fbpx
Сьогодні
Актуально 20:17 10 Жов 2018

Ніколи такого не було, і ось знову: все про вибух складу боєприпасів в Ічні

Зібрали історію подібних інцидентів та що відомо про останній

Що відбувається?

У ніч з 8 на 9 жовтня на складах боєприпасів біля Ічні (Чернігівська область) почалися вибухи. О 3.30 запалав один з трьох найбільших в Україні арсенал. На ньому було 69,5 тисяч тон боєприпасів, причому 43 тисяч з них були придатні до використання. Решта 18 тисяч тон – це були елементи боєприпасів і комплектуючих, а ще 8 тисяч – боєприпаси, які вже підлягали утилізації.

Причиною пожежі, за даними Генштабу ЗСУ, є підриви в різних місцях арсеналу. Спочатку відбулося одночасно два вибухи, а згодом ще два – також одночасно.

Із зони можливого ураження від вибухів арсеналу поблизу Ічні та з 30 прилеглих населених пунктів, що знаходяться у 16-ти кілометровій зоні, вже евакуювали більше 12,5 тисяч людей.

І який за ліком це випадок?

До 2014 року:

27 серпня 2008 року – м. Лозова Харківської області – пожежа на складі, де зберігалося 95 тисяч тон боєприпасів. Двоє командирів військової частини були засуджені за недбалість.

– Чотири роки поспіль (2004 – 2007)  – артилерійські склади в с. Новобогданівка Запорізької області – регулярні великі інциденти. Перший і найбільший – 6 травня 2004 року – забрав життя п'ятьох людей і призвів до евакуації 7 тисяч мешканців. Командувач військової частини був засуджений через недбалість та порушення правил безпеки. 2005 рік – чотири людини отримали поранення в результаті схожої пожежі й вибухів на цих же складах. 2006 рік – ще четверо людей були поранені. У 2007 році в результаті вибухів загинули два експерти.

– 10 жовтня 2003 року – пожежа на складах в Артемівську (нині Бахмут) Донецької області, де зберігалося близько 3 тисяч тон артилерійських боєприпасів. Дві людини отримали поранення, були пошкоджені десятки багатоквартирних та більше сотні приватних будинків, п'ять шкіл і три лікарні. Кілька військовослужбовців згодом були ув'язнені за порушення правил безпеки, а також за крадіжку, демонтаж та продаж снарядів.

З 2014 року:

– 20 березня 2014 року – Кривий Ріг. Загорілися військові склади з танками, повністю заправлені паливом і з повними боєкомплектами. Тоді згоріли 2 танки Т-64.

– 29 жовтня 2015 року – Сватове Луганської області. Загорілися військові склади, де зберігалося майже 3,5 тисячі тон боєприпасів. Снаряди пошматували у Сватовому майже 1 тисячу квартир та 1,5 тисячі приватних будинків.

За даними ДСНС, 4 людини загинули, 16 отримали поранення. Рятувальники змогли загасити пожежу лише за добу. За даними ГПУ, причиною пожежі на артскладі стала недбалість посадових осіб.

Голова Луганської ОВЦА Георгій Тука заявляв, що причиною пожежі на артилерійських складах у населеному пункті Сватове Луганської області міг стати обстріл з ракетниць.

– 22 вересня 2017 року – с. Новоянисоль поблизу Маріуполя Донецької області. Склад зброї струсонули вибухи, спричинені пожежею на сусідньому полі, де фермери палили солому. Пожежа тривала протягом одного дня. Через вибухи довелося евакуювати персонал складу. На щастя, ніхто не постраждав.

– 23 березня 2017 – Бакалія Харківської області – найбільший склад боєприпасів в Україні. Внаслідок пожежі боєприпаси вибухали там кілька днів поспіль. Сума збитків перевищила 200 мільйонів гривень. За висновками експертів, пошкоджено 265 будівель.

В результаті детонації боєприпасів загинула одна жінка і п'ятеро осіб отримали поранення.

– 26 вересня 2017 року – Калинівка Вінницької області. Вибухи на одному з найбільших складів боєприпасів ЗСУ. З Калинівки та навколишніх сіл евакуювали близько 30 тисяч осіб. На арсеналі зберігалось 188 тисяч тонн боєприпасів на площі 60 гектарів. Серед них – ракети системи залпового вогню "Смерч", "Ураган" і "Град".

– 3 травня 2018 року – знову Бакалія Харківської області. Евакуювали півтори тисячі місцевих мешканців. Для повної ліквідації пожежі знадобилося п'ять днів.

Отже, до початку війни загоряння на складах боєприпасів були, але їхня періодичність, масштаб та кількість була значно нижчою, ніж за останні 4 роки. А з 2014 року подібні випадки відбувається кожен рік, інколи навіть кожні півроку.

Тож, випадок в Ічні – це вже сьомий за 4 роки війни масштабний інцидент з вибухами на військових складах в Україні.

Експертиза

У перший день вибухів слідство озвучило три версії причин вибухів. Це – диверсія, теракт та недбалість.

Версія №1. Диверсія

На сьогодні це є головною версією слідства у справі вибухів на 6-у арсеналі у місті Ічня Чернігівської області. Про це заявив у коментарі журналістам Юрій Луценко.

"Практично у всіх випадках основною версією слідства у подіях у Харківській області, у Вінницькій області, а від учора – у Чернігівській області є диверсія", – сказав Луценко.

Представники СБУ також не виключають, що вибух боєприпасів на 6-му арсеналі стався в результаті диверсії, адже підрив арсеналу стався у 4 різних місцях.

За думкою міністра оборони Степан Полторака, на складах з боєприпасами могла бути закладена вибухівка.

"Майже весь опитаний особовий склад повідомив, що перші вибухи були о 3:20. Вони були одночасними відразу на трьох сховищах. Після цього о 3:45 відбулися ще шість вибухів на різних сховищах, причому це відбувалося по всьому периметру", – пояснив міністр.

Версія №2 Недбалість

Після вибухів під Ічнею військова прокуратура почала кримінальне провадження за ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України – Недбале ставлення військової службової особи до служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану.  Винним мало загрожувати позбавлення волі на строк від п'яти до семи років.

Однак сьогодні Луценко заявив, що версія слідства про недбалість відпала після показів військовослужбовців.

Версія № 3 Теракт

Слідство не виключає і таку версію. Її опрацьовують фахівці оперативних підрозділів правоохоронних органів та Міністерства оборони.

Наразі тривають допити часових воєнізованої охорони ЗСУ, які охороняли арсенал, а також інших свідків події.

КРИТИКА

Журналіст Сергій Гармаш вважає, що проблема української влади полягає в неспроможності забезпечити захист стратегічних об'єктів.

«Чесно кажучи, версія «диверсії» на чернігівських складах, озвучена Генштабом, сьогодні виглядає найнеприємнішою. Знову! На п'ятому році війни! Після Сватове, Балаклеї, Калинівки… На тлі щоденних заяв про «найбоєздатнішу в Європі армію» так і не навчитися захищати свої боєприпаси від ворога», – написав він у себе в Facebook.

Волонтер Юрій Мисягін бачить проблему у тому, що в армії не в змозі навести порядок на складах:

"Я соромлюся запитати – це якийсь вже за рахунком вибух на військових складах за час війни: четвертий, або п'ятий? Коли за минулі вибухи ніхто не покараний і ніхто не поніс відповідальності, то не варто й дивуватися тому, що у нас вриваються чергові склади. І при всьому цьому, адже багато боєприпаси через їх брак, ми купуємо зараз за кордоном, а то, що є своє – нормально вберегти не можемо, або не хочемо.

Складається таке враження, що наше вище військове керівництво армії напевно не в змозі навести на військових складах порядок і забезпечити їх безпеку».

Журналіст Леонід Швець зазначив, що замість посилення охорони складів з боєприпасами після минулих вибухів, її в Чернігівській області скоротили.

"Пожежа на артскладах під Ічнею (Чернігівська область). Вибухи чути в Ніжині, Батурині та Прилуках… Охорону складів нещодавно скоротили, за словами місцевих, і замінили на строковиків. Про те що на склади ходять збирати гриби все, кому не лінь, повідомлялося давно. Що втішає: напевно, і в цей раз ніхто не винен. Люди у нас хороші, а генерали з полковниками просто кращі".

Висновок

Так чи інакше, але факт залишається фактом. На військових складах біля Ічні,  за злою осінньою "традицією", вибухи знищили значну кількість боєприпасів, яких Україні критично не вистачає. Більше 12 тисяч місцевих жителів були вимушені залишити свої домівки і, хто як рятуватися від пожежі.

Чи будуть зроблені висновки? Побачимо. "Рубрика" писала про старт будівництва сучасних залізо-бетонних сховищ для боєприпасів. Але ця робота триватиме роки, бо у 2018-му будівельники мають освоїти на згаданих об'єктах майже 500 млн гривень за значно більшої потреби. Тим часом в Україні, під час війни з російським агресором, залишилося лише 14 діючих складів з боєприпасами.

І поки що продовжується гасіння пожежі біля Ічні та розміщення евакуйованих українців.

8
1547

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: