fbpx
Сьогодні
Політика 13:45 04 Лис 2021

Знайомимося з новими міністрами: чим не догодили старі та що відомо про нових

Чотири нових міністри та один старий, але переміщений на іншу посаду — «Рубрика» розповідає про те, що відомо про них.

English version here

У чому була проблема зі старими? 

Перетасовування посад чільної верхівки під час каденції Зеленського вже нікого не дивують — таке стабільно трапляється раз на пів року і тепер настав час знову розставити фігури на шахівниці українського уряду. Цього разу в Раді «звільнили» одразу 5 міністрів — усі п'ятеро написали заяви про звільнення протягом двох днів. І якщо з колишнім міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексієм Резніковим усе й так зрозуміло — він подав у відставку, щоб обійняти нову посаду — міністра оборони, то щодо інших міністрів виникають питання. 

Як заявив ще на початку жовтня Зеленський, майбутні відставки міністрів пов'язані з результатами їхньої роботи. Але, мабуть, це надто лояльне пояснення. Розповідаємо, чому Любченку, Уруському, Тарану та Абрамовському довелося залишити свої посади.

любченко

Міністр економіки йде, бо відмивав податки. З найбільшим скандалом з посади йде перший віцепрем'єр-міністр, міністр економіки Олексій Любченко. Офіційну причину у фракції не називають — ЗМІ поголовно пишуть про те, що Любченка знімають з посади через те, що його звинувачують у причетності до багатомільярдних «скруток» ПДВ, про які йдеться у звіті тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, опублікованому ще у квітні цього року. Як повідомляють джерела, коли Любченко очолював Податкову з квітня 2020 року до травня нинішнього, одним компаніям повертали сплачений іншими компаніями ПДВ без належних підстав, через що держбюджет щомісяця втрачав від 2,6 млрд грн до 3,5 млрд грн. Призначення Любченка в уряд відбулося через місяць після оприлюднення результатів ТСК, але й після цього він продовжував покривати «скрутки», та вже не своїми руками, а руками в.о. голови ДПС Євгена Олійникова. А цієї середи, 3 листопада, СБУ провела у Любченка та в.о. голови ДПСУ Євгена Олійникова обшуки.

таран

Відставка міністра оборони Андрія Тарана пов'язана з проблемами у сфері закупівель відомства — принаймні так зазначила заступниця голови фракції «Слуги народу» Євгенія Кравчук. Тут, найімовірніше, йдеться про «підбори від Тарана» — мова про закупівлю туфель на підборах за 3,2 мільйона гривень для форми військових-жінок, в яких ті марширували на параді, у компанії «Будинок взуття «Б. Ніколас», або про закупівлю наприкінці минулого року хусток радянського типу на 34 мільйони гривень дорожчих за реальну ціну. І навіть це далеко не єдині угоди, які викликають підозри до міністра. Сам Таран, судячи з його заяви, повністю залишати політику не буде. Він зазначив, що «готовий продовжити службу українському народу» у тому напрямі, який буде визначено президентом. Голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія ж зазначив, що Андрій Таран пішов у відставку за власним бажанням. 

абрамовський

Міністр захисту довкілля та ресурсів Роман Абрамовський вирішив сам розповісти про причини свого звільнення.  В інтерв'ю він пояснив, що пішов на це через критику роботи його відомства. Його звинуватили у тому, що міністерство не встигає за президентськими указами. Трактувати це можна по-різному. Давид Арахамія під час брифінгу пояснив це високою корумпованістю екоінспекцій у регіонах. 

уруський

Олег Уруський просто не зміг. Віцепрем'єр-міністр і міністр з питань стратегічних галузей промисловості не виконав багато програмних обіцянок. Одні з головних — забезпечити реформування підприємств оборонно-промислового комплексу та реформувати Укроборонпром. Крім цього, ще у серпні цього року указом президента було доручено Мінстратегпрому протягом шести місяців повноцінно запустити реєстр, але й тут Уруського спіткала невдача: у міністерстві визнали, що реєстр учасників відбору та виконавців державних оборонних контрактів працює у тестовому режимі та потребує додаткових витрат на побудову комплексної системи захисту інформації на 1 мільйон гривень. 

Яке рішення? Нові міністри 

Олексій Резніков зберіг статус віцепрем'єра і став міністром оборони

резніков

  • Почав політичну кар'єру у 2008 році, коли став депутатом Київської міської ради VI скликання, пізніше обіймав у міськраді різні посади: секретар, радник голови; був представником України у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи; з березня 2020 року обіймав посаду віцепрем'єра — міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.
  • Вважає, що для повернення  Криму, Донецької та Луганської областей потрібно застосовувати комплекс невійськових методів

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко розцінює прогнозований перехід Олексія Резнікова в Міноборони як бажання Верховного Головнокомандувача (президента) поліпшити ефективність відомства в частині організації його роботи.

Давид Арахамія також прокоментував зміну посади Резніковим, заявивши, що Резніков зможе налагодити всі бізнес-процеси в міністерстві з постачання до армії. 

Ірина Верещук — нова віцепрем'єрка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій

ірина верещук

  • Обіймала посаду голови підкомітету з держбезпеки і оборони комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки. 
  • Вона, її чоловік та старший син — колишні чи нинішні військові.
  • Протягом 5 років була мером міста із 9 тисячами населення у Львівській області — Рави-Руської. З поста мера Рави-Руської Верещук пішла у 2015 році за власним бажанням. Причиною такого вчинку стали земельні скандали та тиск громадян, які звинувачували її у тому, що вона роздавала землю родичам. Торік претендувала на посаду мера Києва та отримала підтримку Володимира Зеленського. 
  • У вересні 2019 року Верещук стала представницею Кабінету Міністрів у Верховній Раді. Проте вже в листопаді Верещук заявила, що тодішній прем'єр-міністр Олексій Гончарук збирається звільнити її за критику держбюджету та дій уряду, та пішла з посади.
  • Якось снідала з Бараком Обамою, нагороджена медаллю від Віктора Януковича. 

Юлія Свириденко — перша віцепрем'єрка — міністерка економіки України

свириденко

  • На держслужбу Свириденко перейшла у 2015-му в Чернігівську ОДА. За час її діяльності, з 2015 по 2017 рік, на різних посадах в ОДА, в економіку області надійшло понад 340 мільйонів доларів прямих іноземних інвестицій. 
  • За темпом зростання інвестицій у 2017 році Чернігівщина посіла перше місце в Україні.
  • У 2019 році Свириденко запросили до Мінекономрозвитку на посаду заступниці міністра, а потім з липня 2020 року — першої заступниці. 
  • З грудня 2020 року Свириденко працює в ОП на посаді заступниці керівника, де займається економічними питаннями, зв'язками з інвесторами. 
  • З березня 2020 по лютий 2021 року вона входила до підгрупи з економічних та соціальних питань ТКГ. 

Павло Рябікін — міністр з питань стратегічних галузей промисловості (але не віцепрем'єр)

павло рябікін

  • Раніше Рябікін обіймав посаду гендиректора аеропорту «Бориспіль». За час його каденції було запущено залізничне сполучення з аеропортом та збудовано паркінг перед терміналом D, розконсервовано термінал В. 
  • Був першим номером партії УДАР на нещодавніх місцевих виборах до Київради. Крім того, у 2009-2010 роках Рябікін був послом України у Данії.
  • Коли Рябікіна зробили головою митниці, йому поставили завдання її реформувати та наростити надходження до скарбниці. За його ж словами, план він навіть перевиконав. 

Руслан Стрілець — виконуючий обов'язки міністра захисту навколишнього середовища та природних ресурсів

стрілець

  • Працював директором департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА. 
  • У 2019 році переїхав до Києва та відповідав за управління відходами у тоді ще спільному Міністерстві енергетики та захисту навколишнього середовища. 
  • Крім того, він був відповідальним за створення порталу «ЕкоСистема», який показує актуальну інформацію про стан навколишнього середовища та природних ресурсів. На тлі поїздки президента на кліматичний саміт у Глазго, потрапляння до крісла міністра екології молодого та прогресивного чиновника виглядає привабливо для західних інвесторів та політиків. 
1
4340

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: