fbpx
Сьогодні
Влада 17:43 29 Сер 2019

Олексій Гончарук: що відомо про наймолодшого в історії прем'єр-міністра в Україні

Фото УНІАН

Прем'єр-міністром України офіційно став 35-річний юрист Олексій Гончарук.

На першому засіданні Верховної Ради 9-го скликання його кандидатуру підтримали 290 народних депутатів.

Олексій Гончарук

Фото Reuters

Що про нього відомо — зібрали найголовніші факти з життя політика

Освіта

Олексій Валерійович Гончарук народився 7 липня 1984 року. Закінчив середню школу №2 міста Городня Чернігівської області, що на кордоні з Білоруссю та Росією.

За освітою – магістр права (МАУП) та магістр державного управління (НАДУ).

У "рідному" Інституті права ім. Володимира Великого, що входить до структури Міжрегіональної академії управління персоналом, займає посаду доцента кафедри фінансового та банківського права.

Гончаруку 35 років і він став наймолодшим прем'єр-міністром за всю історію України. До цього "наймолодшим" був його попередник Володимир Гройсман, який очолив уряд у 38 років.

Працював із забудовниками

Першим місцем працевлаштування Гончарука був Городнянський завод продтоварів, куди його узяли молодшим юристом, однак затримався він там не надовго.

Ще під навчання у Києві він увійшов до складу юрвідділу будівельно-інвестиційної компанії "Пріор-Інвест" й пов'язаною з нею "Першою українською індустріально-інвестиційною компанією". Як розповідається на сайті "Асоціації допомоги потерпілим інвесторам", фірма мала чотири великих будівельних об'єкти: Баришівка (Київська обл.); ЖК "Нектарний" (Обухів, Київська обл.); ЖК "Золота підкова" (Рівне); ЖК "Білий дім" (Лубни, Полтавська обл.).

Там же зазначається, що "Перша українська індустріальна-інвестиційна компанія" (ЄДРПОУ 33440660) у 2005 році реєструвалася за адресою: Донецька область, Макіївка, квартал Гвардійський, 21/107. Зараз цю юрособу знято з реєстрації, тоді як ТОВ "ПРІОР ІНВЕСТ" продовжує діяти.

Загалом Гончарук попрацював на них з 2005 до 2008 року. Отримані знання і досвід дозволили йому пізніше створити та очолити вже згадану "Асоціацію допомоги потерпілим інвесторам". Й наразі своїм головним профілем він вважає саме обізнаність на ринку будівництва.

До речі, "Українська правда – Київ" та телеканал СТБ розповідали про те, як прокуратура розбиралася зі скандальним продажем лісових ділянок у столичному передмісті Коцюбинське. "Посередником продажу земель виступає фірма Prior Invest", – стверджували 2009 року журналісти.

Починався ж "дерибан" роком раніше, 2008-го, тобто ще за Гончарука, коли Коцюбинська селищна рада начебто безкоштовно виділила 30 га землі місцевим фізичним особам, після чого посередник заходився збувати їх по $5-10 тис. за діляночку. При цьому слідство встановило незаконність дій депутатів, які самовільно змінили межі селища, включивши до них лісові насадження.

Питаннями нерухомості він займався й у авторитетній правничій фірмі Constructive Lawyers, серед клієнтів яких можна знайти, наприклад, Незалежну асоціацію банків, ArcelorMittal чи "Український медіа-холдинг" періоду головування Бориса Ложкіна.

Вів за собою "Силу людей"

На позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Гончарук йшов першим номером молодого політичного проекту "Сила людей". Партія тоді набрала 0,11%, однак це не означало що її "обличчя" не потрапило до влади.

сила людей гончарук

Міг очолити Державну службу геології та надр

З початком 2015 року він стає радником нового міністра екології та природніх ресурсів, адвоката й почесного президента "Асоціації правників України" Ігоря Шевченка, якого вважали креатурою газовидобувальника Олександра Оніщенка. Своєю чергою Шевченко знав свого помічника з роботи різних адвокатських об'єднань.

"У міністерстві Гончарук мав непогану перспективу – Шевченко намагався затвердити його на посаді голови Держслужби геології і надр, але через конфлікт з прем'єром Арсенієм Яценюком призначення не відбулося. Світлана Коломієць, яка працювала у міністра Шевченка заступником, згадує, що з Гончаруком бувало непросто – він не завжди хотів чути опонентів", – наголошує theБабель.

Консультував заступника Гройсмана

Швидка відставка Шевченка не означала кінця урядової кар'єри його радника, котрому тоді саме виповнився 31 рік. Так само – поза штатом й громадських засадах – він пішов допомагати чинному нині першому віце-прем'єр-міністру – міністру економічного розвитку і торгівлі Степану Кубіву.

За одними даними, з Кубівим його познайомили їхні спільні знайомі з Національного банку (Кубів головував там відразу після Революції Гідності), за іншими – попередник Степана Івановича у міністерському кріслі Айварас Абромавичус.

З подачі Абромавичуса готував реформи

Абромавичус допоміг Гончаруку й заснувати недержавний аналітичний центр (як кажуть на Заході, think tank) "Офіс ефективного регулювання BRDO", а також отримати під нього фінансування від Європейського Союзу. Тут, у BRDO, Олексій, власне, і отримував зарплатню до призначення заступником глави Адміністрації президента (пізніше – керівника Офісу).

Олексій Гончарук

BRDO займається розробкою законопроектів під ті чи інші ліберальні реформи.

"Для цього проводиться системний аналіз регулювання ринків і перегляд інструментів регулювання, процедур їх застосування та особливостей. Результатом цієї роботи є перелік нормативних актів, підготовлених експертами "Офісу" самостійно або у співпраці з іншими організаціями, органами державної влади, народними депутатами тощо", – говорять про себе у даній організації.

Праця важка, відповідальна, однак, допомагає стати "своїм" для наших західних партнерів, яким дуже важливо мати тут тих, хто сповідує ті ж, що і в них, погляди та цінності.

Як потрапив у команду Зеленського

Гончарук зараз обіймає посаду заступника голови Офісу президента (ОП) з економічних питань. Це крісло він отримав пізніше всіх інших заступників Андрія Богдана, голови ОП, — 28 травня.

До кінця так і не зрозуміло, як саме новий прем'єр потрапив до команди Володимира Зеленського, пише "Українська правда".

За однією з версій, до керівника ОПУ Андрія Богдана Гончарука привів cпівзасновник Monobank Дмитро Дубілет.

Однак в коментарі УП Дубілет спростував цю версію: "Льоша познайомився з Богданом без моєї участі".

За іншою версією, яку озвучують на Банковій, Гончарук зустрічався з нинішнім заступником голови ОПУ Юрієм Костюком, новими депутатами Дмитром Разумковим та Русланом Стефанчуком, а також з першим замом голови СБУ Іваном Бакановим в офісі BRDO ще у вересні минулого року.

Олексій Гончарук

Олексій Гончарук у штабі Володимира Зеленського в ніч виборів / Фото НВ

За даними УП, перед тим, як Зеленський призначив Гончарука заступником голови ОПУ з економічних питань, Богдан запитував рекомандації у Максима Нефьодова, який добре відгукувався про свого товариша.

В команді президента Гончарук досить швидко набрав ваги та почав супроводжувати главу держави у поїздках регіонами, допомагати йому спілкуватися з бізнесом та міжнародними партнерами.

Олексій Гончарук

Фото УНІАН

Про вплив Гончарука у команді Зеленського може свідчити і той факт, що у списку партії "Слуга народу" він мав свою неформальну квоту. За його протекцією до Верховної Ради пройшли колишні BRDOшники Олена Шуляк, Олексій Оржел, Денис Малюська, Олександр Кубрак, Віталій Безгін.

Погляди

Гончарук розповідав про бачення першочергових реформ, додаючи, що багато реформаторських законопроектів вже прописано. "Реформи — це дуже конкретні зміни: відкриття ринку землі та вільний обіг капіталів, нормальний доступ до електромереж і рівний доступ до природних ресурсів", — говорив заступник голови ОП.

В інтерв'ю Bloomberg Олексій Гончарук допустив розблокування ринку землі до кінця року, а також процесу приватизації. За його словами, на даний момент ведуться дискусії зі Світовим банком про моделі проведення земельної реформи, щодо можливості придбання земельних ділянок іноземцями. Гончарук прогнозує, що навіть найбільш консервативна модель ринку землі дозволить прискорити зростання економіки на 0,5% ВВП, а найбільш ліберальна — понад на 3% на рік.

Олексій Гончарук

В інтерв'ю "НВ" він сказав, що вже мінімум 20 економічних законопроектів готові і чекають ухвалення. За його словами, ідеологія команди Зеленського з блоку економічних реформ полягає в тому, щоб домогтися більшої свободи та конкуренції, мінімізувати тиск та бюрократичне навантаження на людину й бізнес.

За словами економіста Павла Кухти, який разом з Гончаруком був в ініціативі "Люди важливі", у кандидата в прем'єри ліберальні економічні погляди. Кухта каже, що він "сильний управлінець і хороший організатор". Один із лідерів "Люди важливі" Сергій Гусовський називає Гончарука "трудоголіком і командним гравцем". У той же час, Олександр Солонтай з партії "Сила людей", від якої Гончарук балотувався на парламентських виборах 2014 року, згадує, що той в партії не займався кадровими питаннями і говорив, що в Україні треба передусім боротися з бідністю.

Політолог Володимир Фесенко вважає, що зараз ключове питання в тому, чи буде Гончарук самостійним гравцем. На його думку, на перших порах навряд чи. "Гончарук, напевно, братиме участь у підборі міністрів, але треба буде зліпити команду, адже вона формуватиметься виходячи із зв'язків з бізнесово-політичними групами. Тому йому треба надійніше сісти в кріслі прем'єра, перш ніж демонструвати самостійність", – вважає політолог.

33536

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: