fbpx
Сьогодні
Урбан 10:20 28 Гру 2018

Новорічні міста: гід святковими столицями Європи

«Рубрика» зробила огляд, як прикрасили вулиці та площі міст «Старого Світу»

Передноворічна атмосфера огорнула всю планету своїми обіймами, і в кожному куточку Землі люди чекають свого дива. Цей святковий настрій напряму залежить від оточуючого простору.

Гірлянди на вулицях, інсталяції, новорічні ялинки, Санта-Клауси з оленями-помічниками – усе це елементи, які роблять кінець грудня особливим і бажаним часом.

До речі, цьогорічна головна ялинка України була визнана найгарнішою у Європі. За словами укладачів рейтингу, «столиця України – ідеальне місце для подорожуючих, які шукають автентичність, сніг, традиції».

«Рубрика» вирішила показати, як інші туристичні центри Європи цього року прикрасили міський простір до різдвяно-новорічних свят 😉

ЛОНДОН, ВЕЛИКА БРИТАНІЯ

Для англійців Різдво – свято важливе і довгоочікуване, тож столицю Великої Британії починають прикрашати ще з жовтня. Це робиться для того, щоб створити святковий настрій містянам заздалегідь.

У першу чергу змінюються вітрини магазині, на склі з'являються сяючі фігурки оленів, імбирні пряники найнеймовірніших форм, крихітні ялинки… На головній площі – Trafalgar Square – встановлюється найбільша і розкішна різдвяна ялина. Цю традицію започаткувала королева Вікторія в далекому 1841 р. Ще одна традиція – прикрашати головні торговельні артерії Лондона – Оксфорд-стріт, Риджина-стріт і Карнабі-стріт. Зокрема, у цьому році на Карнабі-стріт весь святковий декор присвячений окремій тематиці. За основу дизайну взято текст пісні «Богемська рапсодія» легендарної англійської групи Queen.

 

Прикрашання будинку для англійця – це обов'язковий та улюблений ритуал перед Різдвом і Новим роком. За місяць до свята у англійців прийнято приносити в будинок ялиновий вінок (Advent Wreath) – символ вічного благополуччя.

Стіни і двері осель зазвичай прикрашають вінками з гостролиста або омели. Ці прикраси, як правило, декоровані ягодами, ялиновими шишками, стрічками і блискітками.

Тому не дивно, що місто робиться охайним і неймовірно затишним.

БЕРЛІН, НІМЕЧЧИНА

Під зимові усе місто виблискує яскравими вогниками, на площах кружляють каруселі та атракціони, в повітрі витає атмосфера дитинства.

На вулицях світяться різдвяні ялинки, вітрини магазинів перекрашені гірляндами та тематичними фігурками.

А ще у Берліні часто можна зустріти прикраси в стилі сучасного мистецтва: ялинки у вигляді конусів, циліндри неосяжних розмірів, серед яких різдвяні дерева здаються лише подобою святкового оздоблення.

ПРАГА, ЧЕХІЯ

Прага завжди святкує Різдво розкішно і велично. Завдяки неповторній готичній архітектурі, мощеним алеям, вуличним ярмаркам, кінним возам і каретам, ви наче потрапляєте у середньовічну різдвяну країну.

У Празі знаходяться найвідоміші в Європі різдвяні ринки. Вони є на кожній площі міста і обов'язково прикрашені ялинкою. Там ви зустріните традиції і смачну кухню Чехії. Найбільший, найстаріший різдвяний базар розташований на Староміської площі, біля підніжжя церкви Богоматері.

Вулиці міста заповнюються атмосферно прикрашеними дерев'яними торговими рядами з святковими ласощами, сувенірами та іграшками. Дерева прикрашають вогнями, всюди — фігури з різдвяними сценами.

ПАРИЖ, ФРАНЦІЯ

Для французів різдвяно-новорічна атмосфера має особливе значення, і найбільш жаданою прикрасою для них є…сніг. На жаль, в столиці Франції його побачити можна зовсім нечасто. І кожен раз, коли він випадає, для французів це справжнє свято. Мабуть тому цього року серед паризької різдвяної колірної гами головує білий колір.

На площах розкинулися атмосферні різдвяні ярмарки, дерева оповиті гірляндами. Суттєву особливу святкову атмосферу створюють вітрини головних магазинів Парижа Pringtemps і Galeries Lafayette, які нібито змагаються один з одним – у кого казка вийде прекраснішою.

ПАРИЖ, ФРАНЦІЯ

А на Єлисейських полях  у цей час збирається натовп людей, які у передсвятковому ажіотажі поспішають придбати милі дрібнички з полиць ринку. І все це дійство освічене тисячами вуличних вогнів.

РИМ, ІТАЛІЯ

Як і в Парижі, снігу в Римі майже не буває. Під час Різдва в садах цвітуть троянди і апельсинові дерева, а температура тримається на позначці до +15.

Італійці полюбляють оригінальність, тож кожен магазин чи кафе намагається прикрасити вітрину і вхід у своєму унікальному стилі.

Найчастіше можна побачити композиції з хвойних гілок та іграшок, ялинки і багато вогнів. Площі і входи в парки прикрашають арт-ялинками і великими фігурами оленів.

І, звичайно, у різдвяному Римі ви зустріните безліч смаколиків! Бо ж італійці певні: чим більше смачної їжі – тим щасливішим буде наступний рік.

КОПЕНГАГЕН, ДАНІЯ

 

У датчан Різдво – одне з найулюбленіших свят. Лише згадайте, скільки сюжетів про це свято було у казках Андерсена?

Офіційно прикрашати місто Різдва починають у першу п'ятницю листопада – це традиція. Саме тоді випускають перше в році солодкувате і темне різдвяне пиво.

Після цього вулиці міста прикрашаються гірляндами, а мер Копенгагена запалює вогні головного різдвяного дерева країни на Ратушній площі, яке данцям за традицією дарують їх сусіди – норвежці.

У центрі міста заливаються ковзанки, де в затишних шатрах пропонують традиційний різдвяний напій  – «глогг». А на вулицях пахне смаженим мигдалем, який зацукровують у величезних бочках, наповнених сиропом, лакрицею, корицею та гвоздикою.

ВІДЕНЬ, АВСТРІЯ

На те, щоб прикрасити Відень до зимових свят, міський бюджет щороку виділяє значні кошти. За різними даними, витрати сягають до 1 млн євро.

Святкова атмосфера панує в місті більше місяця. Відень завжди відзначає різдвяно-новорічні свята за класичними правилами та традиціями.

У кафе з'являються новорічні прикраси, на площах відкриваються різдвяні ярмарки, де продають запашні зігріваючі напої… І всюди вітає аромат прянощів, кориці та смажених каштанів.

4017

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: