fbpx
Сьогодні
Міф: Виробники вказують вагу у грамах, а не у мілілітрах, щоб ввести споживача в оману
Один літр води важить один кілограм, і якщо раптом на етикетці мінералки ми побачимо позначку не 0,5 літри, а 0,5 кілограми, то, напевно, здивуємось, але не заплутаємось. Проте трохи складніше справи із іншими продуктами, наприклад, з молоком або йогуртом, де вага вказується у грамах. Чому так?

  • – Згідно із п. 1.3 ст. 17 Закону України про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів, виробник сам може обирати, як вимірювати обсяг продукту. Це можуть бути мілілітри чи літри, або грами чи кілограми.

  • – За одного і того ж об'єму маса продуктів може бути різною — це залежить від його температури. Чудовий приклад "Галичина" наводить у ролику, де пояснює, що при температурі 20 градусів за Цельсієм у літрову тару вміститься 1027 грамів молока, а при 4 градусах за Цельсієм в таку саму тару можна помістити вже на 3 грами продукту більше, тобто 1030 грамів. Через те, що разом із температурою змінюється щільність продукту — все дуже просто!
Правда: Вага продукту не змінюється в залежності від температури, на відміну від його об'єму. Саме тому виробники зазначають на етикетці вагу у грамах чи кілограмах, а не об'єм у літрах або мілілітрах, навіть якщо продукт — рідкий.
1239

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: