fbpx
Сьогодні
Екорубрика 16:55 04 Лип 2019

Чим замінити поліетиленові пакети для сміття? 6 способів

Фото vectorstock.com

«Рубрика» багато писала про шкоду пластика для навколишнього середовища і ділилася порадами про те, як зменшити його кількість в своєму житті.

Сьогодні ми відповімо на одне із найпоширеніших питань наших читачів: яку екологічну альтернативу можна знайти поліетиленовим сміттєвим пакетам.

6 ЕКОЛАЙФХАКІВ

🗑 Відро для сміття + папір

Просте та екологічне рішення «з минулого». Денце сміттєвого відра закривається папером.

Виносити і висипати сміття з відра легко і зручно, а сполоснути відро після виносу зовсім не складно. Та й гігієна в будинку буде вище.

📰 Сміттєвий «пакет» з газети

Для шанувальників друкованої преси є прекрасний спосіб позбуватися від накопичуваної макулатури, і відмовитися від звички використовувати сміттєві пакети. Та ще й стати майстром орігамі 😉

Адже зі старих газет можна самостійно зробити чудовий паперовий «пакет» для сміття!

У цьому відео – покрокова інструкція, як зібрати сміттєвий пакет з газети ⬇️

🥡Одноразові «відра» з… сміття

Насправді навіть те, що ми вважаємо сміттям, може замінити сміттєві пакети. Цю роль можуть відігравати паперові коробки або упаковки, які все одно збиралися викинути.

Наприклад, роль одноразового сміттєвого відра може грати відерце з KFC або обрізана пластикова п'ятилітрова пляшка з-під води (таке відро, до речі, можна використовувати і більше, ніж один раз).

♻️ Сортування сміття

Найефективніший спосіб життя без сміттєвих пакетів – це сортування сміття. Ті, хто живе по екопринципами, не потребують сміттєвих пакетів, адже велика частина їх відходів йде на компост.

Спочатку процес сортування сміття здається досить трудомістким і тривалим, однак після формування звички людина доводить дії до автоматизму. І зайвого сміття в будинку просто не залишається, адже велика частина того, що ви викидаєте – це корисна сировина.

Про те, як почати сортувати сміття, читайте в нашій покрокової інструкції.

🚮 Біо-пакети

Популярність сміттєвих пакетів полягає в іх зручності. Найчастіше ми виносимо сміття, коли йдемо на роботу або в магазин, і не завжди є час заносити порожнє відро назад додому.

Якщо темп вашого життя не дозволяє відмовитися від сміттєвих пакетів, а питання екології вас серйозно хвилюють, то альтернативою будуть біорозкладні пакети.

Якщо звичайний пакет розкладається 100 років, то біо-пакет – пару років. Це пов'язано з тим, що в його склад входить d2w (ТМ), завдяки якому полімери руйнуються через 3 роки з дня їх виробництва, а не через сотні років, як звичайний поліетилен.

При цьому, у Greenpeace вважають, що лише 10% пластикового сміття з добавками d2w (ТМ) згниває, а 90% розсипається під впливом природних факторів на найдрібніші пилинки. Порошинки потрапляють в грунт, в рослини, в організм тварин непомітно, у вигляді порошку. Однак їх вплив подібний до того, що нам відомо про поліетиленові пакети, – вони теж вбивають живих істот, руйнують екологію.

До того ж, при розкладанні біопластика в повітря знову-таки потрапляють продукти розкладання – метан, вуглекислий газ, що посилює «парниковий ефект».

🐶 Еколайфхак собачникам

Якщо згадати, що всього кілька років тому за собаками майже ніхто не прибирав, і газони біля будинку нагадували мінні поля, то акуратні пакетики для екскрементів вважаються верхом цивілізованості. Але сотні пластикових пакетів на одного вихованця на рік – це не найкраще рішення.

Виробники почали випускати паперові і біорозкладні пакети. Проте, Greenpeace зазначає, що ці варіанти не можна вважати екологічними. На виробництво паперових пакетів витрачається більше ресурсів, ніж на виробництво пластикових. Ще їх часто роблять з лісу, а не з макулатури. А біо-пластик не зникає повністю: після нього залишаються вкрай шкідливі для природи частинки мікропластіка.

На сьогоднішній день проблему можна вирішити двома способами:

1) листочки макулатури і багаторазовий совочок;

2) багаторазові контейнери і мішечки для екскрементів.

 

258531

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: