fbpx
Сьогодні
Що відбувається 14:47 20 Сер 2020

Головний опозиціонер Росії знаходиться в комі: що відомо про Навального і чим він заважає команді Путіна

Фото Reuters

Олексій Навальний — в комі. За останніми даними, на борту літака з Томська в Москву вранці 20 серпня йому стало різко погано. Пілотам довелося екстрено посадити "пташку", а самого опозиціонера евакуювали медики.

Поки один з головних ворогів діючої російської влади знаходиться в лікарні, а за його життя борються медики — "Рубрика" вирішила згадати, чим відомий Олексій і чи може цей інцидент кардинально змінити життя політика.

Що трапилось

Вранці 20 серпня Олексій сів на літак рейсу Томськ-Москва. Відразу після зльоту опозиціонер пішов у туалет, звідки через кілька хвилин почулися крики про допомогу. Далі прямо в кабінці він втратив свідомість, звідти його довелося витягувати вже екіпажу літака.

Пілоти екстрено приземлилися в аеропорту Омська, де Олексія вже чекала машина швидкої допомоги. Як розповіла в інтерв'ю прес-секретарка політика Кіра Ярмиш, у лікарні її шефа довелося підключити до апарату штучної вентиляції легенів.

"Він сказав, що погано себе почуває, попросив у мене серветку — у нього був піт. Попросив з ним поговорити, бо йому хочеться концентруватися на звуці голосу. Я з ним розмовляла, після чого до нас під'їхав візок з водою. Я запитала, чи допоможе йому вода, він сказав, що ні, і, швидше за все, йому потрібно відійти. Відійшов у туалет і після цього втратив свідомість", — сказала представниця опозиціонера.

У мережі навіть з'явилося відео з літака, де чути крики Навального. Виглядає все моторошно.

Пізніше Ярмиш повідомила, у Навального токсикологічне отруєння. Імовірно, він отруївся чаєм, адже ні в літаку, ні до вильоту він нічого не їв. Його команда вважає — у чай ​​могли додати отруту. Як раніше писала "Рубрика", лікарі вже поставили йому попередній діагноз — отруєння невстановленими психодислептиками.

Зараз у місцевій омської лікарні медики борються за життя Навального. За останніми даними, його стан оцінюється як важкий. На місці багато співробітників поліції.

Навальний отравление

Фото Reuters

Навальний отравление

Фото Reuters

Навальний отравление

Фото Reuters

Навальний отравление

Фото Reuters

Навальний отравление

Фото Reuters

Кому це вигідно і що далі

Трагічний інцидент уже викликав бурхливу реакцію як в Росії, так і інших країнах. Наприклад, міжнародник Василь Лаптійчук, який спеціалізується на аналізі Росії, вважає, що якщо підтвердиться факт навмисного отруєння Навального, то це означає крок Кремля до зачистки потенційних опозиціонерів.

"Якщо, дійсно, це навмисне отруєння з боку влади, то Кремль нервує і зачищає суспільство, щоб і прізвищ опозиційних не було чутно. У РФ попереду "великі справи", перш за все створення Союзної держави (фактичне входження Білорусі в РФ). Тому Кремлю потрібно максимально монолітне слухняне суспільство, готове терпіти, воювати, вірити брехні.

А Навальний мав прізвище, його слухали і могли сумніватися у "правильності" рішень. Зрештою, якщо це все-таки отруєння, значить мала місце і профілактична мета — відбити бажання у інших опозиціонерів критикувати владу. Власне, щось подібне було в СРСР", — розповів "Рубриці" Лаптійчук.

Схожу позицію у своєму Facebook висловила і українська журналістка Тетяна Даниленко. Вона пов'язує цю подію з тим, що відбувається в Білорусі. Мовляв, Володимир Путін і його оточення вирішили заздалегідь позбутися перспективного російського опозиціонера, щоб у разі потрясінь не було одного з очевидних лідерів протестів.

Також вона натякає, отруєння в літаках один із способів боротьби з інакомисленням. Практично в аналогічних ситуаціях були Анна Політковська і Володимир Кара-Мурза роками раніше.

Російська опозиціонерка Ольга Курносова також вважає, отруєння в літаку сталося неспроста. Адже на борту літака, особливо на висоті, надати адекватну медичну допомогу досить складно. До того ж, поки судно приземлиться і приїдуть медики, пройде достатньо часу для того, щоб отрута вбила людину.

"Я думаю, що на рівні офіційних російських ЗМІ зроблять все, щоб сказати, мовляв це не отруєння, а щось інше. Можуть придумати алергічний напад або інші хвороби. Вони будуть складати природні причини і нинішні коментарі лікарів уже на користь цієї версії. Владі ж невигідна історія з отруєнням. І навіть якщо до цього дійде, ми повинні розуміти, одна справа коли хтось людину навмисно отруїв, а інша справа — сам отруївся", — розповіла Курносова в ефірі телеканалу "НАШ".

У прес-службі Навального заявили, що Путін причетний до отруєння російського опозиціонера Навального. Про це в Twitter написала прес-секретарка Навального Кіра Ярмиш.

"Просто немає слів. Познер міркує: "Ми повинні знайти того, хто отруїв Навального, інакше всі подумають, що це Путін, а це великий збиток для Росії". Це і є Путін. Особисто він віддав наказ чи ні, вина повністю лежить на ньому", — заявила Ярмиш.

Чим відомий Навальний

Навальний отравление

Фото Getty Images

Олексій Навальний — відомий російський опозиційний політик і антикорупціонер. За час його 10-річної роботи були показані десятки викривальних фільмів і роликів, фігурантами яких стали перші особи Росії. На думку влади, ФБК є організацією-іноземним агентом, так як існує на гроші від пожертв і грантів.

Крім громадської діяльності, команда Навального відома і своєю політичною роботою. Так, найуспішнішим політичним досвідом для нього стала участь у виборах мера Москви. Незважаючи на опір з боку держструктур він зміг отримати 27,2% голосів жителів столиці, поступившись пропутінського кандидату Сергію Собяніну.

Також він неодноразово організовував акції проти фальсифікацій на виборах президента і в Державну Думу. Особливо активно він брав участь у мітингах під час і після виборів у 2011 році. Ті події журналісти і політологи називають "болотною революцією". У пік протестних настроїв Навальному та іншим опозиціонерам вдалося вивести на вулиці Москви до 150 тисяч чоловік.

Ще одна хвиля популярності Навального наздогнала у березні і червні 2017 року після виходу фільму "Він вам не Дімон". Тоді по всій країні пройшли акції протестів, де опозиціонери змогли вивести на вулиці людей у 150 містах Росії. На президентські вибори 2018 Олексія просто не пустили через рішення по одній з кримінальних справ.

Протистояння влади і спецслужб — для Навального звична справа. Йому регулярно давали терміни під різними приводами, також відносно нього особисто і ФБК порушували кримінальні справи. З 2011 по 2018 рр. він був 10 разів засуджений до адміністративних арештів. А під час арешту в липні 2019 року було госпіталізовано з сильним набряком обличчя і почервонінням шкірних покривів, лікарі поставили йому діагноз "контактний дерматит".

Багатьма експертами, політологами та журналістами Олексій Навальний вважається реальною опозицією Володимиру Путіну і його оточенню. При всіх мінусах і неоднозначністю своїх поглядах, саме засновник ФБК — єдиний відомий політик в Росії, хто не боїться розповідати про злочини в Кремлі. Тому не виключено, що сьогоднішні подія з отруєнням Навального може бути спробою усунути конкурента.

Що Навальний говорив про Україну

Навальний отравление

Фото Reuters

Досить неоднозначні речі. Наприклад, у випадку з Кримом він обіцяв провести "чесний референдум" (якщо його колись оберуть президентом). Навіть пообіцяв до них залучити Київ, але при цьому підкреслив — Україна, ймовірно, відмовиться від такого формату.

"Я як президент можу гарантувати одне — що проведу там чесний референдум, я зроблю спроби нормалізувати ситуацію. До цього референдуму і до тристоронніх комісій разом з Європейським союзом ми постараємося залучити Україну. Чесно кажучи, от якщо не лукавити, я сумніваюся, що Україна визнає цей референдум", — підкреслив опозиціонер.

Відносно Донбасу, то тут позиція Навального прозоріша. Російські війська там є, а в разі його перемоги на виборах Росія повністю виконає свою частину Мінських угод. Також він підкреслив, що Володимир Путін зробив величезний злочин проти Росії — вороже налаштувавши проти своєї країни 40 млн українців, розв'язавши війну у Донецьку і Луганську.

В цілому ж ставлення до України у Навального набагато демократичніше, ніж у нинішнього керівництва Кремля. При цьому говорити про те, що в разі обрання президентом він зможе кардинально змінити імперське ставлення Москви до Києва, поки не доводиться.

5642

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: