fbpx
Сьогодні
еРубрика 13:45 01 Лют 2022

Tinder для фахівців, або нетворкінг онлайн: де українцям шукати корисні знайомства

Де познайомитись із колегами тим, хто працює віддалено (та інтровертам)

English version here

У чому проблема?

Сервіс Навзаєм

  • Професійний нетворкінг

Іноді нам не вистачає відчуття причетності до певної великої спільноти та контакту з людьми нашого професійного середовища. Людьми, які можуть допомогти, відповісти на запитання, та з якими можна поспілкуватися про наболіле. Особливо з тими, хто має однакові з нами цінності, схожі проблеми, робочий чи творчий досвід. Це може бути людина, котра допоможе знаннями, зв'язками, скерує нас чи навіть просто вислухає та неупереджено оцінить професійні рішення.

У пандемію професійний нетворкінг став ще складнішим. А потреба в ньому — ще гострішою. Особливо ковід вдарив по культурній та креативній сферах, робота в яких суттєво обмежується через карантинні та протиепідемічні заходи. Як вирішити проблему нетворкінгу та підтримати креативну індустрію, придумали розробники з України.

Яке рішення?

  • "Tinder для фахівців"

Щоби відповісти на ці виклики, українські проєкти Creative Management Camp та Культурна Агенція розробили онлайн-платформу, де можуть зустрітися початківці та наставники, а також люди зі схожими цілями та ідеями. До речі, цей проєкт – дебютний в Україні. Звісно, схожі ідеї з'являлись і раніше, але вони або були платними, або представляли собою вимушене спілкування лише з 1-2 новими людьми на тиждень, та ще й в оффлайн форматі (тут інтроверти, мабуть, здригнулися). На платформі "Навзаєм" можна стати тьюторами, менторами, викладачами одне для одного, або партнерами.

Сервіс "Навзаєм" формує цілу спільноту, яка спрямована на те, щоб об'єднувати людей, які можуть допомогти одне одному. Кілька тегів — і ви отримуєте сповіщення про "Навзаєм" з боку крутого дизайнера або кінорежисера, який готовий проконсультувати вас або навіть створити спільний проєкт. Поки що роботу розпочала бета-версія застосунку "Навзаєм" для обміну контактами в культурній та креативній сферах. 

На платформі створили зручну систему, щоб кожен зміг уніфіковано розповісти про свій досвід та кваліфікацію, та визначити цілі, які він переслідує: хоче просто потеревенити, шукає ментора чи сам хоче ним стати. На платформі також можна "хантити", тобто шукати нових співробітників, а ще шукати партнерів. 

Розробники застосунку кажуть, що принцип роботи "Навзаєм" подібний на Tinder: за обраними тегами застосунок метчить користувачів, і якщо вони збігаються, користувачі отримують сповіщення "Навзаєм". 

На етапі запуску застосунок працює безкоштовно, а зареєструватися можна на цьому сайті.

Як це працює?

"Навзаєм" складається з сайту, вебзастосунку, соціальних мереж, телеграм-чату спеціалізованих подій. Використовуючи ці інструменти, ви можете спробувати себе у якості менторів чи познайомитися з експертами з різних куточків України, швидко навчитися новому, та й просто — розширити свій світогляд чи позбутись комплексу самозванця.

За основу роботи платформи було взято формат взаємин "рівний — рівному" (англ. peer-to-peer) — обмін та навчання одне від одного, коли "прокачуються" і учень, і наставник.

Ми навчаємося чомусь новому краще, коли передаємо досвід чи знання іншим людям. Секрет у фізіології: ми покращуємо свої знання, коли пояснюємо щось іншим людям, адже нам доводиться розглядати вже засвоєне з різних сторін, знаходити нові метафори або зважувати ефективність своїх інструментів. Таким чином наш мозок перевіряє інформацію та утворює нові сталі зв'язки.

Під час реєстрації "Навзаєм" просить вказати сфери ваших компетенцій, сферу роботи та мету, з якою ви приходите на платформу. Уже понад 1000 креативників — від медійників та піарників до режисерів та письменників — зареєструвалися на платформі! 

А це точно працює?

Ефективність обміну залежить від усвідомлення свого запиту до спільноти чи іншої людини, а також часу, який ви готові витрачати. Щоб отримати від спілкування на платформі максимальну користь, для початку треба правильно сформулювати свій запит. Зробити це легше, якщо відповісти на такі питання:

  • Яка моя проблема/бажання?
  • Чому для мене це важливо?
  • У який тремін?
  • Якої допомоги чи якого рішення я шукаю?
  • Що я можу дати навзаєм?

А якщо ви й досі не вірите у силу нетворкінгу, фахівці платформи навіть розробили декілька афірмацій, які можуть розвіяти скептичні сумніви:

  • Завжди є чим мінятися. В кожного та кожної з нас чимало досвіду, навіть якщо ми початківці. Інколи інсайт від новачка може бути ціннішим за тисячі контактів.
  • Не поспішайте з висновками. Добре, коли нетворкінг завершується вашою рефлексією. Навіть після неприємного спілкування можна зрозуміти, що ви здатні отримати від інших та дати навзаєм.
  • Вітайте нове та незрозуміле. Ніколи не знаєш, які компетенції або контакти тобі стануть у пригоді завтра. Звертай увагу на людей та галузі, що знаходяться поза твоїм запитом.
  • Навчайте, щоби навчатися. Чим більше ми передаємо іншим — тим краще ці знання та навички закріплюються та систематизуються в нас самих. Особливо те, що ми самі зараз лише вивчаємо.
  • Не будьте западлом. Якщо ви будете користуватися перевагами спільноти чи конкретної людини, але системного нічого не віддаватимите навзаєм — інші люди це запам'ятають.

Ще більше корисних рішень!

Сервіс Навзаєм

А як щодо нетворкінгу не для креативних індустрій? Таких платформ теж вистачає! Ось деякі з них:

  • Для урбаністів: МрійДій

Тут можна знайти прибічників для реалізації проєктів, направлених на розвиток міста, залучити громадян до цього процесу через краудфандинг, влаштувати або відвідати конференцію. 

  • Для айтішників: Lunchclub

Це сервіс для міжнародного нетворкінгу з Кремнієвої Долини. Lunchclub вибирає людину на основі збігу по інтересам і бекграунду по вашому профілю. У 2020 році засновники досягнули оцінки $100 млн доларів, а лід-інвестором став американський фонд Andreessen Horowitz. "Метч" з сервісу приходить вам на e-mail, там же і триває листування. Lunchclub інтегрований з Google-календарем, який автоматично визначає зручний час для дзвінка для обох сторін.

Окрім цього, цікавими для айтішників можуть бути сервіси Джинні (до речі, від українських розробників) або Юнго – для анонімного пошуку роботи. Так, ейчар вашої компанії не побачить, що роботу шукаєте саме ви, адже на першому етапу "співставлення" кандидатів та роботодавців відбувається для майбутніх найманців анонімно.

  • Для підприємців: Uniter

Це аналог сервісу Lunchclub. Тут відбувається 1-2 знайомства на тиждень, у преміум акаунті — більше двох. Близько 50% аудиторії — це підприємці (початківці, з хорошими оборотами, серійні, з проєктами на міжнародному ринку); 20% — топ-менеджмент; 30% — експерти різних галузей. Самі зустрічі відбуваються через e-mail, також недавно з'явилася інтеграція з телеграм-ботом. Сервіс безкоштовний, але для того, щоб в нього потрапити, потрібно мати запрошення від іншого учасника у вигляді коду. У кожного учасника є необмежена кількість таких invite-кодів.

  • Для всіх інших: LinkedIn

LinkedIn може вирішити багато задач, як, наприклад, створити та просунути власний бренд, організувати контакти, підвищити продажі, вести клієнтську базу. При цьому фішка сервісу — це орієнтація саме не на приватне спілкування, а на ділові знайомства по вертикалі та горизонталі. 

2587

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: