fbpx
Сьогодні
Що відбувається 17:00 17 Лют 2022

Ілюзія турботи про "врятованих": для чого Росії (не) визнавати "ЛДНР"

15-го лютого Держдума РФ звернулася до свого президента з офіційним проханням визнати “ДНР” та “ЛНР” незалежними республіками. За законопроєкт проголосував 351 російський депутат. Путін з цього приводу вже висловився, але остаточне рішення ще не озвучив.

English version here

Українські й закордонні політики звернення депутатів також прокоментували. "Рубрика" зібрала все воєдино, аби розібратися, що таке визнання означатиме для "ЛДНР", України і Росії. І чи воно взагалі ймовірне. 

У чому проблема?

Російські посадовці не думають про росіян

ЛДНР

І це проблема всього світу. Під приводом захисту російськомовного населення Росія ще вісім років тому напала на Україну. Тепер же Росія уявила, що коли Україна вступить у НАТО, то нападе на неї. Зараз біля кордонів України з Росією та Білоруссю більше ста тисяч російських військових і купа техніки, число якої продовжує зростати. 

Економічна ситуація всередині Росії погіршується, її імідж на міжнародній політичній арені зіпсований остаточно. В той же час Держдума РФ замість того, щоб ухвалювати рішення, які подбають про росіян, звертається до Путіна з проханням визнати "ЛДНР" незалежними. 

"У нашій державі переважна більшість людей співчуває мешканцям Донбасу, підтримує їх і сподівається, що ситуація докорінно зміниться на краще для них", — прокоментував звернення російських депутатів Володимир Путін.

Яке рішення?

Проаналізувати дії російської влади

ЛДНР

Росія вміє бути непередбачуваною. Тому політологам і дипломатам складно робити висновки і прогнози, що точно відповідатимуть реальності. Але не треба бути експертом, щоб чітко розуміти одну річ — першою від російської агресії постраждає сама Росія

Невизнання незалежності самопроголошених республік на Сході України є частиною Мінських домовленостей, які забезпечують режим відносної тиші в зоні бойових дій. На дотриманні цих домовленостей постійно акцентує і Володимир Путін. Зокрема, коментуючи отримане звернення, він сказав:

"Я буду виходити з того, що ми повинні зробити все для вирішення проблеми Донбасу, але зробити це насамперед (…) зважаючи на не до кінця реалізовані можливості щодо виконання Мінських домовленостей. Ми дуже розраховуємо на те, що наші партнери за океаном і в Європі повпливають на нинішню київську владу, і це рішення буде знайдене".

Раніше Путін також бідкався на невиконання Україною Мінських домовленостей. Хоча це саме бойовики порушують режим тиші і відкривають вогонь по українським військовим. 

У Міністерстві закордонних справ України переконують, що правових наслідків визнання Росією "ЛДНР" не матиме. 

"Визнання так званих «ЛДНР» не матиме жодних правових наслідків. Росії не вдасться видати російську окупаційну адміністрацію на тимчасово окупованих територіях в Луганській та Донецькій областях за «незалежні суб'єкти»", — заявив речник українського Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

Також речник МЗС наголосив, що Україна має підтримку і пропрацьовані інструменти стримування агресора.

"Комплексний пакет стримування Росії, запропонований партнерам Україною в листопаді 2021 року, став ефективним інструментом протидії агресивній політиці Кремля і зараз наша держава має сильну позицію завдяки скоординованим дипломатичним контактам на всіх рівнях, завершенню підготовки в США та ЄС жорстких санкцій, постачанням зброї та наданій макрофінансовій допомозі", — сказав Олег Ніколенко. 

Як це працює?

Україна продовжує збирати підтримку

песков путин

Політолог і співзасновник Національної платформи "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію" Олег Саакян у коментарі "Рубриці" пояснює, що визнання так званих "ДНР" і "ЛНР" на офіційному рівні — спосіб Росії намагатися далі диктувати свої умови

"До цього Росія грала на вимотування, щоб території було неможливо реінтегрувати, але щоб формально вони були підконтрольні Україні.  Таким чином Росія намагалася розхитувати ситуацію, повісити короткий повідок на українську державність і протидіяти чи розвалювати таким чином український суверенітет під виглядом відновлення територіальної цілісності. 

У випадку, якщо Росія визнає ці території незалежними, вона фактично визнає, що цей сценарій не вдався, і перейде до сценарію по більш жорсткому розхитуванню України й боротьби з українською державністю вже менш прихованими методами. Тобто це фактично підводить нас до сценарію великої війни.

Тому, коли Росія зараз замахується на те, щоб визнати окупаційні адміністрації незалежними, направду вони надсилають Україні наступний меседж — це буде розписка в тому, що «Мінськ» мертвий, і це буде новий виток воєнного протистояння", — говорить Олег Саакян. 

Та питання про те, чи готовий Путін до цього сценарію, досі залишається відкритим. Адже в разі вторгнення Росія зазнає серйозних санкцій, які вплинуть і на звичайних росіян, і на політичну та бізнесову верхівку включно з близьким оточенням президента Путіна. 

США назвали рішення Держдуми РФ про визнання ОРДЛО порушенням Мінських угод. Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час офіційного візиту до Москви заявив, що визнання "ЛДНР" стане політичною катастрофою. Також засуджують ймовірне визнання інші європейські політики.

Ще більше корисних рішень!

продам гараж

Різні експерти роблять різні прогнози. До прикладу, українська влада закликає українців не панікувати і покластися на збройні сили, що мають достатньо навичок і достатньо оборонної техніки. А інформаційне агентство "Reuters" запустило прямо трансляцію з Майдану в Києві на випадок, якщо почнеться повномасштабне вторгнення. Щоправда, трансляцію припинили після того, як хтось запустив дрон з оголошенням про продаж гаража і номером російського посольства в Києві. 

Якщо ви відчуваєте тривогу з приводу подальших рішень Володимира Путіна, нагадуємо про матеріали "Рубрики", що можуть підказати правильне рішення.

1
5138

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: