fbpx
Сьогодні
Міф: Неякісна сметана при змішуванні з водою виділяє жир; спирт чи оцет згущують справжнє молоко, яке не розбавлене водою; а якщо масло спливає в окропі — це спред
зДомашні перевірки різних продуктів оповиті міфами, які не завжди виявляються правильними. Проте якщо знати про властивості різних речовин, якими ми перевіряємо продукти, та критично й по-науковому ставитись до таких експериментів, багато з цих міфів, як виявляється, є помилковими:

  • – Під час виробництва сметани вершки проходять процес гомогенізації, за якого жирові кульки молока різного розміру поділяються на однакові та дрібненькі. Це сприяє тому, щоб сметана перетворилася на емульсію: не відстоювалась під час зберігання та залишилася однорідною. Тож при змішуванні сметани з гомогенізованих вершків з водою ви знову отримаєте однорідну масу, відділення жиру не буде і не має бути.

  • – Перевірити молоко на вміст доданої води можна лише на спеціальних приладах — аналізаторах молока, а от реакція при змішуванні молока та спирту свідчить про рівень термостійкості та кислотності молока.

  • – Будь-які жири легші за воду, тож коли масло чи спред потрапляють у воду, вони поводяться однаково.
Правда: Якщо додати воду в сметану з гомогенізованих вершків, виділення жиру не буде. Якщо при додаванні спирту чи оцту в молоко утворюються згустки, це свідчить про його підвищену кислотність. Відрізнити масло з рослинних жирів від масла з тваринних жирів через перевірку в окропі неможливо, — для цього потрібні спеціальні лабораторні вимірювання.

1545

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: