fbpx
Сьогодні
Корисності 09:30 13 Жов 2020

Ефективніше за велосипед та біг: навіщо українцям скандинавська ходьба

Почати можна вже зараз! І ні, пенсіонером бути необов’язково. Навіть краще починати замолоду :)

English version here

Як жити добре і щасливо, знають жителі скандинавських країн. Не дарма жителі Фінляндії постійно визнаються ООН однією з найщасливіших націй, а Данія, Норвегія та Швеція не покидають лідируючих позицій у списку кращих країн для життя. Скандинавський стиль життя останнім часом привертає все більше уваги, таємничі слова hygge, lagom або fika міцно входять у повсякденне життя людей з усього світу і стають ознакою рівноваги, комфорту і позитивного відношення до буття.

Що таке скандинавська ходьба?

Скандинавська ходьба набула популярність у 90-х роках минулого століття, але сама її суть зародилася в давнину, коли пастухи для полегшення ходьби в горах використовували палиці в якості опори. Приблизно в сорокових роках XX століття лижники винайшли для себе спосіб тренування влітку: піші переходи без лиж, з одними тільки палицями в руках. 

Справжній бум скандинавської ходьби трапився, коли у 1997 році фінська компанія випустила спеціальні палиці для ходьби (Нордік), а пізніше в тому ж році у Фінляндії відкрилося кілька точок навчання спортивної ходьби з ними. Стартап мав великий успіх, і незабаром новий тренд для оздоровлення розповсюдився і на інші країни.

скандинавська ходьба в Україні

Навіщо вона в Україні?

В Україні одним із популяризаторів скандинавської ходьби став тренер з лікувальної фізкультури, реабілітолог та фізіотерапевт Сергій Постернак. Кілька разів на тиждень він безоплатно проводить тренування у середмісті Полтави.

Протягом десяти років Сергій Постернак з родиною займається скандинавською ходьбою. В минулому альпініст та бігун, він зацікавився цим видом спорту, коли працював у Європі. Почав займатися сам, а потім залучати до занять своїх друзів та колег. Як колишній спортсмен та лікар-реабілітолог пан Сергій швидко зрозумів, що саме північна ходьба може допомогти не тільки ефективно відновлюватися після перевантажень та травм його нинішнім пацієнтам, а й підтримувати себе в добрій фізичній формі здоровим людям. 

скандинавська ходьба в Україні

"Знаю з власного досвіду, для багатьох людей актуальні проблеми постави, хребта, суглобів, — каже Сергій Постернак, — переважно сидячий спосіб життя, багато роботи за комп'ютерами, обмеженість активного руху. Це може приголомшити, але часто ми навіть ходимо неправильно, а потім дивуємось, чому в нас болить спина, або німіють кінцівки. Скандинавська ходьба — простий спосіб сформувати поставу, скоординувати рухи, розвантажити м'язи та хребет. Для цього не треба якихось надзусиль чи мільйонних вкладень. Дві години часу, мінімум знаряддя, фаховий інструктор, і звісно ж, власне бажання. 

Наш клуб не потребує навіть помешкання, ми збираємося просто у самісінькому центрі Полтави, у парку, і одразу вирушаймо на приємне тренування".

скандинавська ходьба в Україні

Усе починалося з індивідуальних занять, згодом поодинокими "лижниками без лиж" почали цікавитися містяни. Запитували, чи можна приєднатися, де купувати спеціальні палиці, як правильно виконувати рухи. Так у Полтаві з'явився клуб NORDING WALKING POLTAVA, засновником і головним тренером якого став Сергій Постернак.

Може скластися враження, що скандинавською ходьбою займаються переважно пенсіонери, але це не так. За півроку існування до піших походів теренами Полтави приєдналося багато прогресивних людей різного віку, а один з найактивніших учасників тренувань — молодий бізнесмен Антон Ярмолюк, навіть став спонсором новоствореного клубу, а потім і його тренером, і президентом.

скандинавська ходьба в Україні

Антон Ярмолюк і Сергій Постернак

"Я відчуваю справжні результати від діяльності нашого руху спортивної ходьби, — каже Антон Ярмолюк, — По-перше, щоразу долучаються все нові й нові люди. Усі полюбили прогулянки з палицями, хоча раніше дехто з перехожих дивувався, а то й глузував з нас. Зате тепер нас усі впізнають і навіть аплодують. По-друге, багато полтавців хоче таку активність у своєму районі хоча б раз на тиждень. Радий, що наша діяльність до вподоби містянам. Розмірений темп нашого міста, його парки та зелені зони тільки сприяють розвитку ходьби. Дуже приємно, що Полтава і полтавці хочуть розвиватися, вчитися та пробувати нове. Маю надію, що NORDING WALKING клуб наближає Полтаву до європейських міст, де люди перетворюють простір у комфортне середовище. Для спорту, зокрема. Ми робимо те саме — і для себе, і для всіх жителів міста".

Трохи цифр: на початку рух NORDING WALKING POLTAVA налічував до десяти регулярних учасників. Зараз — у кожному поході беруть участь кількадесят регулярних учасників і багато новачків. Особливу увагу організатори приділяють тренуванню людей з інвалідністю  — для них проводяться спеціальні заняття. Багато людей приходять на щотижневі збори з дітьми, адже сучасні палиці мають розсувну конструкцію і можуть бути підлаштовані на будь-який зріст. Якщо у когось немає знаряддя — у клубі видадуть палиці для тренувань і покажуть, як правильно їми користуватися. Засновник і надихач клубу Сергій Постернак каже: після пробного заняття повертаються 90 відсотків учасників. "Цю лавину вже не спинити — долучайтеся і ви!", — закликає пан Сергій.

Переваг у скандинавської ходьби багато

Сергій Постернак стверджує — північна ходьба ефективніша за їзду на велосипеді або біг. 

  • З палицями рухатися набагато легше. До того ж, практично виключається травмування під час треніровки. При ходьбі з палицями задіяно 90 відсотків організму — не тільки м'язи ніг, а й грудний відділ, хребет, руки і плечі, які зазвичай «зажаті», бо більша частина з нас рухається в повсякденному житті надзвичайно мало.
  • Користуючись палицями, можна подолати більшу відстань, ніж при звичайній ходьбі. Це допомагає спалити більше калорій і швидше схуднути. 

скандинавська ходьба в Україні

  • Лікарі рекомендують скандинавський різновид ходьби людям похилого віку, які мають артрози, артрити. "Бігати вони не можуть. Але пенсіонерам потрібні помірні навантаження, що й дає скандинавська ходьба". Також цей вид спорту показаний для профілактики серцево-судинних хвороб, інсультів, інфарктів, він сприяє лікуванню варикозу, а також інших проблем з венозною системою, запобігає виникненню тромбів.
  • Даний вид оздоровчої фізкультури особливо показаний при таких захворюваннях: остеохондроз, сколіоз, захворювання легенів (особливо добре при бронхіальній астмі), хронічні болі в спині, плечах і шиї, вегето-судинна дистонія, психологічні проблеми (неврози, депресії), безсоння.
  • Прогулянки з палицями рекомендовані дітям, вагітним жінкам, а також людям, які страждають надмірною вагою, така прогулянка корегує поставу, зміцнює м'язи рук і ніг, бореться з набряками. Практично кожна людина отримує ефект від таких занять. У поєднанні з різними wellness програмами скандинавська хода дає прекрасний результат.
  • Тренування завжди проходять на свіжому повітрі. Крокувати можна скверами і вулицями, займатися на безкоштовних спортивних і тренажерних майданчиках просто неба, які є в кожному місті. Але найкращий варіант — це ліс або парк, бо долати відстань по землі набагато легше і приємніше, ніж по асфальту.
  • Під час скандинавської ходьби відбувається повне оздоровлення організму. Це також дієвий спосіб підвищити витривалість, особливо перед силовим тренуванням. Спортсмени з усього світу використовують такі прогулянки перед і після тренувань.
  • Комплект палиць для скандинавської ходьби можна придбати у спортивних магазинах чи замовити в Інтернеті. Ціна їх дуже демократична — від 300 гривень за пару. Правильно підібрати знаряддя допоможе спеціальна таблиця, в якій є відведені критерії вибору. Це дозволить займатися без шкоди здоров'ю.

скандинавська ходьба в Україні

  • Опанувати техніку початківцям допоможуть тренери в клубах, які є в багатьох містах України, варто зацікавитись і погуглити, ви будете приємно здивовані результатами пошуку. Але якщо в вашому населеному пункті ще немає такого об'єднання, можна подивитися відеоуроки у ютьюб, Сергій Постернак впевнений — таким чином також можна розпочати займатися спортивною ходьбою. Можливо після опанування всіх особливостей скандинавської ходьби, саме ви станете засновником такого клубу в вашому селищі.
  • Є певні обмеження за станом здоров'я — наприклад, деякі хвороби серця, опорно-рухового апарату, післяопераційний період. Перед початком тренувань варто проконсультуватися зі своїм терапевтом. Скільки часу на день ходити із палицями, залежить від самопочуття. Початківці долають невелику дистанцію. За умови покращення стану здоров'я відстань може збільшуватися.
  • Для скандинавської ходьби немає сезонних обмежень — тренування можна проводити і влітку, і зимою. 

скандинавська ходьба

"Для того, щоб почуватися щасливою, людині не так уже і багато потрібно, — каже Сергій Постернак, — уміння отримувати задоволення від кожного дня, свідомий рух з добрими помислами, відповідальність. Як то кажуть: хліб, вода, келих вина і шаленство від життя. Можливо, такий або подібний мінімум і є справжнім секретом скандинавського щастя. З роками до мене прийшло розуміння — я можу дозволити собі мати іншу країну, роботу, дім чи оточення, тільки саме життя не підлягає обміну. Тому і намагаюся робити його якісним для себе і вчити цьому інших, тому і не вважаю час на сумісні тренування згаяним часом — йду з добром та гарними намірами. Найкраща плата — усмішки, позитив, спілкування з цілеспрямованими і радісними людьми".

У публікації використано фото з архівів Сергія Постернака і Антона Ярмолюка

10569

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: