fbpx
Сьогодні
Дослідження 13:31 14 Тра 2018

Можливості: як молодь з регіонів інтегрується до спільнот Києва

У Kyiv Smart City розбиралися, як допомогти студенту відчути себе у столиці “своїм"

Напевно кожен хоча б раз стикався зі страхом перед вступом до вишу. Страх перед "новим життям" в університеті, незнайомими людьми, викликами долі. Ми добре розуміємо, що студентам з інших областей не так просто почати активне життя в Києві. Та все ж столиця надає молоді безліч можливостей. Просто треба знати, де їх шукати. Як допомогти студенту відчути себе в Києві "своїм"  — розбиралися дослідники з Kyiv Smart City.

Освітня міграція розвиває мегаполіс швидкими темпами. Сьогодні молодь з вищою освітою укріплює та створює своєрідну ідентичність Києва, сприяє якісним культурним, економічним та іміджевим змінам у житті міста. За офіційними даними, у 2015-2016 навчальному році в Україні нараховувалось 664 виші I-IV рівня акредитації. У Києві — 107 вишів, 39 з яких — університети. Як бачимо, студентське середовище є одним з перших місць інтеграції молоді.

СОЦІАЛІЗУЙСЯ. НЕ СИДИ ПІСЛЯ ПАР ВДОМА

Якщо ти студент, перш за все відвідуй різні події, відкриті лекції, бери участь в освітніх конференціях, співпрацюй зі студентською радою. Все це надасть тобі змогу швидко включитись в публічне життя Києва. Нетворкінг — найголовніше, що тобі зараз потрібно. Можливо, ти знайдеш натхнення, однодумців, в тебе з'явиться ідея нового проекту і саме ти станеш справжнім агентом змін у столиці.

ПОКРАЩУЙ МЕДІА-РЕСУРС СВОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Впродовж 2015-2016 навчального року у київських ВНЗ III-IV рівня акредитації навчалося 386 505 тис. студентів. У київських ВНЗ I-II рівня акредитації здобували освіту 24 192 тис. студентів. При такій великій кількості, проблема інтеграції студентів до міських спільнот дійсно актуальна. Для того, щоб цей процес відбувався швидко, потрібно налагодити механізми інформування молоді про різноманітні активності Києва. Необхідна поява динамічної мережі потужних університетських медіа-ресурсів.

Запропонуй власну ідею покращення медіа-ресурсу у своєму університеті. Будь справжнім комунікантом. Тільки приєднавшись до соціальної роботи, ти зможеш відчути міську ідентичність столиці. Наразі інформування у вишах про різноманітні заходи відбувається більшою мірою не так ефективно, як хотілося б. А інформаційна робота дуже важлива для розвитку якісних інтеграційних механізмів в Києві.

ВЧИСЬ, ПРАЦЮЙ, ДОПОМАГАЙ ТИМ, ХТО ЦЬОГО ПОТРЕБУЄ

Навчання часто поєднують із стажуванням. У Києві для цього є безліч можливостей. Великі міжнародні компанії, у тому числі Google-Україна та IBM-Україна, час від часу запрошують студентів на програми стажування. Важливо поширювати соціальні зв'язки поза навчальним закладом,  для глибшої інтеграції в місцеві громади та життя столиці. Долучись до громадської або волонтерської діяльності та стань частиною великої спільноти. Це прискорить процес становлення "від мешканця столиці до свідомого киянина".

Пропонуємо переглянути cписок волонтерських організацій Києва:

  • Міжнародний благодійний фонд Let's Help — допомагає пенсіонерам, дітям-сиротам та безпритульним тваринам
  • Благодійний проект "Жизнелюб" — організовує цікаве дозвілля для самотніх людей похилого віку
  • Фонд "Краб" —  надає допомогу онкохворим дітям
  • Міжнародний благодійний фонд "Кожен може допомогти" — допомагає людям, які втратили дім внаслідок воєнних дій, сім'ям загиблих військових та важко хворим дітям, що проживають на окупованих територіях
  • Міжнародний благодійний фонд "Таблеточки" — системно допомагає медикаментами 13 онковідділенням по всій Україні
  • Проект "Зробимо Україну чистою!" — працює над покращенням стану довкілля в Україні
  • Молодіжна ліга захисту тварин — піклується про безпритульних тварин та шукає для них дім
  • Громадська організація "Дивовижні" — об'єднує активних громадян для проектів з благоустрою міського простору

РУЙНУЄМО СТЕРЕОТИПИ РАЗОМ. РОЗКАЖИ, ЩО Є ПОЗИТИВНОГО В КИЄВІ

Ми виявили і так звані зворотні процеси інтеграції освітніх мігрантів в спільноти Києва. Потенційні освітні мігранти корегують свій образ столиці, дізнаючись про результати переїзду друзів. Називатимемо це неформальним впливом на міграційні потоки до Києва. Але інформація про життя в столиці може бути не тільки позитивною, а й негативною. Це залежить від особистого досвіду кожного. Необхідно формувати позитивний імідж столиці в регіонах України освітніми й рекламними заходами. І тому в нас попереду ще багато роботи!

Якісні інформаційні заходи є дуже важливими для прискорення інтеграції освітніх мігрантів у Києві. Ініціатива Kyiv Smart City бажає всім студентам, які приїздять до столиці, по-справжньому відчути себе киянами вже з перших днів перебування у Києві. Ми віримо, що саме ви формуєте місто і впливаєте на його розвиток. Далі — більше, змінюємо місто разом.

15
264

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: