fbpx
Сьогодні
Корисне 16:44 07 Чер 2024

Як охолодити будинок або квартиру без кондиціонера

Вам спекотно? Нам теж. “Рубрика” вирішила зібрати найефективніші методи, що допоможуть знизити температуру повітря у вашому житлі без кондиціонера. Дотримуючись цих порад, можна впоратися з найспекотнішими днями та забезпечити комфортні умови навіть під час довготривалих блекаутів.

У чому проблема?
Обстріли змушують нас шукати альтернативні способи охолодження житла

Через ракетні удари ворога по українській енергетиці відключення світла знову стали нашою реальністю. "Укренерго" вже закликало громадян зменшити споживання електроенергії. Українців просять не вмикати потужні електроприлади у вечірній час або користуватися ними по черзі. Енергетики зазначають, що зі зростанням споживання світла (зокрема з настанням спеки) дефіцит енергії буде відчуватися ще більше

Яке рішення?
Знизити температуру в приміщенні власноруч

Людський організм сприймає спеку дуже важко. Висока температура повітря ускладнює життя, знижує продуктивність, заважає нормально спати. Єдиним порятунком для багатьох стає кондиціонер. Перспектива залишитися влітку без можливості ним користуватися змушує українців замислитися над пошуком альтернатив.

"Рубрика" зібрала для своїх читачів найкращі, випробувані та перевірені методи охолодження приміщень без кондиціонера. Ми розглянули всі варіанти: незалежно від того, перебуваєте ви в будинку чи у квартирі, обовʼязково знайдеться рішення, за допомогою якого ви зможете охолодити дім швидко та ефективно.

Як це працює?

Щоб не пускати спеку в дім, зачиняйте вікна та двері

Як охолодити приміщення без кондиціонера

Тент, встановлений біля вікна будинку, щоб захистити приміщення від сонця. Фото ілюстративне.

Зберегти прохолоду в приміщенні допоможуть щільні штори, ролети або жалюзі. Найсильніше кімнату нагрівають саме прямі сонячні промені. Закривайте вікна в розпал дня, якщо сонце світить прямо в них. Доведено, штори-блекаут зі світлою пластиковою підкладкою можуть зменшити приріст тепла на 33%. До речі, такі важкі штори можуть стати у пригоді і в зимовий період — вони зменшать втрати тепла до 10% і підвищать тепловий комфорт будинку. 

Якщо ви живете в приватному секторі, забезпечте захист від сонця і з зовнішньої сторони будинку. Придбані чи саморобні тенти зменшують нагрів стін та вікон до 65% з південного боку та на 77% на вікнах із західної сторони. У квартирі врятує пляжна парасолька, розташована прямо на балконі, яка буде додатково захищати вікно в кімнату від сонця.

Також існують спеціальні сонцезахисні плівки на вікна. Вони не перекривають світло, на відміну від жалюзі, але теж допомагають впоратися зі спекою. Плівка відбиває ультрафіолет, захищає меблі від вигорання й утримує прохолодне повітря в приміщенні. Взимку — навпаки, зберігає тепло. Срібні дзеркальні плівки, як правило, більш ефективні, ніж кольорові, які більш прозорі. Як варіант — наклеїти на вікна тонувальну плівку для автомобілів.

Як охолодити приміщення без кондиціонера

Вікна із захисною плівкою, що допомагає захиститись від сонячних променів і охолодити приміщення. Фото ілюстративне

Використовуйте нічний час, щоби провітрити та охолодити житло. Правильно провітрювати теж треба вміти. Найкращий час для провітрювання квартири — з 22:00 до 8 ранку. Якщо є така можливість, тримайте вікна відчиненими всю ніч. У приватному будинку, якщо він має більше одного поверху, відчиніть вікна зверху і знизу, аби тепло, яке зазвичай підіймається вгору, мало змогу вільно виходити на вулицю.

Миттєвий охолоджувальний домашній лайфхак — повісити перед будь-яким відкритим вікном, особливо вночі, вологий махровий рушник або простирадло. Розвісити такі "природні кондиціонери" можна і на дверних отворах, там де є протяги.

Використовуючи той самий принцип, ви можете також спробувати обприскати штори з пульверизатора холодною водою і тримати для цього пляшку води в холодильнику.

Мінімізуйте кількість простору, який потрібно зберігати в прохолоді, закривши будь-які кімнати, які зараз не використовуються. А також приберіть з підлоги та стін всі килими. Вони не тільки збирають пил, але й затримують тепло. 

Не вмикайте техніку та світильники без потреби

Як охолодити приміщення без кондиціонера

Жінка перевіряє температуру плити. Фото ілюстративне

Велика побутова техніка виділяє багато тепла. Особливо плита, духова шафа, пральна машинка. Те ж стосується і телевізора, який люди часто  вмикають "для фону". Постарайтеся мінімізувати використання габаритної техніки в спекотні дні. Прання перенесіть на нічний час, для приготування їжі використовуйте мікрохвильову піч та мультиварку. Закривайте двері кухні, де працює холодильник, щоби тепло від нього не розповсюджувалось по всьому дому.

Якщо є можливість, готуйте їжу на вулиці. Це простий спосіб зменшити тепло у вашому домі, зменшивши використання таких приладів, як духовка, плити та чайники, які виробляють тепло і підвищують температуру в будинку при використанні.

Це може здивувати, але певну кількість тепла генерує і дрібна техніка, навіть зарядні пристрої для телефонів та подовжувачі. Вимкніть з розетки все, що не є необхідним. 

Крім того, уникайте того, щоб тримати ґаджети занадто близько до себе. Наприклад, не сидіть з ноутбуком на колінах, оскільки це підвищить температуру вашого тіла і зробить відчуття спеки сильнішим.

Зволожуйте повітря в будинку

Як охолодити приміщення без кондиціонера

Зволожувач повітря допомагає охолодити приміщення. Фото ілюстративне

Обов'язково зволожуйте повітря, щоб в кімнаті було легше дихати. Якщо немає зволожувача, поставте таз з холодною водою, користуйтеся пульверизатором. Але не перестарайтеся і не перетворіть кімнати в тропіки.

Наповніть ванну холодною водою і відкрийте двері. Поруч з ванною кімнатою температура опуститься на 2-3 градуси. 

Проводьте вологе прибирання 2-3 рази на день. Використовуйте холодну воду. Це не тільки підвищить вологість і охолодить повітря у квартирі, але і позбавить від літнього пилу.

Збільште ефективність вентиляторів та витяжок 

Як охолодити приміщення без кондиціонера

Вентилятор охолоджує приміщення, направляючи повітря на тарілку з льодом. Фото ілюстративне

У спеку вентилятор не надто ефективний, адже він просто ганяє гаряче повітря. Але якщо поставити перед ним пляшки з крижаною водою, ефект буде значно кращим. По суті, він перетвориться на саморобний кондиціонер. Для ще більшого ефекту пляшки можна заморозити, але наповнюйте їх на 3/4, щоб пластик не тріснув при розширенні води в процесі заморозки.

Є ще кілька стратегій, які ви можете спробувати — повісити мокрий рушник перед вентилятором, прикріпити заморожені пляшки з водою до задньої частини вентилятора, завжди тримати кілька пляшок в морозильнику, щоб у вас був готовий запас. Ви також можете додати дві-три столові ложки солі у воду перед тим, як заморозити пляшки, що знизить температуру замерзання води й зробить лід ще холоднішим.

Якщо у вас є стельовий вентилятор, переконайтеся, що він налаштований на обертання проти годинникової стрілки, це гарантує, що лопаті штовхатимуть повітря вниз і створюватимуть прохолодний вітерець. І вимкніть його, коли виходите з кімнати, тому що стельові вентилятори насправді охолоджують людей, а не кімнати.

Для настільного або підлогового вентиляторів знайдіть оптимальне місце, щоб отримати максимальний потік повітря. Гарне рішення — кут кімнати. 

Під час приготування їжі не забувайте користуватися витяжкою. Вона прибере не тільки запахи, але і частину гарячого повітря. Якщо у ванній теж є витяжка або примусова вентиляція, користуйтеся ними.

Також ви можете використовувати витяжки разом з відкритими вікнами вночі, щоб допомогти прибрати гаряче повітря з приміщень.

Заведіть кімнатні рослини. Вони чудово охолоджують приміщення

Як охолодити приміщення без кондиціонера

Кімната, прикрашена рослинами. Фото ілюстративне

Рослини у приміщенні ми звикли сприймати як частину дизайну, але чи знаєте ви, що це також чудовий лайфхак, щоб охолодити кімнату? Кімнатні рослини — це гарний спосіб не тільки очистити повітря у вашому домі, але й допомогти зберігати повітря більш прохолодним. Через процес транспірації рослини виділяють не лише кисень, а і вологу.

Комфортне життя у спеку: прості поради

Як охолодити приміщення без кондиціонера

Людина на білому простирадлі. Фото ілюстративне

Перегляньте свій раціон

В спекотну погоду уникайте вживання гострої їжі. Дослідження показують, що гостра їжа, тобто та, яка містить капсаїцин (активний компонент червоного перцю), підвищує температуру тіла. Якщо ви любите гостру їжу, залиште це уподобання на більш прохолодні сезони.

Але й будь-якою їжею не варто наїдатися на ніч. Коли ми перетравлюємо їжу, температура нашого тіла підвищується. Аби уникнути неприємних відчуттів вночі, зробіть так, щоб між вечерею та сном було не менше трьох годин перерви.

Це також стосується деяких напоїв. Хоча у спеку важливо залишатися зволоженим, напої, які діють як діуретики, не є гарною ідеєю в спекотну погоду. Вилучіть з післяобіднього раціону чай, каву, какао — вони містять кофеїн, який сприяє зневодненню. 

Спробуйте гарячий душ

Відомо, що душ у спеку дуже допомагає охолодитися. Влітку ми звикли приймати прохолодний душ, але для того, щоб добре заснути, за одну-дві години до сну варто спробувати 10-хвилинний гарячий душ. Вчені стверджують: "ефект теплої ванни" сприяє природному процесу терморегуляції, в результаті чого покращується сон.

Гаряче повітря підіймається нагору, тож якщо ви можете спати на підлозі —  ви "виграєте" кілька градусів. Звичайно, доведеться трохи пожертвувати комфортом, але хіба не важливіше хоч трохи виспатися у спеку?

Охолоджуйтесь

Якщо температура повітря не опускається і вночі, використовуйте "єгипетський метод" — спробуйте спати, загорнувшись у вологе простирадло. У будь-якому випадку влітку обирайте постільну білизну з натуральних тканин. 

Охолоджуйте "точки пульсу". Це можна зробити за допомогою вологих повʼязок на запʼястя, щиколотки та навколо шиї.

За кілька годин до сну покладіть шкарпетки в морозилку. Це, мабуть, найдивовижніша з усіх порад, які ми зустріли, але це дійсно дієвий спосіб. Перед сном температура тіла людини природно охолоджується, тоді як температура шкіри рук і ніг збільшується. Холодні шкарпетки на ногах допоможуть заснути швидше.

6660

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: