fbpx
Сьогодні
Інтерв'ю 13:05 28 Вер 2020

"Ніхто б не став нардепом, якби не бренд "Слуги народу": Олена Шуляк про зв'язки з Росією, роботу Гончарука і сумку Chanel

English version here

Фото: Рубрика

Олена Шуляк — одна з найближчих соратниць екс-прем'єр-міністра Олексія Гончарука у фракції "Слуга народу". Пройшовши до парламенту під 13 номером у списку партії, вона відразу ж зайнялася будівельною сферою і питаннями прав власності. А в окремі періоди прем'єрства колишнього шефа навіть претендувала на посаду міністра розвитку громад.

Зараз Шуляк — заступниця голови комітету з питань місцевого самоврядування. Яскрава представниця когорти вихідців з BRDO, яка залишилася активною в багатьох владних партійних структурах.

В інтерв'ю "Рубриці" народний депутат відверто розповіла про знайомство з Гончаруком, роботу в "Слузі народу" і свої урядові амбіції. Поговорили з Шуляк і про особисте, а саме шопінг в Італії та хейтерство у Facebook.

Про життя до політики та бізнес з Росією

— У вас був пристойний професійний бекграунд до потрапляння до Верховної Ради. Розкажіть про це детальніше.

— Усе, чим я займалася в житті, можна поділити в цілому на три сфери. Перша — це бізнес-історія, друга — експертна, а третя — громадська. До того, як потрапити в Раду, та й зараз — я володію бізнесом. Це інжинірингова компанія у сфері будівництва, аудиторська фірма і компанія, що управляє нерухомістю.

Перед тим, як стати народним депутатом, я передала корпоративні права в управління моєму партнеру Ользі. Якщо говорити про другу сферу моєї роботи, то з 2015 року працювала експертом з будівництва в Офісі ефективного управління BRDO, куди мене запросив Олексій Гончарук. У суспільній сфері я була однією з 18 осіб, які заснували Союз українських підприємців (СУП). Аж до потрапляння до Верховної Ради займала в цьому Союзі посаду віце-президента.

Це дуже важлива організація, адже в нашій країні не було структури, яка могла б об'єднати і допомогти малому українському бізнесу. Ми ж з командою вирішили перенаправити частину нашого часу і ресурсів на розвиток такої суспільної структури.

— Якщо узагальнити те, що сказали — до приходу в парламент ви спеціалізувалися на бізнесі і будівельній сфері?

— Так, я розбираюся в будівництві, працюю там з 2006 року. Тому знаю всі дозвільні процедури, формати надання послуг, проблематику інвесторів, будівельників і підрядників. Зараз я в парламенті намагаюся приділяти весь час цій сфері, щоб виправити правила роботи в кращий бік.

олена шуляк

Фото: Рубрика

— Не можу не запитати про вашу діяльність в Midland Development. Дуже багато різних публікацій з цього приводу, аж до того, що вас звинувачують у тісній співпраці з російським бізнесом.

— Кілька разів починалася активна кампанія в ЗМІ щодо того, що в моїй діяльності знайшли цей "проросійський слід". Якщо проаналізувати, то згадка в цьому контексті була 1,5 місяці тому, коли з'явилася інформація про створення Тимчасової слідчої комісії про корупцію в Державній архітектурно-будівельній інспекції. Відразу після цього пішла інформаційна атака. Потім так званий "проросійський слід", згадали кілька днів тому, коли я звернула увагу суспільства і партії на кандидата на главу Гостомельській ОТГ з дуже сумнівною репутацією.

А ще раніше, хвиля фейку піднялася у зв'язку з відставкою Олени Бабак з позиції міністра. Коли нардеп від "євросолідарності" Олексій Гончаренко написав, що ймовірно Олена Шуляк займе цю посаду, на наступний день з'явилися публікації на цю тему в "зливних бачках".

— Тобто вас спробували заздалегідь "збити"?

— Намагалися дискредитувати, бо для багатьох людей, пов'язаних з корупцією в будівництві, я не дуже комфортна людина. Зі мною складно домовитися або знайти спільну мову. До 2014 року Midland Development була частиною фінансово-промислової групи, яка працювала в Україні, Росії, Канаді, США і країнах Європи.

Але коли в Україні сталася Революція Гідності, акціонери компанії вирішили не працювати в нашій країні. З лютого 2014 роки я зі своїм бізнес-партнером (і це можна перевірити в державних реєстрах) не пов'язана ні юридично, ні фактично з російським бізнесом. Усе. Немає ніякого сліду з Москви, впливу і так далі.

— Ви просто працювали до 2014 року в міжнародній компанії, яка працювала в тому числі і в Росії. Після початку війни з боку РФ — ви розійшлися. Правильно розумію?

— Так, за політичними поглядами. Ми з 2014 року перекваліфікували свій бізнес і займаємося будівельним аудитом, дослідженнями, консультаціями і так далі. При цьому до 2014 року ми з нуля могли будувати комерційну нерухомість, але зараз, зі зрозумілих фінансових причин, це неможливо.

Про політичний шлях та роботу в парламенті 

— Повернуся все ж до питання про міністерську посаду. Вам пропонували стати міністром розвитку громад після Олени Бабак у 2019 році чи ні?

— Так, була така розмова з прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком ще восени. Але я відмовилася, тому що вважаю, що більше користі від мене буде в парламенті. Гончарук тоді дуже емоційно відреагував на моє рішення, в результаті місяць ми не спілкувалися. Він сприйняв це мало не як зраду.

— Добре, давайте повернемося до вашої роботи в парламенті. Виникає логічне запитання — навіщо успішній, заможної бізнесвумен йти з бізнесу і йти працювати до Верховної Ради на зарплату в 30 тисяч гривень?

— Історія почалася ще раніше. До 2014 року, Майдану, мене політика не цікавила. Я працювала у великій компанії, була задоволена своїми результатами. Але після Революції Гідності мені захотілося бути корисною, змінити процеси в країні. У 2014 році у мене була перша невдала спроба балотуватися до Київської міської ради від Демократичного Альянсу. Мене в партію рекомендувала організація, яка займалася рекрутингом. Я пройшла багато тестувань і серед усіх партійців у мене і Василя Гацько вийшли найвищі бали за складною методології тестування. Так я опинилася в першій п'ятірці списку ДемАльянсу.

 — ДемАльянс був дуже прогресивною партією у 2014 році.

— Так, але це була перша моя невдала спроба потрапити у владу. У 2015 році все одно нереалізоване бажання залишилося, і тоді я отримала пропозицію від Олексія Гончарука працювати в Офісі ефективного управління. Так як я розбиралася у будівництві, а Олексій шукав таку людину, я з задоволенням стала частиною команди. Ми співпрацювали до середини 2019 року, поки не отримала пропозицію від нього стати частиною команди "Слуга народу".

Продовжуючи тему, у BRDO було багато ініціатив, які так і не стали законами. Тобто, на превеликий жаль, це були прогресивні, важливі речі, які нікому не були потрібні в минулому скликанні парламенту. У той час я спілкувалася з профільним міністром та керівником комітету, але питання містобудування завжди залишалися на другому плані. Тому так, похід до Верховної Ради для мене став очікуваним і підготовленим.

олена шуляк

Фото: Рубрика

— Розкажіть про ваші взаємини з Олексієм Гончаруком до потрапляння в Кабінет міністрів і вже після.

— До жовтня 2015 роки я не була з ним знайома. Після пішли інтенсивні роки спільної роботи, Олексій — страшний трудоголік, працює 24/7. Він дуже талановитий, справжній візіонер, і знає, що і для чого робить. Йому на посаді прем'єра не вистачило банального політичного досвіду, адже він дуже молода людина.

Можна дуже глибоко розбиратися в різних речах, але коли немає досвіду, система тебе виштовхує назовні і ти не можеш нічого зробити. Звичайно, я знала і більшість міністрів уряду Гончарука, адже ми співпрацювали ще в рамках BRDO. Ці люди невипадкові і я знаю, наскільки вони працьовиті, які у них розумні і чисті ідеї.

— Так розумію, саме тому ви утрималися під час голосування за відставку уряду?

— Не могла інакше. Я щиро вірила в Кабмін і ті речі, які були прописані в програмі.

— А вам партійне керівництво не висловлювало за це?

— Ні, ніхто.

— Ви говорили про професіоналізм Гончарука. Але давайте згадаємо неймовірне висловлювання про зростання ВВП на 40% всього за 5 років. Звучить, як мінімум, неоднозначно. На той момент це було можливо втілити в життя?

— 40% зростання і ще створення 1 млн робочих місць за 5 років — ідеї з'явилися ще раніше, коли Олексій працював заступником голови Офісу президента. Ми з ним тоді обговорювали цю історію, я говорила, що це просто нездійсненні речі. Він же пояснював тим, що в перший рік піде зростання в 6-7%, а потім зростання буде больше. Тільки зміни потрібно проводити дуже швидко. Гончарук робив ставку на нове законодавство, яке повинно стимулювати іноземних і українських інвесторів вкладати гроші і розігрівати економіку.

Він дуже хотів знизити частку держави в управлінні непрофільними активами, тому багато уваги приділялося приватизації. І, звичайно, держава повинна мінімально втручатися в підприємництво, щоб створити своєрідний рай для бізнесу. Така модель досить близька мені. Але потім втрутився коронавірус, падіння світових ринків сировини і так далі, і про зростання в 6-7 відсотків припадає забути не тільки в Україні.

— Ще одне питання по Гончаруку. Ви, до того ж, працювали ще й представником прем'єр-міністра у Верховній Раді.

— Так, але дуже нетривалий час.

— Я спілкувався ще у вересні минулого року з одним з нардепів від "Слуги" і він мені ще тоді сказав, що парламент відправить у відставку Гончарука на початку 2020 року, мовляв, необхідно скинути на нього весь негатив від реформ.

— Не знаю, мені про такі плани було невідомо. В середині січня був плівковий скандал і вже тоді почалися спроби його звільнити. Олексій писав заяву про звільнення, але президент тоді відставку не прийняв. Скажу чесно, до останнього не вірила, що буквально через місяць буде питання про відставку уряду знову.

віталій тисячний

— Пам'ятаю, що міністрів шукали в останній момент на закритому засіданні фракції. Прізвища навіть самі нардепи не знали перед голосуванням.

— Так, усе відбулося швидко. У Олексія, як мені відомо, тоді пройшла глибока, дружня бесіда з президентом, після якої він зрозумів, що потрібно йти. Гончарук прийняв правильне рішення, відчув, що президент не бачить його в команді і вирішив піти. Хоча у нього був імунітет від парламенту, а також прийнята програма роботи, чого немає, наприклад, при нинішньому уряді. Якби Олексій сам не пішов, то юридичних причин звільнити його не було.

 — Добре, давайте повернемося до вашої парламентської роботи. Якщо брати історію роботи за рік, то кого б з колег ви виділили як прогресивного і ефективного народного депутата?

— Робота в Раді не може бути успішною без команди. Давайте назву вам, наприклад, топ-3 своїх улюбленців. Перше місце — комітет цифровий трансформації на чолі з Михайлом Крячко. Як ви знаєте, профільне міністерство ми створили трохи більше року тому під керівництвом Михайла Федорова. Для України — це абсолютно нова історія. Міністерство і комітет працюють синхронно, ефективно, можуть підставити один одному плече, а це викликає повагу.

На другому місці — комітет інформаційної політики, який раніше очолював Олександр Ткаченко, а зараз Микита Потураєв. Вони багато зробили для того, щоб захистити сферу креативної індустрії. З одного боку, дивишся — не така вже й велика галузь, але цей комітет зробив для неї дуже багато: змінили оподаткування, захистили її на час карантину. Це викликає захоплення. Мені б хотілося, щоб моя робота в будівельній сфері стала такою ж ефективною. Якщо брати їх роботу за 100%, то свою можу оцінити по відношенню до них всього на 50%.

На третьому — аграрний комітет Миколи Сольского. Я вражена, як там проводяться комітети. З таким рівнем дискусій повинен працювати весь парламент.

— Я пам'ятаю, як приймалися поправки щодо ринку землі і там відбувалося справжнє шоу. Юлія Тимошенко папери розкидала, Ілля Ківа штовхався, а також Нестор Шуфрич. Було весело для всіх.

— Так, витримати ці обговорення навіть з таким креативним тиском — складно. В цьому комітеті не тільки обговорюється земельна реформа, а й багато інших важливих рішень. Главі комітету вдавалося знаходити консенсус з усіма стейкхолдерами, і, якщо і були спірні моменти, то Микола завжди знаходив шляхи вирішення. Це дуже дорого коштує, тому що задовольнити всі точки зору і знайти компромісне рішення — еталон якості.

 — А ви задоволені земельною реформою?

— Не зовсім. Я виступаю за більш ліберальну реформу в земельній сфері. Також я стривожена і тим, що Конституційний Суд буде розглядати звернення частини народних депутатів щодо того, чи відповідає вимогам Конституції прийнятий закон. Сподіваюся, ми все-таки зможемо запустити ринок землі у 2021 році і не залишимося в списку з 6 країн у світі, де заборонений вільний обіг землі.

— Якщо брати по неефективним нардепам, кого б виділили?

— Ми свого часу аналізували роботу парламенту попередніх скликань, то нічого нового не відбувається. 20% народних депутатів подають 80% прийнятих законопроектів. Думаю, нинішній нічим не відрізняється від тих скликань, які були до нас. Завжди є група нардепів, яка працює краще і більше за інших.

— А якщо Рада зменшить кількість нардепів до 300 — ситуація зміниться на краще?

— Думаю, що завжди буде той відсоток людей, який не хоче працювати. Це закон суспільства. Якщо ж у нас стане менше депутатів, то держава просто менше витрачатиме грошей на утримання наших обранців. Це плюс.

— Не можу не запитати про роботу "Слуги народу" в останні тижні. Багато рішень приймаються не те, щоб без монобільшості, а без 200 голосів в залі від СН. Що у вас відбувається?

— Є об'єктивні і суб'єктивні причини. 8 нардепів зараз хворіють коронавірусом, усі вони були в контакті з частиною колег, тому їх ми не побачимо у найближчі 14 днів на роботі. Але є і суб'єктивні речі, коли окремі нардепи ніколи не приховували, що вони орієнтуються на групи впливу, або лідерів. Ось вони іноді прямо говорять, що не голосуватимуть за окремі питання.

олена шуляк

— Чому у вас питаю — подивився недавно інтерв'ю екс-глави ОП Андрія Богдана. Мені здалося, що там пішов сигнал нардепам з монобільшості, мовляв, не потрібно триматися за бренд, найближчим часом буде створена інша партія, під його заступництвом. Саме тому і думаю, що до кінця сезону ми можемо втратити монобільшість. Чи є до цього передумови?

— Ні, зараз їх немає, але, думаю, що і Андрій Богдан, і Олексій Гончарук, і багато інших людей точно не будуть стояти осторонь від політики. Коли вони почнуть нові політичні проекти, то складно спрогнозувати, що буде далі. Що стосується нашої фракції, потрібно бути чесним — не хочеш працювати в "Слузі народу", то виходь, здавай мандат і йди. А, виходить, що ти зайшов в парламент від СН, а пізніше просто пішов в опозицію.

— Як Гео Лерос.

— Так, і Аня Скороход, і Антон Поляков. Об'єктивно — ніхто б з них не став нардепом, якби не бренд "Слуги народу". Я теж не змогла б самостійно стати нардепом, наприклад. У мене ж був досвід в ДемАльянсі. Ще у 2014 році обійшла кожен куточок на Оболоні, але в підсумку тоді не змогла стати навіть депутатом місцевої ради. Ми, звичайно, нікому нічого не зобов'язані, крім як народу, але, якщо ми такі чесні і справедливі, потрібно чинити по совісті.

— Не можу не запитати про роботу Кабінету міністрів Дениса Шмигаля.

— Усім не можу бути задоволеною. У нас є проблеми з законопроектом про державний бюджет на 2021. Він не обговорювався з народними депутатами, у комітетах, ми його перший раз побачили 15 вересня, коли його внесли до Верховної Ради.

— А в чому причина? І так все знали, що до 15 числа потрібно подати.

— Проблема в комунікації. Найстрашніше, що коли спілкувалася з деякими міністрами, то і вони побачили його тільки тоді, коли бюджет презентували на засіданні уряду.

— Розкажіть про ТСК (Тимчасова слідча комісія), яку ви нещодавно анонсували. Вона стосується розслідувань дій Архітектурної інспекції.

— За рік роботи в парламенті, мені вдалося зробити багато речей, яких до цього не було. Наприклад, ми ввели параметричне нормування, створили законодавчу базу, щоб почала працювати електронна система в будівництві, запустили процес імплементації 305-го європейського регламенту щодо будматеріалів.

Але є одна річ, за яку соромно всій команді — робота ДАБІ. За рік вона стала ще більш корумпованою, хоча уряд намагається її реформувати ще з березня. Але все це закінчується тим, що з забудовників деруть в три рази більше, ніж раніше. Тому ми почали працювати ще в цьому напрямку. До слова, кілька законопроектів вже зареєстровані в парламенті, але і до них є велика кількість питань.

олена шуляк

Фото: Рубрика

— А змінити ситуацію без ТСК не можна? Написати заяву в поліцію, СБУ, антикорупційні органи, їх у нас так багато.

— Я намагаюся різними методами. Наприклад, з головою Херсонської ОДА Юрієм Гусєвим створили Апеляційну раду, яка розглядає тих інвесторів, у яких є проблеми з ДАБІ. У чому ще питання, деякі бізнесмени готові платити хабарі, щоб їх не чіпали. Ми ж хочемо спиратися на тих, хто не готовий йти на такі поступки.

У наш Апеляційний ради увійшли нардепи, правоохоронці. Минулої п'ятниці я дізналася, що у нас вже є перша "перемога": підприємство в Новій Каховці, яке через небажання давати хабар чиновникам місцевого ДАБК не могло отримати документи про введення в експлуатацію 2000 м2, нарешті їх отримала. Але якою ціною? За рік боротьби підприємство втратило мільйони. Плюс, це питання я вирішувала навіть за допомогою прем'єр-міністра (це не рівень питання для обговорення з главою Кабміну). Тому, думаю, ТСК — ще один інструмент впливу. Вона буде працювати протягом року, сподіваюся, що вийде переламати ситуацію.

— Ходжу по місту, бачу мітинги, плакати вкладників "Укрбуду", "Аркади" та інших проектів. Навіть Володимиру Зеленському на прес-конференції я задавав питання в травні — чому люди не можуть отримати свої квартири. Він відповів, пройшло 4 місяці, але мітингів менше не стало. Що ж відбувається в цій сфері, як допомогти людям?

— Проблема колосальна, накопичувалося ще з часів Еліти-центру. Ще в BRDO ми вважали, що постраждало близько 200 тисяч сімей, які вклали грошей, але так і не отримали житло. Цю проблему потрібно ділити на 2 частини. Перша — що робити з такими довгобудами як "Аркада", "Укрбуд", Войцеховського (Забудова Анатолія Войцеховського, — Ред.).

Друга — як надалі виключити афери і захистити людей при покупці житла. Я працюю більше над тією частиною, яка стосується захисту інвесторів у майбутньому. Зараз ми створили міжвідомчу комісію, до якої увійшли і народні депутати, представники Кабміну, ринку та експертного середовища. Нам потрібно підключати всілякі відомства, щоб люди добудували і отримали житло. Але є одна проблема, адже деякі люди вважають, що держава їм зобов'язана побудувати будинки за рахунок державного бюджету.

При цьому є й багато інших, звичайних людей, які не підтримують ідею того, що на їхні гроші побудують не дитячий садок, а комусь будинок. Зараз шукаємо формати, де можна знайти гроші на закінчення будівництва. Хоча визнаю, що в більшості своїй такі новобудови повинні бути добудовані за рахунок тих людей, які вуджу вклали в них свої гроші.

— Так розумію, що за кілька місяців проблему не вирішити?

— Тільки точкові зміни в законодавство, але комплексно вирішити проблему швидко не зможемо. Коли країна на найвищому рівні почне розбиратися з проблемою, це буде прорив.

олена шуляк

Фото: Рубрика

Про особисте

— Давайте поговоримо про особисте. У вас дуже активна сторінка у Facebook, багато фотографій і красивих нарядів. Чи користуєтеся послугами стилістів?

— Ні, звичайно. Не користуюся, адже ми ж, жінки, знаємо, як потрібно красиво одягатися. Були б на цей час і гроші.

— А де купуєте одяг? В інтернеті або в улюблених магазинах?

— До коронавірусу купувала за кордоном.

— Їздили туди на шопінг або замовляли?

— Ні, замовляти не можу. Бо я не відчуваю якість. У мене було кілька невдалих покупок, коли через інтернет приходила зовсім інша річ. Тому коли буваю за кордоном з різних причин, я відразу знаю, в які магазини зайду.

— Це виходять цілеспрямовані поїздки на шопінг?

— І як турист їздила, і по роботі, і усвідомлені поїздки на шопінг.

— А куди, якщо не секрет?

— Італія, найчастіше.

— Дешевше ціни, якщо порівнювати з українськими? Або навпаки?

— Дешевше, якщо говорити про українські брендові магазини і ті речі, які ти можеш купити за кордоном. Навіть в кілька разів сума відрізняється. Я зараз купую одяг українських дизайнерів. Є дійсно гідні речі, які українці вміють якісно виробляти.

— Є журналісти, фотографи, які спеціально стежать за тим, який одяг або аксесуари у народних депутатів. Потім вони порівнюють їх вартість і публікують. Бувають неймовірно дорогі брендові сумочки, туфлі. Як ви вважаєте, це коректно, з професійної, етичної точки зору носити одяг ціною в кілька десятків зарплат рядових українців?

— У мене немає відповіді на це питання. Потрібно бути просто чесним. Якщо ти все життя носила сумку Fendi, а потім після потрапляння в Раду починаєш купувати українські сумки тільки для парламенту значно дешевше, то це неправильно.

— Щоб вас сприймали як просту людину.

— Так, а потім ти їдеш з друзями, родиною на прогулянку і вже береш дорогі речі… Виборець повинен бачити тебе таким, який ти є. Звичайно, є політтехнологи, які змушують бути ближче до народу і так далі, але, мені здається, це нечесний підхід.

У нас же раніше було багато політиків, які ніколи не працювали в бізнесі, мали зарплату в 5-6 тисяч гривень, але зате їздили на дорогих автомобілях. Якщо ж ти працював чесно, платив податки, то навіщо прикидатися.

олена шуляк

— Який найдорожчий елемент одягу, аксесуар, який ви одягали в Раду?

— У мене була скандальна історія з сумкою Chanel, коли її сфотографувала журналістка з "Лівого берега".

— Аня Стешенко.

— Так, сфотографувала мене з сумочкою. Вона куплена у 2008 році, подарунок чоловіка. Минуло стільки часу, що годі й шукати вже ні чека, ні вартості моделі, а Аня Стешенко тоді в публікації назвала вартість її в два рази більше, ніж тоді купував мій чоловік (Ганна Стешенко назвала суму в 7240 $, — Ред.). Це швидко розійшлося в інтернеті і сильно засмутило мою маму. Вона дзвонила і здивовано питала, невже ми могли дозволити витратити стільки грошей на сумочку.

— Як ви сприймаєте хейт, негатив у соцмережах, ЗМІ? Люди ж різні бувають і писати можуть дуже неприємні речі. Ви близько приймаєте до серця, переживаєте?

— Дуже близько сприймала. Переживала, поки не знайшла у Facebook кнопку "заблокувати". І стало жити веселіше. Тих людей, які переходять межу, я просто видаляю. Можливо, це неправильно, тепла ванна, як дехто каже, але якщо люди відверто перегинають палицю, то це оптимальний варіант.

— Як ви проводите дозвілля?

— Дуже мало вільного часу. Страждаю через це. Наприклад, до парламенту я активно займалася бальними танцями, а зараз не можу собі цього дозволити. До парламенту також брала приватні уроки англійської мови, а зараз немає часу вже. Хочеться своє перебування в Раді максимально використовувати на реалізацію планів, розвиток і так далі.

— А ви любите готувати? Бачив недавно відео, де ви брали участь в кулінарному шоу з колегою Віталієм Безгіним, цікаво вийшло.

— Так, вийшло добре, я готувала тартар. Але в цілому зараз я готую дуже рідко. Та й готувати я ніколи особливо не любила. Так що особливо в цьому плані у мене нічого не змінилося.

Фото: Ян Доброносов, для "Рубрики"

20033

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: