fbpx
Сьогодні
Спецпроект 14:30 26 Січ 2019

Від журналістики до власного бренду одягу: засновниця NINE про свій шлях і допомогу дитбудинкам

Ми продовжуємо розповідати про людей своєї справи. На цей раз — історія засновниці і "драйвера" NINE Ірини Сташко

Свої посилки NINE супроводжує листівками

Український бренд одягу відшиває одяг під замовлення дітям із дитячих будинків і малозабезпечених сімей. І дають можливість кожному своєму клієнту долучитися до проекту, придбавши одяг з ексклюзивної колекції. Дізнавшися про це, ми вирішили розповісти про капсульний капсульний одяг NINE більше, розпитавши все у засновниці Ірини Сташко.

– Ви починали з однієї швеї, яка пошила у себе вдома першу колекцію. А тепер одяг вашого бренду розбирають як «гарячі пиріжки», ви його відправляєте навіть до Нью-Йорку і Парижу. Розкажіть свою історію.

Бренд NINE створився на кухні за розмовою з чоловіком, коли я вкотре обурено розповідала, як я втомилась від мас-маркету, адже знову зустріла дівчину в такому ж пальто, як у мене. Саме це стало відправною точкою.

Наш бренд випускає капсульні колекції за доступними цінами. У кожній капсулі 9 різних моделей. Звідси, до речі, і назва бренду. Разом з нами наші клієнти легко можуть зібрати повноцінний look на будь-яку подію, а ймовірність зустріти когось в такому ж одязі – низька.  Ми цінуємо свого клієнта, тому дуже ретельно підходимо до пошиву і відбору тканин.

– Як вдалося вирости і, як кажуть, не зійти з глузду?

Інколи я думаю, що відкрила бренд, бо зійшла з глузду. Жартую (посміхається). Але так точно думали всі мої знайомі і рідні, коли я залишила посаду журналіста на "Х-фактор" заради чогось незрозумілого і навіть ще неіснуючого.

Ми досі ростемо і розвиваємось. Це ж постійний процес. За 3,5 роки ми зробили дуже багато рішень, помилок, щоб стати тим брендом, яким є зараз. Переконана, історію повторити двічі неможливо і те, що спрацювало у нас, навряд чи спрацює в інших. Особливо, коли так швидко розвиваються технології. Втім, окрім шаблонного "любити і в прямому сенсі жити своєю справою" я виділю такі пункти:

1. Помилятись нормально. Нормально, коли йде не за планом. Головне – проаналізувати і виправити по максимуму. А потім – знайти сили йти далі. Висновки я записую, щоб не забути.

2. Розвиватись – означає пробувати і тестувати нове. Нові тканини, нові підходи і т.д. Навіть якщо страшно. Тільки так ти зрозумієш, що підходить, а що ні. Якщо не вийшло, читай пункт 1.

3. Розуміти свого клієнта. В першу чергу, я сама є клієнтом NINE. Тому я з нашими клієнтами на одній хвилі.

4. Гроші – не головна ціль. Принаймні для мене. Я не кажу, що це неважливо. Важливо, бо я теж сплачую комунальні, купую їжу в супермаркеті. Втім, мені завжди цікаво експериментувати і вкладати зароблені гроші в бізнес, а не собі в кишеню. А якщо хочеш розвитку бізнесу, не скупись.

5. Бути гнучкими і швидко реагувати на ситуацію. Цей бізнес дуже залежить від погоди і курсу валют. І на це ти ніяк не вплинеш. До другого бути готовим і думати наперед про всі ймовірні ризики, свою команду і клієнтів. А по-першому розуміти, якщо весна довго не настає, то її як такої вже не буде. Змирись і дуже швидко готуй літо.

6. Робити трішки більше від себе для клієнта і команди. Ми не святі, але ми робимо від себе все можливе. І тому мені не соромно прив'язувати своє ім'я з брендом.

7. Не ловити зірку. Страшенно не люблю і не розумію цього. Я завжди тримаю в голові: "Бізнес – це як американські гірки: то вниз, то вгору. І ти ніколи не знаєш, що буде завтра".

8. Бути багатофункціональним і не цуратись будь-якої роботи. Якщо не можеш виділити бюджет на щось, навчись робити спершу це сам. Я дуже багато знаю з різних сфер. І перед тим, як делегувати будь-який процес, спершу розберусь з ним сама. Навіть якщо це бухгалтерський облік.

"Бренд, з яким ти можеш більше" — ідея NINE

– Ви у минулому журналістка. Тобто людина творча, але не з дизайнерської, швейної чи модельної справи. Чому і для кого ви вирішили шити одяг?

Одяг я люблю змалку, а от любов до журналістики з'явилась всього 9 років тому, коли я пішла навчатись на цю професію. Відповідно, перше взяло верх. Хоча журналістика зі мною досі і дуже допомагає в роботі. Коли я відкривала бренд, в першу чергу, вирішувала свою проблему. Це мати у своєму гардеробі якісний одяг, який пошитий з приємних до тіла тканин і з рівними стрічками. При цьому, щоб ціна була доступною. І, головне, прибрати цю масовість, цей тисячний тираж однієї речі, якийсь певний "інкубатор" в одязі.

Ми прагнемо одягнути кожну дівчину і кожну жінку в NINE, але не в тисячу однакових суконь від нашого бренду, а в різні фасони, кольори, принти. Нам подобається випускати новинки і відшивати невелику кількість кожної моделі. По-перше, це й для нас виклик. По-друге, клієнти цінують це в нас. А ми цінуємо їх за це. Ось таке замкнуте коло.

Одяг з колекції NINE

Одяг з колекції One for One. Її особливість: ти даруєш одяг дитині із Олешківського дитячого будинку-інтернат. Все просто: одну купуєш – одну даруєш

– Які очікування справдилися, а в чому були розчаровані?

Моє найбільше захоплення і розчарування – це завжди люди. Мене багато разів підводили, не виконували обіцянок, не повертали грошей. Гроші мають чудову властивість зароблятись, а от повернути повагу до людини і партнерські відносини майже рівно нулю. Щоразу у таких ситуаціях я дивуюсь "Як так можна?". На жаль, у нас мало бізнесів, які знають, що таке сервіс, лояльність, відповідальність. А щодо очікувань: я щаслива, що тисячі дівчат поділяють мою думку і стиль в одязі.

– Як побудована робота? Хто придумує моделі одягу?

Якою буде капсула і в цілому напрямок на сезон вирішую завжди я. Втім, кожен із нашої команди може ділитись ідеями. Наприклад, на наших плануваннях ми частенько обговорюємо "що додати?". Якщо хтось побачив щось цікавеньке, одразу надсилають мені, а я вже вирішую. А щоб зрозуміти, як побудавана робота бренду одягу, потрібно його заснувати. Тому що це величезний об'єм роботи, починаючи від пошуку тканини, закінчуючи постом в інстаграм. Якщо коротко, то є закупка тканин (тут дуже великий об'єм роботи, тому це окремий пункт), виробнича частина, робота з клієнтом, PR-частина, робота з контентом, робота з IТ-відділом, бухгалтерія і юридична частина. Наразі заглиблюємось ще більш у маркетинг і SEO.

– Особливість бренду – капсульність та індивідуальність. Це правда, що кожна модель випускається лише у 9-ти примірниках? Така концепція окупається?

Коли ми відкривали бренд, ідея, справді, полягала, що кожна модель одягу випускається в 9 одиницях: 3 XS, 3 S і 3 M. Так було майже три роки. Потім ми зробили ребрендинг і стали капсульним брендом. Таке рішення було прийняте після опитування клієнтів і аналізу ринку. А якщо говорити про лімітованість виключно у 9 одиниць, то цінник має бути значно вищим. Втім, ми залишили капсули Limited, де випускається саме 9 одиниць кожної моделі. У сезоні "Весна-літо" точно буде одна така.

 

Одяг з колекції NINE

Одяг з колекції One for One. Її особливість: ти даруєш одяг дитині із Олешківського дитячого будинку-інтернат. Все просто: одну купуєш – одну даруєш

– Як вдається робити дизайнерські речі гарної якості і не ставити на них захмарну ціну?

Наші перші колекції, а точніше – 3, були в мінусі, навіть якщо ми все продали одразу. Я купувала тканини маленькими тиражами, а це коштувало дорого. Це було зважене рішення, бо так ми залишались без залишків тканин і втрати були не на такі великі суми. Ми зростали і з часом я почала робити оптові закупки. Я просто не купую "перші зустрічні" тканини, а на пошук хороших витрачаю дуже багато часу. А це дуже цінуєтся. А далі домовляюсь. Цьому я теж із часом навчилась. Зараз я маю дуже велику базу постачальників, розуміюсь у тканинах і розумію цей ринок. Ще ми оптимізували процеси у виробництві. І щоб досягнути якості, перейшли на інший етап оплати, не притаманний цій сфері.  Наші речі шиються довше, ніж масовий одяг. Але й виглядають вони у 100 разів краще.

Моїм великим плюсом є багатофункціональність і вміння розбиратись, а потім виконовувати це, у виставлені дедлайни. Тому щоб економити кошти бренду – я беру на свої плечі дуже багато різних обов'язків. Можу і гудзики пришивати, і фото робити, і важливі питання вирішувати. Зараз вже делегую багато процесів, бо це потрібно для нашого розвитку. А я вчусь іншим сферам, бо й ми зростаємо за рахунок об'ємів, частого оновленння і рекомендацій наших клієнтів.

– Для себе відзначила два величезних плюси, які одразу підкорили моє серце. Перше – вся комунікація у соціальних мережах та в інтернет-магазині ведеться українською, а друге – Ви є соціально-відповідальним бізнесом – допомагаєте дітям із дитячих будинків і малозабезпечених сімей. Причому допомагаєте правильно, адже є розповсюджена помилка – нести дітям аби-що вже собі непотрібне, взагалі не враховуючи їхніх потреб і якість цих речей. Ви ж відшиваєте одяг і постіль спеціально для діточок, правильно?

Так, ми відшиваємо одяг і постіль для дітей із дитячих будинків.

Лого спільного проекту бренду Nine і благодійного фонду

Лого спільного проекту бренду Nine і благодійного фонду "Твоя Опора"

– Розкажіть детальніше про проект «One for One». Як він народився? Яким саме закладам допомагаєте? Скільком вже вдалося допомогти? Чи отримуєте зворотній зв'язок від дітей? Найголовніше – як долучитися до допомоги?

Ідея з'явилась ще 4 роки тому. Я планувала продавати дитячі іграшки на olx, а на зароблені кошти шити нові для дітей із дитячих будинків. Проте історія закінчилась провалом – їх ніхто не купував.  Через рік я запустила бренд одягу, адже хотіла дати дітям щось більше, а саме – можливість обрати одяг для себе. Так з'явився спільний проект нашого бренду NINE і благодійного фонду "Твоя Опора" – One for One, мета якого забезпечувати одягом та постіллю дітей із дитячих будинків і малозабезпечених сімей.

Імена дітей з Олешківського дитячого будинку-інтернату Херсонської області, яким NINE допоміг в рамках проекту One by One

Імена дітей з Олешківського дитячого будинку-інтернату Херсонської області, яким NINE допоміг в рамках проекту One by One

У 2018 році ми одягали дітей з Цюріпінського дитячого будинку-інтернат. Влітку ходили на Charity weekend, де продавали наші косметички, і виручені кошти віддали на закупку обладнання. Зараз ми хочемо допомагати ще більше і думаємо над тим, як змінити підхід. Суть One for One – це одяг за одяг. Цю ідею ми залишимо, але хочемо масштабувати. Як це будемо робити, розкажемо скоро.

6110

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: