fbpx
Сьогодні
Здоров'я 17:00 24 Тра 2022

Мавпяча віспа: усе, що треба знати про хворобу сьогодні

В Європі та Північній Америці б’ють на сполох: незвичним чином виникає все більше випадків захворювань вірусом, який до сьогодні виявляли в людей вкрай рідко. Що це означає, що з цим робити і які є ризики — у матеріалі "Рубрики"

У чому проблема?

Ледве світ встиг видихнути після виснажливих корона-локдаунів і зняти маски, що майже приросли до обличчя, як нова екзотична хвороба прийшла на зміну COVID-19, що два роки панував на планеті. ВООЗ уже підтвердила понад 100 випадків віспи мавп. Повідомлення про зараження надійшли з більш ніж десятка країн, переважно з Європи та Північної Америки.

Менш ніж за місяць цей вид віспи зафіксували  в 14 країнах. Найбільше — в Іспанії, Португалії, Великій Британії (від 20 до 40 випадків). Також інфіковані виявлені в Австралії, Бельгії, Канаді, Франції, Німеччині, Італії, Нідерландах, Швеції та США.

Мавпяча віспа: усе, що треба знати про хворобу сьогодні

Яке рішення?

Через спалах нового захворювання Всесвітня організація охорони здоров'я скликає надзвичайну зустріч експертів для обговорення ситуації з віспою мавп у низці країн світу. На зустрічі, зокрема, розглядатимуться заходи щодо боротьби з поширенням нового захворювання. Очікується, що на заході виступить директор програми ВООЗ із надзвичайних ситуацій Майкл Раян.

"Спалах віспи мавп — це те, чим усі мають бути стурбовані", — заявив у неділю, 22 травня, президент США Джо Байден. І закликав усі держави об'єднатися перед цією потенційною загрозою.

Мавпяча віспа: усе, що треба знати про хворобу сьогодні

Червоним відмічено країни, де зафіксовано випадки захворюванням віспою мавп

Першою не на жарт занепокоїлася Бельгія, у якій на сьогодні виявлено 4 випадки новітньої зарази. Бельгія стала першою країною світу, яка запровадила карантин після спалаху мавпячої віспи. Країна вирішила не чекати, поки випадків захворювання стане більше, й за рекомендацією вірусологів ввела для хворих обов'язковий 21-денний карантин.

Після таких новин в інтернеті з'явилося напруження через віспу мавп, яка зненацька почала вражати людей. Відпочивши від ковіда, найбільш екзальтовані користувачі соцмереж почали активно готуватися помирати від нової зарази. "Рубрика" вирішила розібратися, що це за вірус, звідки він взявся, наскільки є небезпечним і чи варто українцям його боятися.

Як це працює?

Що це за звір?

Мавпяча віспа: усе, що треба знати про хворобу сьогодні

Вірус віспи мавп

Віспа мавп — рідкісне вірусне захворювання. Вірусологам воно відоме давно. У мавп його зафіксовали в 1958 році. Уперше мавпяча віспа була виявлена ​​в людини в 1970 у Демократичній Республіці Конго. Це родич вірусу натуральної віспи, але головний господар, як можна здогадатися з назви — мавпи. Проте люди теж можуть його підчепити: після Covid-19, напевно, усі знають, що в багатьох вірусів буває більше одного носія. Вірус мавп схожий на людську віспу, але значно менш заразний і з меншою смертністю.

В Африці це захворювання є досить звичайною справою. Вважається, що в лісах західної Африки цей вірус вражає мавп уже тисячі років. Іноді чіпляється він і до людей. Причини

  • укуси мавп, 
  • вживання мавп у їжу, 
  • зараження працівників зоопарків, 
  • крім того, гризуни (суслики, щури) теж можуть бути переносниками. 

З 1970 по 1980 роки було зафіксовано 52 випадки захворювання в людей. Правда, з припиненням у 80-х обов'язкової вакцинації від віспи в Африці ці цифри значно зросли (вакцина добре захищає і від мавпячої віспи).

Від людини до людини вірус віспи мавп передаватися теж може, але дуже неохоче: треба довго та тісно спілкуватися на невеликій відстані один від одного щонайменше 3 години (порівняйте з коронавірусом, якому достатньо 10-15 хвилин в одній кімнаті без масок). Вважається, що вірус мавп передається також і з біологічними рідинами, наприклад, зі слиною.

До травня 2022 здебільшого всі випадки віспи мавп у людей реєструвалися в Африці. Звідти зазвичай мандрівники і привозили у виняткових випадках цю хворобу до решти світу. Так спочатку було й цього року: 7 травня у Великій Британії зафіксували перший випадок захворювання: пацієнт декілька тижнів тому повернувся з Нігерії. Але потім почалося незрозуміле. Кількість інфікованих почала рости, причому більшість із них ніяк не були пов'язані одне з одним. Сказати, що всі, хто захворів на мавпячу віспу, просто заразилися один від одного, лікарі не могли.

Наскільки цей вірус небезпечний?

Мавпяча віспа: усе, що треба знати про хворобу сьогодні

Віспа мавп — хвороба не катастрофічна, але досить неприємна. Різні штами відрізняються за летальністю, CFR (Case Fatality Ratio, тобто відношення померлих до виявлених хворих) для різних штамів коливається від 1 % до 10 %. Штам, який поширюється зараз у Великій Британії, Іспанії, Португалії, Німеччині, Франції, США та Канаді належить до малолетальних. Високу смертність поки що показували лише спалахи в Демократичній Республіці Конго, де цей вірус належить до іншої, більш небезпечної лінії віспяного вірусу мавп.

Здається, що навіть 1 % смертності — це дуже багато, але не забуваємо про низьку інфекційність. Щоби померти, треба спочатку заразитися, а це людям у разі вірусу віспи мавп не так просто зробити. Переважна більшість тих, кому це вдалося, відбудуться неприємними симптомами на кшталт високої температури, ломоти в м'язах, збільшених лімфовузлів і висипу по всьому тілу.

Симптоми віспи мавп можуть проявлятися через:

  • висип,
  • лихоманку,
  • головний біль,
  • набряки,
  • м'язові болі,
  • біль у спині,
  • збільшення лімфатичних вузлів,
  • озноб,
  • виснаження та млявість.

Зазвичай усе починається з лихоманки. Коли вона проходить — може з'явитися висип у вигляді гнійних пухирів. Найчастіше спочатку вони з'являються на обличчі, потім розповсюджуються на інші частини тіла, наприклад, на долоні та стопи. На згадку про себе вірус може залишити неприємні шрами: пухирі висипу лопаються, на їхньому місці утворюють струпи, а потім — і рубці, які зберігаються протягом усього життя.

У середньому хвороба триває 2-4 тижні й минає самостійно без лікування. Інкубаційний період хвороби становить залежно від індивідуального протікання хвороби, від 5 до 21 дня. До смертельного результату хвороба призводить рідко — в основному це стосується новонароджених та імунодефіцитних осіб.

У 2019 була розроблена вакцина від мавпячої віспи. Нею щеплювали окремих осіб із ризиком професійного впливу ортопоксвірусів. Це живі вакцини JYNNEOS та ACAM2000, схвалені FDA. Крім того, запобігти спалаху захворювання допомагає й щеплення від звичайної віспи.

До речі, за останні 20 років у США та Європі періодично фіксуються завезені випадки віспи мавп. У США у 2003 році був цілий спалах — тоді 47 підтверджених випадків зв'язали з привезеними в країну щурами. У 2021 році зафіксували 1 випадок у подорожуючого з Нігерії. У Великій Британії у 2018 році було зареєстровано два випадки мавпячої віспи в пасажирів рейсів, що теж прилетіли з Нігерії. Того ж року стривожив випадок передачі мавпячої віспи людині, коли цією хворобою заразилася співробітниця лікарні в місті Ньюкасл — як припускають, через контакт із постіллю хворого. В Ізраїлі того ж року був один завізний випадок, з тієї ж африканської країни.

Чому всі схопилися зараз?

Мавпяча віспа: усе, що треба знати про хворобу сьогодні

Тому що лікарі бачать незвичайну картину заражень. Наразі більшість виявлених випадків зафіксовано у гомосексуальних чи бісексуальних чоловіків. Підкреслимо, що сексуальна орієнтація людини жодним чином не впливає на поширення вірусу, але це говорить про інше. Представники ВООЗ зазначають, що вірус може передаватися через сексуальний контакт, але це не захворювання, яке передається статевим шляхом.

"Багато захворювань передаються через статевий контакт. Ви можете підхопити кашель або застуду через статевий контакт, але це не означає, що це захворювання, що передається статевим шляхом", — прокоментував Енді Сіл, радник ВООЗ з питань ВІЛ, гепатиту та інших інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Другий момент, який насторожує, — практично всі виявлені хворі не є членами одного ланцюжка заражень. Тобто вони не знайомі одне з одним і багато хто не має історії подорожей до країн первинного виявлення. Це погано, тому що може вказувати на самостійне поширення вірусу в популяції — так само, як було з ковідом. Тобто не виключено, що вірус віспи мавп мутував і став більш заразним.

Не виключений розвиток і такої версії: через подібність вірусу мавпячої віспи та людської, вірус мавпячої віспи вже 30 років розглядається як потенційний інструмент біотероризму.

Але все це поки що припущення. Тому й потрібні серйозні обговорення на рівні ВООЗ, тому і схвильований президент США Джо Байден. Зрозуміло одне — вірусологи поки не можуть пояснити причини нинішнього спалаху інфекції в Європі. Досі вважалося, що віспа мавп передається від людини до людини лише в окремих випадках.

Виявлених випадків ще досить мало, тож сказати щось напевно неможливо. Зараз медики, вчені та політики уважно стежать за поширенням нового вірусу — після Covid-19 суспільства напружуються щодо таких речей значно більше, ніж раніше. Найближчими тижнями можна буде сказати точніше, чи змінився вірус порівняно зі старими штамами, чи став заразнішим, як тепер поширюється. Буде ретельніше відстежено, звідки він узявся у Європі та інших країнах світу.

Тож чекаємо на новини і не панікуємо.

А в нас точно вийде?

Мавпяча віспа: усе, що треба знати про хворобу сьогодні

У ВООЗ не виключають літнє зростання захворюваності на віспу мавп у Європі. Це може статися через масові літні фестивалі та вечірки. Доктор Ганс Клюге, регіональний директор ВООЗ у Європі, сказав: "Оскільки ми входимо в літній сезон у Європейському регіоні з масовими збіговиськами, фестивалями та вечірками, я стурбований тим, що передача вірусу може прискоритися».

Побоювання ці не гіпотетичні: до прикладу, поширення захворювання в Іспанії приписують сауні для дорослих у Мадриді. Багато хто з 30 зафіксованих хворих у цій країні відвідував цей заклад. Три випадки в Бельгії були пов'язані із масштабним фетиш-фестивалем в Антверпені. Є підстави припускати, що вірус завезли на фестиваль гості з-за кордону після недавніх випадків в інших країнах.

Нам же МОЗ радить не панікувати з приводу віспи мавп. "В Україні випадків захворювання таким різновидом віспи не зафіксовано", — йдеться в повідомленні міністерства на його офіційній сторінці у Facebook. Щойно з'явиться нова інформація щодо хвороби, МОЗ обіцяє повідомити про неї додатково. Поки що рівень ризику спалаху цього захворювання в Україні оцінюють фахівці.

Проте МОЗ усе ж таки підготував рекомендації для населення. В інфографіці міністерства зібрана вся відома на сьогодні інформація — відповіді на найпоширеніші запитання стосовно цього захворювання: як передається хвороба, які ознаки та симптоми має, а також яка профілактика й діагностування віспи мавп.

Профілактичні заходи проти мавпячої віспи прості й знайомі кожній людині, яка має звичку дбати про своє здоров'я: 

  • уникати тісних контактів з інфікованими, 
  • ретельно мити руки, 
  • дотримуватись особистої гігієни, 
  • мати захищені статеві контакти,
  • не вживати у їжу м'ясо незвичних тварин (як-то мавп чи кажанів, з яких усе почалося з Covid-19).

"Поінформований — значить озброєний. Основним способом запобігання поширенню інфекції залишається підвищення рівня знань про цю недугу, шляхи її передачі та про фактори ризику", — наголосили в Міністерстві охорони здоров'я.

1
1533

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: