fbpx
Сьогодні
На колесах 17:35 05 Сер 2020

Нові дороги Донеччини: як відремонтована траса змінила життя села. Спецпроєкт "На колесах"

Відеорепортаж з Новокраснівки

Фото: Рубрика

"Велике будівництво" триває. І станом на початок минулого місяця близько 850 кілометрів автошляхів уже мають влаштований верхній шар, тобто для введення дороги в експлуатацію залишилося лише нанести розмітку, встановити дорожні знаки та укріпити узбіччя.

Проте для людей, які користуються дорогами, це більше, ніж цифри і плани. Для них це — частина життя.

Тож "Рубрика" знову "На колесах" і цього разу ми заїхали на Донеччину. 

📽️   Дивись відео:

За 40 кілометрів від Маріуполя знаходиться село Новокраснівка.

Саме тут пролягає вже знайома нам ще з минулого випуску дорога Н-08. Відновлена траса для місцевих жителів настільки важлива, що нею пишаються майже так само, як заповідником "Кам'яні могили", що знаходиться тут неподалік.

День нашого візиту до Новокраснівки збігся із першим виїздом мобільного Центру надання адміністративних послуг. Це автомобіль, пристосований до виїзду цілого офісу ЦНАПу. 

проект на колесах

Тетяна Бура, в.о. начальника відділу з питань надання адмінпослуг Нікольського району, говорить, що це перший виїзд у населений пункт пересувного ЦНАПу. Для людей, які проживають далеко від районного центру, це можливість без перешкод оформити й отримати потрібні документи чи проконсультуватися зі спеціалістами. Так, уже зранку новокраснівці отримують довідки, оформляють ФОПи, земельні паї тощо.

У зв'язку з карантином, пересувний ЦНАП працює в обмеженому режимі. Частина працівників приймає відвідувачів у приміщенні сільської ради, інші — в мобільному кабінеті авто. ЦНАП приїжджатиме до села щомісяця.

За словами пані Тетяни, дорога для мобільного ЦНАПу дуже важлива, адже час на поїздку та комфорт працівників ЦНАПу напряму залежить від якості дорожнього покриття.

Хоч у Новокраснівці проживає не так багато людей, проте нас дивує дуже доглянута інфраструктура: школа, дитсадок, парки. Все тут акуратне і напрочуд затишне.

На шкільному подвір'ї ми зустрічаємо Людмилу Кострову — вчительку молодших класів Новокраснівської школи. Пані Людмила — організаторка екскурсій, навчальних поїздок для дітей. 

Позаяк у школи є власний автобус, учнів із сусідніх сіл щодня забирають та відвозять додому. До того, як тут з'явилася нова дорога, ці поїздки тривали аномально довго.

За словами пані Людмили, щоб привезти до школи дітей із сусіднього села, що знаходиться за 7 кілометрів, потрібно було півтори години. Настільки поганий стан дороги був до реконструкції.

Наразі цей час скоротився до 15—20 хвилин.

на колесах

Задоволений новою дорогою і водій шкільного автобуса Валерій Самарський. Каже, що раніше він по швидкості змагався з велосипедистами. При тому не завжди перемагав.  

Пані Людмила запросила нас проїхатися по звичному для них маршруту на автобусі. Вражає те, з яким трепетом вона розповідає про дітей, важливість дозвілля, соціалізації, доступу до можливостей у навчанні: поїздки на екскурсії, навчальні програми, доступ до гуртків у райцентрі.

Більшість жителів села працюють у сфері сільського господарства. Тетяна Мінаєва — директорка відкритого акціонерного товариства "Нова Нива", яке і є основним роботодавцем для новокраснівців.

Це підприємство — одне з небагатьох, яке зберегло основні фонди після розформування колгоспів та примножило їх.

ТОВ "Нова Нива" спеціалізується на рослинництві й молочному скотарстві. Обробляють близько 5 тисяч гектарів землі. Утримують близько 3000 голів великої рогатої худоби. 

Ми прогулялися із пані Тетяною територією ферми. Говорили, звісно, і про дорогу. Але вразило нас те, як підприємиця бачить ефективність бізнесу. Неодноразово вона згадує про соціальну відповідальність бізнесу, прозорість, важливість створення рівних, справедливих умов для ведення бізнесу в державі.

Середня зарплата у ТОВ "Нова Нива" — 13 000 грн. Кількість працівників — близько 130. Для сільських жителів такі господарства — це можливість отримувати стабільний дохід і забезпечувати родини.

Звісно, для сільськогосподарського бізнесу важливі дороги: це і оперативний збут молока заводи, і можливість швидкого обслуговування техніки, і економія на часові та амортизації.

Ми приїхали до Новокраснівки, щоб дізнатися про вплив дороги на життя людей, а побачили, що людський фактор і відповідальність відіграють чи не вирішальну роль у тому, як цей вплив проявиться.

село донеччина

Фото: Рубрика

Чи їздив би автобус за дітьми по поганій дорозі? Так.

Чи існувала до реконструкції дороги "Нова Нива"? Існувала.

Чи приїхав би ЦНАП, якби траса Н-08 була такою, як раніше? Звісно.

Суть в іншому: люди заслуговують на нормальну інфраструктуру та можуть використати її, аби примножити позитивний вплив в рази.

Саме тому "Рубрика" продовжить досліджувати відремонтовані дороги в Україні та шукати вражаючі історії, які надихатимуть на зміни.

Партнерський проєкт "Рубрики" з "Укравтодором"

Рубрика:
Кейси
8942

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: