fbpx
Сьогодні
Корисно 18:30 07 Бер 2022

Медична допомога під час війни: збережіть собі цю інформацію

Як отримати допомогу, коли в країні бойові дії.

У чому проблема?

Росіяни бомблять наші поліклініки й лікарні, стріляють по швидким, виводять з ладу медичну інфраструктуру і постачання. Україна має велику кількість жертв і поранених. Але нікуди не зникли й інші хвороби, в тому числі і хронічні. Багато українців потребують медичної підтримки прямо зараз.

Яке рішення?

Отримати медичну допомогу під час війни можливо. Зібрали для вас ресурси, завдяки яким можна отримати необхідні консультації та лікування.

Як це працює?

Українці можуть отримати безкоштовну медичну консультацію через контакт-центр МОЗ 0-800-60-20-19

На сьогодні до контакт-центру залучені медичні працівники таких спеціальностей як: психологи, терапевти, кардіологи, пульмонологи, гінекологи, хірурги та педіатри.

МОЗ запрошує до співпраці лікарів різних спеціальностей, які готові приєднатися до надання дистанційних медичних консультацій. Для цього необхідно заповнити анкету за посиланням.

Медичний чат-бот для кожного "Турбота"

Медична допомога під час війни

Лікар медичного центру ADONIS на Подолі Катерина Комісаренко і команда платформи пошуку медичних рішень Bookimed розробили doc2rbot – зручний безкоштовний бот, що з'єднує лікаря і пацієнта, допомагає проводити швидкі консультації.

Через бот "Турбота" можна отримати безкоштовну консультацію будь-якого лікаря. 

Наразі на платформі зареєстровано 2200 лікарів, щоб кожен з українців мав змогу знайти потрібного лікаря та отримувати медичну допомогу.

Бот робили під сирени і обстріли, тому не все може бути ідеально. Щоб долучитися до спільноти достатньо перейти за посиланням або вбити в пошуку Телеграму @Doc2rbot.

  • Якщо ви пацієнт і вам потрібна допомога, натисніть функцію "Потрібна допомога", оберіть лікаря й очікуйте – він вийде з вами на зв'язок.
  • Якщо ви лікар і хочете допомогти, то оберіть функцію "Допомогти (я – лікар)". Після цього – очікуйте на звернення.

Для онкопацієнтів

МОЗ повідомляє: "Заклади охорони здоров'я, які уклали договори з НСЗУ про медичне обслуговування за напрямом онкологія, продовжують надавати послуги".

  • Інформацію про режим роботи закладу та перелік послуг, які надає заклад, можна отримати телефоном у контактної особи закладу охорони здоров'я або у контакт-центрі НСЗУ за номером 16-77.
  • Перелік лікарень та номерів для телефонного зв'язку за посиланням
  • Оперативну інформацію про роботу закладів охорони здоров'я та надання медичних послуг, яких потребують пацієнти з онкозахворюваннями, можна відстежувати на телеграм-каналах: https://t.me/onkosupportua та https://t.me/athenawomenagainstcancer

На допомогу поспішають і ізраїлітяни. Єрусалимська лікарня "Ейн Керем" готова безкоштовно приймати дітей, хворих на онкологію, на лікування з України. Для цього хтось із батьків (і лише батьків) хворої дитини має надіслати медичні документи на мейл: [email protected]. Мейли від волонтерів, інших родичів та друзів не прийматимуться. Документи будуть відправлені до лікарні та розпочнеться процес оформлення та вивезення сім'ї з України.

Що потрібно вказати у листі:

  1. Прізвище та ім'я когось із батьків
  2. Прізвище, ім'я дитини
  3. Вік
  4. Діагноз
  5. Прикріпити медичні документи
  6. Прикріпити копію закордонного паспорта
  7. Телефон когось із батьків

Термінова офтальмологічна допомога

Медична допомога під час війни

Британський офтальмологічний центр працює безкоштовно для всіх громадян України, які отримали поранення чи травми очей, також при гострих захворюваннях очей, що потребують невідкладної допомоги, в режимі 24/7. 

Діяльність клініки погоджена з Міністерством Охорони Здоров'я та внесена в перелік підприємств, що надають екстрену медичну допомогу у військовий час. Розхідні матеріали надані американською компанією Alcon та англійською компанією Rayner. 

Працюють досвідчені хірурги-експерти: Жук Андрій, Грошева Ксенія, Фостер Наталія (Великобританія) на чолі групи спеціалістів. 

Пацієнтів приймають за попереднім записом в центрі інформації та реєстрації, а також проводять консультації он-лайн. 

Інформація на сайті https://eyes.ua/ та за телефонами: +38(044) 2307070, +38(068) 2307070, +38 (099)230 7070

Для інсулінозалежних

Міністерство охорони здоров'я України публікує список аптек по областям України, де на сьогодні є інсулін. Список постійно оновлюється та поповнюється. Його можна знайти за посиланням — https://bit.ly/apteky_insul (перелік областей внизу таблички).

  • Перед тим, як звернутись до аптеки, зателефонуйте до неї, щоб дізнатися години її роботи та уточнити наявність інсуліну. 
  • Також працює гаряча лінія МОЗ +380 800 60 20 19. 
  • Оператор зафіксує вашу заявку та опрацює її. Інсулін знайдуть або в аптеці, або, за можливості, доставлять волонтерами.

Перша допомога 

Медична допомога під час війни

У Міністерстві охорони здоров'я написали рекомендації, що робити, якщо потрібна термінова допомога лікаря, а мобільного зв'язку немає.

  • Вивчіть адресу та маршрут до найближчого закладу охорони здоров'я. Пам'ятайте, що виходити з будинку чи укриття можна лише у випадку, коли це не загрожує власній безпеці.
  • Майте поруч аптечку зі всім необхідним і запасом ліків, які приймаєте постійно. Не виходьте без аптечки на великі відстані. Носіть із собою кровоспинний джут/турнікет за наявності. Що необхідно мати в аптечці на випадок надзвичайної ситуації тут.
  • Знайте, як надати першу допомогу. Як допомогти людині в критичній ситуації та не дати їй померти до приїзду медиків – за посиланням.
  • Прочитайте інструкції, що можуть врятувати життя

Психологічна допомога

З метою психологічної підтримки громадян України, які страждають від наслідків збройної агресії Росії, цілодобово працює безкоштовна інтернет-платформа психологічної допомоги "Розкажи мені". Проєкт реалізується за підтримки Офісу Президента України, Міністерства охорони здоров'я України та Інституту когнітивного моделювання.

  • Якщо ви відчуваєте тривогу, панічні атаки, маєте ознаки депресії, залишайте заявку на платформі "Розкажи мені" та очікуйте зворотного зв'язку від фахівця.
  • Для отримання допомоги потрібно коротко описати свій запит і надіслати заявку через сайт.
  • Модератори платформи підберуть фахівця, і він якнайшвидше зв'яжеться з вами. Консультації проводяться безкоштовно в режимі онлайн.

Крім того, команда Інституту когнітивного моделювання у співпраці з кафедрою медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Національного медичного університету імені Богомольця та фахівцями проекту "Друг" розробила бот першої психологічної допомоги. Він стане в пригоді у перші години після травматичної події. Також бот містить рекомендації щодо збереження психологічного здоров'я.

Приєднатися до чат-боту можна за посилання: https://t.me/friend_first_aid_bot 

Поради психологині про те, як зберегти психіку під час війни, читайте тут

Ще більше корисних рішень!

Медична допомога під час війни

Засновники громадської організації Opir.org, що була створена ще під час Майдану, запустили інтерактивну мапу Opir. На ній можна знайти магазини, аптеки, пункти медичної допомоги, АЗС, найближчі укриття і так далі.

"Основну інформацію ми беремо з відкритих і загальнодоступних джерел. Далі ми плануємо уточнювати актуальність інформації за допомогою звернень від мешканців міста та волонтерів, разом із ретельною модерацією і підтвердженням від команди що працює на проектом", — розповів один із творців мапи Антон Дятлов.

Також інформацію можуть надсилати користувачі через бот. Вона буде перевірена на актуальність та додана до мапи.

На мапі вказано:

  • найближчі укриття;
  • пункти медичної допомоги;
  • точки допомоги переселенцям;
  • відкриті магазини;
  • АЗС;
  • зоомагазини;
  • пункти гуманітарної допомоги.

Інтерактивну мапу можна знайти за посиланням.

Наша сила в єднанні і взаємопомочі!

Все буде Україна 💙💛

13
6804

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: