fbpx
Сьогодні
УрбанРубрика 10:50 15 Тра 2020

Офіси після карантину: що на нас чекає?

Окрім очевидних дистанціювання, дезінфікуючих засобів і масок.

Фото Cushman & Wakefield

За два  місяця карантину  мільйони людей по всьому світу перетворили свої домівки на робочі місця. Виявилося, що можна  сидіти перед ноутом весь день у піжамі, періодично витрушувати з нього крихти від смаколиків, знімати з голови пір'я з подушок, кота і дітей, і бути при цьому не менш продуктивним, ніж за стандартним столом у спеціально облаштованому роботодавцем офісному приміщенні.

офіс після карантину

Фото Shutterstock

При роботі вдома не тиснуть білі комірці та незручні туфлі, не потрібно витрачати гроші і час на поїздки на роботу і назад, товктися у переповненому транспорті, замовляти не смачні обіди, теревенити з ввічливості з колегами на нецікаві та відволікаючі теми.

Чим довше триває карантин, тим більша ймовірність того, що багато працівників, відчувши приємну свободу, вже не захочуть повертатися в офіс. Перш за все — це креативні і творчі спеціальності. Але двомісячний досвід самоізоляції демонструє, що з форматом віддаленої роботи з певною легкістю впоралися і представники інших професій — бухгалтери, юристи, менеджери, аналітики.

Схоже на те, що такі несподівані і вимушені пандемією новації прийшлися до смаку і частині роботодавців. 

«Більшість співробітників Microsoft зможуть продовжити роботу в дистанційному режимі, навіть якщо обмеження, введені в США через пандемію коронавірусу, будуть поступово пом'якшуватися», — про це повідомив виданню Business Insider прес-секретар компанії.

З ініціативою залишити співробітникам можливість дистанційної роботи також виступила і Amazon. 1 травня компанія оголосила, що робітники, які з початком карантину перейшли на віддалену роботу, зможуть продовжувати працювати в такому режимі як мінімум до 2 жовтня.

офіс після карантину

Фото Associated Press

Співзасновник і голова ради директорів Oracle Corporation  Ларрі Еллісон заявив, що компанія більше ніколи не повернеться до особистих зустрічей, оскільки керівництво оцінило зручність YouTube і Zoom для проведення нарад.

Експерти консалтингової компанії CBRE Ukraine провели дослідження  впливу поширення вірусу Covid-19 на умови оренди офісних приміщень після карантину і можливу зміну формату офісної роботи в бік віддаленої. 

Згідно з результатами опитування, у якому взяли участь 50 компаній з 14 сфер бізнесу як міжнародні, так і українські, більше половини опитаних розглядають можливість переходу на віддалений режим роботи частково або повністю.

Компанії, які перейдуть на віддалений вид роботи після карантину:

  •  Юридичні — 50%
  • Бухгалтерія та фінанси — 42%
  • Аналітика — 40%
  • Маркетинг — 42%
  • HR — 31%.

А що, так можна було? 😮

У цьому немає нічого дивного.

Ще у 2017 році професор Стенфордського університету Ніколас Блум  оприлюднив результати багатомісячного експерименту щодо аспектів роботи поза офісом. 

Компанія, яка брала участь в експерименті, заощадила значну суму на оренді, меблях, оргтехніці та поточних витратах. Крім того, група співробітників, які працювали віддалено, збільшили продуктивність на 13,5% в порівнянні з тими, хто залишався в офісі, тобто у компанії додатково з'явився ще один відпрацьований день. Люди, які працювали з дому, звільнялися вдвічі  рідше, робили коротші перерви, проводили меншу кількість днів на лікарняному і вимагали не так багато вільного часу, як раніше. 

офіс після карантину

Професор Блум зробив висновок: «Люди з влаштованим соціальним життям — старші співробітники, працівники, які перебувають у шлюбі, молоді батьки, були раді можливості працювати вдома.  Але робота на дому сподобалась не всім. Ми з'ясували, що більш молоді працівники, чиє соціальне життя пов'язане з офісом, як правило, не палають бажанням працювати вдома. На підставі отриманих даних, ми можемо заявити, що для більшості компаній найкращим рішенням буде дозволити своїм підлеглим працювати 1-2 дні на тиждень з дому. Такий розпорядок робочого тижня допоможе поліпшити самопочуття співробітників, знизити їх втому, допоможе залучити таланти і скоротити плинність кадрів.»

Незважаючи на це, не всі роботодавці у захваті від втрати постійного контролю над працівниками, у ході експерименту дослідники відчули серйозний спротив менеджерів середньої ланки саме через нестачу довіри до підлеглих.

Щоб переконати деяких скептично налаштованих менеджерів у тому, що гнучкий графік роботи не зашкодить бізнесу, професор радив керівникам використовувати природні причини, наприклад, погану погоду, яка заважає людям дістатися офісу, для того, щоб оцінити, наскільки їх підлеглий продуктивний удома. Будь-яка перешкода для роботи в офісі — це можливість для роботодавця оцінити ефективність працівника за його межами.

У 2020 році такою «можливістю» стала коронавірусна інфекція.

В Україні в період жорсткого карантину 90% офісів працювало віддалено. Очікується, що близько третини працівників залишаться працювати в тому ж режимі і в майбутньому. Власники бізнесу, які так і не отримали ніякої підтримки від держави, будуть прагнути і надалі якомога більше скорочувати витрати на утримання офісних територій, залишаючи в них тільки окремі служби, які не можуть не перебувати в офісі. 

офіс після карантину

Дистанційна робота вигідна роботодавцю, бо він покладає всі обов'язки по забезпеченню робочого місця на працівника. Роботодавцю не потрібно платити за приміщення, комунальні послуги, прибирання, не потрібен ніякий обслуговуючий персонал.

Звісно, робота у віддаленому режимі не для всіх і багато хто захоче повернути робітників в офіс. Оскільки обмеження, пов'язані з Covid-19, триватимуть ще не один місяць, умови перебування в офісі доведеться суттєво змінити. Перш за все, це передбачає посилений режим клінінгу та дезінфекції приміщення, модифікації вентиляційних систем, введення нових протоколів безпеки, безконтактні технології і багато іншого.

Офісний простір чекає переформатування і додаткові заходи безпеки

Керуючий партнер української торгової гільдії UTG Offices Володимир Гелюта вважає: «Я думаю, з'являться нові формати, адже в open space вже не дуже хочеться сидіти — це серйозний психологічний момент. Тому, напевно, open space будуть перероблятися в приміщення з великою кількістю окремих зон і окремих кабінетів».

У Нідерландах працюють над впровадженням нових проектів офісних приміщень, використовуючи так звані «калькулятори відстані» для безпечного розміщення робочих місць з урахуванням конкретного приміщення.

В Пакистані співробітники, які вийшли з карантину, з подивом виявили, що простір між їх робочими місцями збільшено з 2 до 4 м.

Автогіганти Ford і Volkswagen теж переглянули свої погляди на організацію робочих місць і очікувану продуктивність: посилені заходи безпеки, співробітників намагаються розташовувати на відстані один від одного і не чекають від них колишніх результатів, так як через дотримання дистанції робота йде значно повільніше.

На фото:Cushman & Wakefield

Ріелторська фірма Cushman & Wakefield пробує інший варіант організації роботи. В офісі компанії в Амстердамі з'явилися прозорі перегородки між столами, а самі столи вкриті одноразовими антибактеріальними накладками. На килимовому покритті намальовані великі кола — для візуального нагадування про необхідність постійно залишатися на відстані двох метрів від інших співробітників. Стрілки по периметру приміщень спонукають рухатися проти годинникової стрілки, щоб уникнути надмірного зближення з колегами. Це нагадує заходи, прийняті в деяких лікарнях. Також компанія встановила спеціальні датчики, щоб відстежувати переміщення співробітників через мобільні телефони, визначати, наскільки ефективно ці дизайнерські прийоми утримують людей на відстані двох метрів один від одного, і, можливо, подавати звуковий сигнал, якщо співробітники занадто сильно зближуються.

Tyson, найбільша м'ясопереробна компанія США, встановлює температурні сканери. За словами її директора з персоналу Ектора Гонсалеса, компанія може зберегти їх і після пандемії, щоб зменшити захворюваність на грип серед співробітників.

General Motors, крім температурного сканінгу, планує тестувати співробітників на коронавірус і наявність антитіл до нього.

офіс після карантину

Оператор коворкінгів WeWork представив новий проект робочого простору, який включає в себе більш просторе планування поверхів і переговорних, більше диспенсерів з антибактеріальним гелем і серветками у загальних приміщеннях та маршрути одностороннього руху. Цей проект планується реалізувати в офісах WeWork у найближчі шість тижнів.

Експерти передбачають: в перспективі офіси будуть будуватися з урахуванням майбутніх пандемій

Арджун Кайкер, колишній керівник групи дизайну інтер'єрів провідної архітектурної фірми Foster and Partners та нинішній головний аналітик Zaha Hadid Architects вважає: "Я думаю, відтепер ми побачимо ширші коридори та двері, більше відкритих вікон, більше перегородок між відділами та багато сходів", — сказав він для The Guardian.  Питання збільшення кількості сходів є особливо важливим, оскільки ліфти у великих офісних будівлях стають проблемними зонами, де складно тримати відстань і де можуть утворюватися великі черги та затори.

офіс після карантину

Безконтактні кнопки ліфту з УФ випромінюванням

Іншими технологіями, які найближчим часом будуть масово інтегровані, стануть фотоелементи та голосова активація. Ціль — уникнення дотиків до забруднених поверхонь. Вже зараз нам все частіше зустрічаються автоматичні розсувні двері, ліфти без кнопок, безконтактна сантехніка, туалети, мильниці та дезінфікуючі засоби. У постковідний період таке оснащення стане обов'язковою нормою.  

«Голосові технології вже широко використовуються в управлінні складами, але в меншій мірі в офісах. Це, безумовно, зміниться», — додає засновник Voicebot,  Бретт Кінселла.

У середньостроковій та довгостроковій перспективі компанії також будуть змушені інвестувати e кращі системи вентиляції фільтрів, оскільки звичні кондиціонери, як правило, тільки «ганяють» повітря в офісі, не очищаючи його.  «Удосконалення систем фільтрації повітря — це, мабуть, найважливіший урок, який ми засвоїли в Китаї», — сказала Деспіна Кацікакіс з Cushman & Wakefield.  

«Нам доведеться докласти особливих зусиль, щоб оцінити будь-яке потенційне місце в будівельному середовищі, до якого люди можуть торкнутися і яке може стати джерелом зараження», — сказав Дон Гіплін, президент Міжнародної асоціації з управління та обслуговування  будівель (IFMA). 

Інтеграція нових технологій для мінімізації можливості поширення інфекцій особливо активна в промисловості, де концентрація багатьох працівників в одному місці іноді неминуча. Прикладом у цьому напрямку є італійська компанія ISA в регіоні Умбрія, яка виробляє холодильні вітрини для барів, ресторанів та супермаркетів.  

офіс після карантину

Світлофор в ISA

Прагнучи залишитися в бізнесі, компанія навіть встановила своєрідну систему світлофорів на своїх туалетах, щоб уникнути натовпу всередині.  Також, щоб повернути своїх працівників на роботу, фабрика почала впроваджувати стратегію під назвою SWAT (System Workers Advance Tracing). Тут, як і у концепції Cushman & Wakefield, кожен працівник встановлює спеціальний додаток на своєму смартфоні та приєднує до одягу вібраційний пристрій, який повідомляє про порушення соціальної дистанції. Пристрій також передає сигнал до центральної системи, де зберігаються дані.  

Аналогічна система знаходиться на етапі тестування в порту Антверпен, Бельгія. Тож здається, що подібні рішення стануть все більш поширеними на фабриках та офісах.

Всі ці футуристичні новації потребують неабиякого часу, та й до середньостатистичного українця прогресивні віяння дійдуть ще дуже не скоро. Тож що кожний роботодавець може зробити для своїх працівників прямо зараз?

офіс після карантину

1. Організуйте регулярне і якісне прибирання.

2. Залиште на дистанційній роботі якомога більшу кількість співробітників.

3. Рознесіть робочі місця працівників, які залишаються в офісі, на безпечну відстань.

4. Надайте працівникам засоби індивідуального захисту — маски, рукавички.

5. Забезпечте робочі місця антисептичними спиртовмісними засобами.

6. Введіть ранковий температурний контроль.

7. Запропонуйте замість рукостискань альтернативний спосіб корпоративного вітання.

8. Впроваджуйте безконтактні способи спілкування — скайп, вайбер, телефонні комунікації, навіть між сусідніми кабінетами.

9. Заохочуйте дотримання «політики чистих столів».

10. Забезпечте фільтрацію повітря, а якщо це неможливо — регулярне провітрювання приміщень.

11. Введіть обмеження на прийняття їжі в офісі.

12. Поширюйте інформацію щодо профілактики коронавірусу та інших респіраторних захворювань.

У будь-якому разі слід пам'ятати — коронавірус з нами надовго, двома-трьома місяцями карантину ми не обійдемось. Тож для нормальної роботи підприємства або організації власникам необхідно планувати також і довгострокові витрати — коштів, ресурсів, часу для забезпечення діючої противірусної безпеки.

Світ змінився, час змінюватись кожному з нас.

7889

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: