fbpx
Сьогодні
Люди справи 12:50 01 Бер 2021

Власник підприємства-лідера по виробництву морозива в Україні: Петро Рудь про користь морозива, тугу за пломбіром та 14-тонний ріжок

У засновника компанії «Рудь» в Україні дізналися, серед іншого, чи може людина, що має власну фабрику по виробництву морозива, їсти морозиво щодня, і чи може бути морозиво корисним.   

English version here

У перший день весни, часу, ідеального для того, щоби знову надихнутися та націлитися на великі звершення, "Рубрика" починає серію матеріалів про людей, досвід яких мотивує досягати більшого. "Люди справи" — це представники різних професій та їхні історії, у яких вони поділяться секретами своїх ремесел із читачами "Рубрики". І спершу ми вирішили навідатися у Житомир до головного виробника морозива в Україні — Петра Рудя, засновника компанії "Рудь". На його фабриці у Житомирі виготовляють більше 150 видів морозива, причому не тільки для України — це морозиво експортують ще у майже 30 країн світу. Якщо ви уявляєте собі роботу керівника  підприємства по виробництву морозива,  як постійне свято — морозиво на сніданок, на обід і на вечерю, то ви помиляєтеся лише в тому, що весь день ще й буде завантажено справами і робочими зустрічами.  

Для Петра Рудя так було, здається, завжди — очоливши Житомирський маслозавод після завершення Української сільськогосподарчої академії, підприємець отримав його без власної сировинної бази і без постійних постачальників. І навіть коли питання постачальників вдалося вирішити, з'явилася інша проблема: незбиране молоко в Україні завжди вважалося соціальним продуктом, торгова націнка на який не могла перевищувати 10%. Така маржа нітрохи не окупала витрати зі збору та зберігання молока. Це підштовхнуло компанію шукати більш маржинальний продукт. Тож увагу бізнесмена привернув ринок морозива, який тоді тільки набирав обертів в Україні. Втім, усі ми родом з дитинства, і наша любов до морозива також. Петро Рудь тут — не виняток.

Петро Рудь

З чого почався Ваш "морозивний" шлях? 

З дитинства я дуже люблю морозиво. Постійно згадую морозиво тих часів. Такого асортименту морозива та  солодощів, який є в продажу зараз, тоді не можна було навіть уявити. Пам'ятаю, ми з дітлахами стояли в черзі,  спостерігаючи, як  з бідона у  стаканчики продавчиня розкладає такі очікувані ласощі. Кожен очікував своєї черги. А потім починалась справжня насолода…

Пам'ятаєте той момент, коли Ви вперше спробували морозиво? Вам одразу сподобалося?

  В дитинстві у мене була мрія накушуватись морозивом досхочу. Пам'ятаю, як  мій старший брат накупив нам морозива на перші зароблені гроші під час літніх канікул. Моїм рекордом стали 7 пачок морозива. Згадую ці відчуття і на душі стає тепліше. Такі щасливі моменти ніколи не забуваються. 

А зараз часто його їсте? 

Морозиво їм часто. У нас на підприємстві відбувається багато дегустацій. Крім того, під час відвідування міжнародних виставок теж доводиться куштувати багато видів морозива.  

морозиво

У світі є багато видів морозива: скільки країн — стільки  видів морозива. Що з них Ви найбільше любите?

  Я дуже люблю морозиво як продукт. Тож в кожній країні, де буваю, куштую місцеве морозиво. Дуже полюбляю італійське джелато — його важко не любити. Також завжди купую дондурму – це унікальне турецьке морозиво, яке виготовляють з козячого молока, з додаванням цукру, фруктів чи фруктових сиропів.

Але, звісно, найбільше я люблю морозиво з нашої фабрики (сміється).

В Україні навіть зараз досі можна почути зойки і шкодування за "радянським пломбіром".  Що можете сказати  про  "тугу" за пломбіром тих часів?

 Українці люблять пломбір, а для споживачів старшої вікової групи це справжній еталон морозива. Прихильність до пломбіру склалася історично. Тож і у нас в асортименті завжди було багато різних видів пломбіру. Для нас це насправді така собі "фішка" — згадайте наш "100% пломбір" або вершкове "Дитяче бажання". До речі, бренд "Дитяче бажання" став тренд-сетером на українському ринку "дитячого" сегмента. А через 10 років після виходу "100% пломбіру" в компанії був створений бренд "Ескімос". Нову лінійку морозива експерти компанії, до речі, зробили згідно ГОСТів 1961 року — до слова про легендарний пломбір. 

Зараз одним із трендових напрямків виробництва компанії стала органічна продукція.  Ми вивели на ринок перше в країні органічне морозиво «Ескімос-Organic». Молоко для нового продукту компанії поставляє житомирська компанія Organic Milk, яка сертифікована відповідно до Регламенту Євросоюзу з органічного виробництва. А ще ж є «Крем- пломбір» з жирністю 15%. Словом, який би кому не подобався пломбір — кожен знайде у нас свій!

морозиво

Знаємо, що Ви робите своє "Свято морозива". Розкажіть трохи про це. 

Наші Свята Морозива — проект, який був створений для дітей та заради дітей. Це сімейний захід, який дає можливість родинам провести весело і цікаво час разом. Починаючи з 2004 року, свята проводилися щорічно, жодного разу ми не призупиняли їх. Лише цього року, ми поки що не можемо проводити свята через карантин, пов'язаний з пандемією. Але добре розуміємо, наскільки важливо не позбавляти дітей радості, щасливих емоцій та  дружнього спілкування й родинного затишку. Те, що ми можемо як соціально відповідальна компанія, — це дарувати щастя і з цим нам допомагає найсмачніше морозиво.

морозиво

Ті, кому вдалося відвідати ваш завод, найбільше говорять про екскурсії на підприємство. Зараз Ви їх проводите? Як можна потрапити на таку незвичну екскурсію?

Після комплексної реконструкції ми започаткували корпоративні екскурсії. У 2018 році було проведено 623 екскурсії, а це більше 18 тисяч відвідувачів. У 2019 році підприємство відвідало більше 16 тисяч чоловік та проведено більше 646 екскурсій. Студентство та школярі з різних регіонів України, представники організацій — житомиряни та гості міста, посли різних країн, візитери з зарубіжжя мали можливість дізнатися секрети виготовлення морозива №1 в Україні та досхочу насолодитися морозивом. Однак у 2020 році і зараз через карантин екскурсії не проводяться. І коли можна буде їх відновити — теж поки невідомо.

Найбільша порція морозива в світі важить 14 тонн, а її висота досягає 3 метрів. Побачити це диво можна в центрі Житомира. Розкажіть, будь ласка, чим особливий цей пам'ятник.

"Пам'ятник морозиву"  ми відкрили 17 квітня 2013 року. Скульптура виконана з граніту і, за словами архітекторів, здатна витримати навіть восьмибальний землетрус. Пам'ятник навіть потрапив до Книги рекордів України як перший в Україні пам'ятник морозиву! Його, до речі, створено за малюнками житомирянина Артема Микитенко, який виграв конкурс ескізів. Роботу Артема обрали з поміж півтори тисячі надісланих робіт. А створив сам пам'ятник Станіслав Криницький.

Усі елементи зроблені вручну з чотирьох видів граніту — це непростий матеріал, тож і робота є унікальною. 

морозиво

Що нового чекати споживачам у наступному "морозивному" сезоні?

Зараз проходить підготовка до сезону морозива. Готуємо багато новинок морозива, заморожених напівфабрикатів. Поки тримаємо в секреті — але маємо, чим вас здивувати (посміхається). Ми завжди намагаємось першими виходити з інноваційними продуктами на ринок, удосконалювати якість, поліпшувати бізнес-процеси — щоб бути лідером, потрібно невпинно розвиватись. 

Як гадаєте, у чому успіх морозива «Рудь»? 

Робота команди та цілеспрямованість.

До морозива ставляться, як і до всього солодкого, з пересторогою. Чи може морозиво приносити користь?

Назву основні  аргументи на користь цього смачного десерту:

По-перше, морозиво дає організму енергію для підвищення імунітету. 

По-друге, це цінне джерело кальцію. Знаєте, діти не дуже охоче п'ють молоко. А ось морозиво їдять з великим задоволенням! 

По-третє, у  морозиві міститься близько 100 цінних для організму речовин: більше 20 амінокислот білка, 25 різних жирних кислот, 30 мінеральних солей, 20 вітамінів, а також дуже важливі для обміну речовин ферменти. Для морозива характерна висока харчова цінність та енергетична здатність.

А ще на думку багатьох вчених, морозиво стимулює вироблення організмом особливої ​​речовини — серотоніну, чи-то "гормону щастя", що, здатний захистити нас від стресів і підняти настрій. 

Крім того, доведено, що морозиво зміцнює кісткову тканину, знижує кров'яний тиск, підвищує імунітет й активізує розумову діяльність.

Тут я вас, можливо, здивую, але морозиво ще й корисне при схильності … до ангіни! При гострому запаленні горла, після видалення мигдалин, при стоматиті та інших запальних процесах, коли прийом будь-якої  їжі неможливий, лікарі часто рекомендують морозиво.

До речі, вчені вивели формулу правильного поїдання морозива.

27255

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: