fbpx
Сьогодні
Політика 14:45 12 Жов 2020

"Є ризик, що люди будуть вмирати прямо на дільницях": чи можуть в Україні перенести місцеві вибори

English version here

В Україні захворіли коронавірусом вже більше 265 тисяч чоловік. Щоденна статистика пробиває черговий антирекорд, сьогодні COVID-19 підтвердили у 5 тисяч осіб.

На тлі наростаючої пандемії небезпечного вірусу в кулуарах влади заговорили про можливе перенесення місцевих виборів, запланованих на 25 жовтня. Чи реально це і чи можуть Україну "закрити" до кінця жовтня — у матеріалі "Рубрики".

Що відбувається зараз і чому це небезпечно

Основна причина хвилювання — невтішна статистика захворюваності коронавірусом. Щодня лабораторно хвороба підтверджується у кількох тисяч українців. За останні кілька тижнів ситуація значно погіршилася.

Наприклад, починаючи з 1 жовтня кількість хворих практично кожен день перевищує 4 тисячі осіб. А кілька днів тому число перевищило психологічну позначку в 5 тисяч. У зв'язку з цим Кабінет міністрів уже ввів червону зону в Сумах і Каневі, а частина великих міст (Луцьк, Вінниця, Львів, Житомир та інші) перейшли до помаранчевої зони.

На рівні Офісу президента і уряду також говорять про перехід шкіл, університетів на дострокові канікули, а також чергові обмеження для розважальних закладів. Зокрема міністр освіти Сергій Шкарлет заявив, що канікули попередньо очікуються з 15 по 30 жовтня.

На цьому тлі в кулуарах парламенту заговорили про можливе перенесення місцевих виборів. Зокрема, за словами нардепа від "Слуги народу" Олександра Качури, якщо ситуація у найближчі дні стане катастрофічною, то влада може прийняти політичне рішення і перенести вибори.

"Дані статистики, яка є, — це дані про кількість протестованих людей. Тобто їх можна помножити, але точно не поділити. І якщо буде критична ситуація — і під час місцевих виборів ми перейдемо поріг в 10 тисяч хворих на добу і більше, то нам потрібно буде прийняти політичне рішення, взяти волю в кулак і ввести надзвичайний стан", — зазначив нардеп в ефірі телеканалу NewsOne.

Також цю тему активно обговорюють і різні анонімні телеграм-канали з десятками тисяч підписників. Наприклад, канал "Резидент" (понад 85 тисяч підписників) з посиланням на свої джерела пише, що в Офісі президента всерйоз готуються до скасування голосування 25 жовтня. Мовляв фінальне рішення ось-ось прийме президент Володимир Зеленський.

Джерело "Рубрики" в Київському штабі "Слуги народу" також підтверджує цю інформацію. "Дійсно такий варіант обговорюється в Центральній виборчій комісії, Кабінеті міністрів і на рівні Офісу президента. Є ризик, що люди будуть вмирати просто на виборчих дільницях, тому прораховуються різні сценарії. Хто на себе візьме цю відповідальність? ЦВК може просто прийняти рішення, що вони не можуть забезпечити проведення виборчого процесу, а там вже робіть що хочете", — підкреслив співрозмовник видання.

Правда, в історії з перенесенням голосування не все так просто. Крім політичних ризиків, про які поговоримо трохи нижче, є і юридичні проблеми.

Як розповів "Рубриці" юрист Центру політико-правових реформ Олександр Марусяк, в Україні не передбачено скасування, призупинення або перенесення виборчого процесу, за винятком введення в країні або окремих регіонах воєнного чи надзвичайного стану.

"Однак, якщо Рада змінить Виборчий кодекс і передбачить нинішню ситуацію, то теоретично можна говорити про перенесення дати. Але в такому випадку одразу постане питання про конституційність акту. Давайте згадаємо рішення Конституційного Суду, яке було прийнято в серпні. Там говорилося про те, що карантинні обмеження без введення воєнного чи надзвичайного стану були неконституційними", — підкреслив Марусяк.

Тобто без введення особливого положення перенести вибори, які пройдуть через два тижні, юридично дуже складно. А швидше за все і неможливо. Не виключено, що в разі перенесення знайдеться достатньо народних депутатів, які звернуться в КСУ і цілком законно зможуть скасувати рішення.

Юридичні наслідки для Офісу президента і партії "Слуга народу" будуть дуже серйозними.

У владі чекають на найгірше?

Невигідно скасовувати вибори і за політичними мотивами. Кампанія вже в самому розпалі, а до її закінчення залишилося менше двох тижнів. Кращих результатів у СН через перенесення голосування точно не буде, тому "тягнути гуму" для президентської партії точно не має особливого сенсу.

Цю тезу підтверджує і політтехнолог Борис Тизенгаузен. За його словами, СН сильно втратить в електоральному плані в разі скасування кампанії, тому голосування для них краще провести в термін.

"Розмови про те, що вибори можуть не відбутися, дійсно йдуть. Зараз все залежить від динаміки захворюваності. Але якщо говорити з точки зору політичної вигоди, то "Слузі народу" такий варіант точно не потрібен. Якщо рейтинг президента зберігається, то партійний падає. перенесення на тлі пандемії точно не зіграє в плюс", — підкреслив політтехнолог.

Про те, що не буде перенесення виборів, пише і нардеп від "Слуги народу" Максим Бужанський. "Парламент за це не проголосує. Незалежно від того, де хто помітив чию машину", — написав він у своєму телеграм-каналі.

З урахуванням всіх "за" і "проти", вибори ймовірно відбудуться 25 жовтня. Як з юридичної, так і з політичної точки зору перенесення голосування дуже сильно вдарить по іміджу команди Володимира Зеленського. Правда, після передвиборної кампанії Україну очевидно чекає неминуче посилення карантину.

29925

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: