fbpx
Сьогодні
Екорубрика 16:00 22 Вер 2020

У Києві з'явилася стіна з моху проти шуму і забрудненого повітря: як це працює

Активістки встановили Moss-модуль на Набережній Дніпра, щоб знизити кількість вихлопних газів і зробити прогулянки городян більш комфортними

Фото a3.kyiv.ua

Учасники воркшопу "Сафарі для громад" протягом дня буквально бігали по Подолу і придумували, як можна поліпшити екологічну обстановку столиці за допомогою природоорієнтованих рішень.

Результатом роботи однієї з команд став Moss-модуль (стіна з моху) який вони встановили на Набережній Дніпра в Києві. Дерев'яний стенд, основою якого слугує важкий металевий каркас, стоїть в одному з найбільш гучних місць локації: під естакадою, де гул від автомобілів в рази посилюється через бетонні конструкції.

"Що ми бачимо на Набережній? 50 відтінків бетону, дуже мало крамничок, немає урн — тобі не комфортно тут перебувати. Завдання цієї стіни — прикрасити простір набережної і перевірити гіпотезу: чи дійсно мох може очищати повітря і при цьому вбирати шум?" — розповідає про задум Настя Іщенко, координаторка проекту.

Такі модулі встановлені і успішно функціонують у Берліні. Правда, там вони більше, але при достатньому фінансуванні, і цей проект можна масштабувати і зробити більш популярним.

Дивись у нашому відео, як це працює:

Як влаштований Moss-модуль?

Модуль дівчата встановили всього місяць тому, але цьому передувала тривала підготовка, яка тривала близько 9 місяців. Потрібно було продумати все: від того, де взяти мох, до того, як убезпечити конструкцію від вандалізму, а сам мох — від пересихання.

Щоб вирішити перше завдання, дівчатам довелося відправитися в ліси Житомирської області. Виявилося, тільки там був відповідний для модуля мох, і в достатніх кількостях. Щоб його зібрати, дівчата витратили дві доби.

Наступне завдання — зробити конструкцію міцною і надійною. У цьому допоміг металевий каркас в підставі модуля. Сам мох захищений полотном рибальських сітей з дрібними отворами. Вони не загороджують світло і не заважають моху рости, але при цьому захищають його від тих, хто любить прихопити з собою на пам'ять шматочок арт-об'єкту.

Щоб мох не пересихав, дівчата розмістили під ним трубки, по яких спускається вниз вода, яку постійно вручну потрібно доливати у верхній резервуар з водою. Спочатку система поливу могла бути більш практичною — в цьому випадку активісткам не довелося би приходити на об'єкт позмінно, раз на тиждень, щоб обприскувати мох, як вони роблять це зараз, — воду для поливу могли би брати з Дніпра, але через, знову ж таки, погану екологічну ситуацію, це виявилося неможливим:

"Ми ознайомилися з аналізами, дослідженнями Набережної "Агентів змін" і зрозуміли, що ні. Поливати мох, який ми збирали в лісі, водою з Дніпра — це too much", — каже Настя.

стіна з моху

Фото a3.kyiv.ua

Чого вартувало встановлення стіни з моху?

Щоб встановити, і, головне, зберегти модуль, Насті з командою довелося пройти безліч випробувань. Вона розповіла нам про те, як довго намагалася погодити встановлення модуля з "Київблагоустроєм". Кілька місяців старань все-таки дали свої плоди: дозвіл отримати вдалося, але за іронією долі виявилося, що він і зовсім був не потрібен.

Були і "екстремальні" випадки: на авторів проекту двічі нападали. Вперше — працівник річпорту, розташованого по сусідству з об'єктом, з незрозумілою люттю нападав на стенд і дівчину, намагаючись знести moss-модуль і прогнати активістку. Про це активістки заявили в поліцію, проте, безуспішно: "Раз матеріального і фізичного збитку немає, то і складу злочину — теж", — заявили правоохоронці. Зараз команда веде активні переговори з адміністрацією установи, де працює нападник і з юристами: "Позов все-таки буде подано, хоча б за матеріальну шкоду", — впевнена Настя.

Але є і хороші новини. За словами кураторки, в основному люди приязно ставляться до ініціативи, часто запитують, для чого потрібен модуль, цікавляться і реагують на нововведення позитивно.

стіна з моху

Фото a3.kyiv.ua

Як довго модуль простоїть на Набережній?

Усе залежить від погодних умов і поведінки городян. Незважаючи на те, що спроби зіпсувати стенд вже були, по закінченню місяця він все ще стоїть на своєму місці, не списаний і не зламаний, а мох — цілий, хоч і трохи підсох через занадто спекотну погоду.

Настя розповіла, що модуль буде перебувати на Набережній ще як мінімум 2 місяці, а може і довше. По закінченню експерименту, який полягає в тому, щоб виміряти, наскільки Moss-модуль захищає Набережну від шуму і вихлопних газів, модуль буде або розібраний і зданий на переробку (мох повернеться назад у ліс), або переданий у дбайливі руки студентів Києво-Могилянської академії, де вчаться ще дві учасниці команди.

"Цей експеримент не закінчиться ще дуже довго, тому що ми пробуємо і тестуємо. Еко-дослідження не тривають тиждень або місяць. Не можна просто так взяти і посадити дерево. За всім цим потрібно постійно стежити і приділяти проектам увагу", — говорить Настя. На питання про те, чи стала б вона займатися установкою більшої кількості панелей з моху на Набережній, вона відповіла, що, однозначно, так. Тільки в більш вдосконаленому вигляді, з новою системою поливу, з зонами відпочинку і лавками, і вже точно не в рамках волонтерства, де погано дотримуються терміни і зобов'язання. З цим команда "Рубрики" побажала їй успіху і відправилася шукати нові природооріентовані еко-рішення для українських міст, не втрачаючи надії незабаром побачити Набережну, прикрашену десятками Moss-модулів, без зайвого шуму автомобілів і з чистим повітрям.

14472

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: