Кейси

Чого можна навчитися за тиждень? Як у Дніпрі працює медіаакадемія для дітей переселенців

Цей проєкт більше, ніж про навчання. Він про те, як знайти нових друзів на новому місці й відчути себе знову вдома. “Рубрика” поговорила про діяльність ініціативи із керівницею проєкту Анастасією Староскольцевою.

У чому проблема?

Тисячі українських родин переселенців починають життя з початку через війну. Заново знайти себе на новому місці — непросто як для дорослих, так і для дітей — без звичних речей, без друзів, без сформованих звичок. Вдома діти залишають не лише своє минуле, а й часто — улюблені заняття, адже знайти потрібні гуртки та секції, щоб продовжити займатися на новому місці, — неабиякий виклик.

Яке рішення?

Учасниця медіаакадемії під час зйомки сюжету

Для того, щоб наповнити життя дітей вимушених переселенців новими сенсами, благодійний фонд "Добро ТУТ" запустив у Дніпрі дитячу "Медіа Академію". Для чого потрібне "телебачення в мініатюрі" і яка від нього користь, "Рубрика" розпитала керівницю медіахабу Анастасію Староскольцеву.

Як це працює?

Битва за дитинство

Ініціаторка проєкту Анастасія Староскольцева з учасниками медіаакадемії

Ініціаторка проєкту журналістка та телеведуча Анастасія Староскольцева працює в медіа вже понад 20 років. Останні роки займалася проєктами журналістських розслідувань щодо діяльності місцевої влади.

"Коли почалась повномасштабна війна, я зрозуміла, що зараз не на часі займатися критикою можновладців. Сьогодні, аби перемогти зовнішнього ворога, треба об'єднатися. А потім, після перемоги ми обов'язково розберемося і з внутрішніми. Тепер замість "Битви за Дніпро" (таку назву мав мій проєкт) — битва за Україну, замість журналістських розслідувань — лекції про телебачення та запис дитячих новин, замість ведення авторських проєктів — фільмування соціальних роликів з малюками, що змушені були покинути власні домівки. Я захотіла бути корисною, захотіла поділитися досвідом, захотіла зробити свій внесок у перемогу. Ніхто не має права відібрати у малюків та підлітків можливість прожити щасливе дитинство. І кожен з нас сьогодні зобов'язаний зробити для цього все можливе", — каже пані Анастасія.

Учасники медіаакадемії на одному з занять

Рішенням створити "Медіа Академію" для дітей-переселенців дніпровська журналістка поділилася з благодійним фондом "Добро ТУТ". І фонд її підтримав. Маючи величезний досвід роботи на телебаченні та мережу знайомств у медіасфері, Анастасії вдалося зібрати в проєкті медіаакадемії команду справжніх професіоналів своєї справи. Ділитися знаннями з дітьми погодилися журналісти, оператори, фотографи, режисери, на рахунку яких багато років досвіду роботи у місцевих та національних ЗМІ України. Усі воно в проєкті — волонтери.

"Медіа Академія" — поки єдиний такий проєкт в Україні. Щомісяця близько пів сотні дітей та підлітків дізнаються, як побудований світ телебачення, пробують себе в ролі журналістів, ведуть новини, записують інтерв'ю, беруть участь у токшоу та у професійній фотосесії, спілкуються з зірками на дорослій пресконференції, вчаться знімати, монтувати та працювати з аудиторією. Заняття для одного потоку тривають тиждень. Взяти участь в академії можна безоплатно.

Що можна встигнути за тиждень?

Учасники медіаакадемії під час пресконференції

Проєкт розрахований на дітей та підлітків від 9 до 19 років, яких розділяють на різні групи за віком, у кожній — близько 20 учасників. Кожен день тижневих занять є й лекції, і практика. Головне завдання — зробити за тиждень так, щоб діти перестали соромитися, почали себе активніше проявляти, позбулися затисків та невпевненості. А ще — навчити дітей корисних навичок. Так, до прикладу, на занятті "відеовізитівка" діти вчаться себе презентувати. Ця навичка може стати у пригоді й у дорослому житті — бодай щоби вміти проходити співбесіди.

А втім, медіаакадемія — це не лише про навчання. Тут діти й підлітки знаходять простір для самовиявлення. Так, наприклад, теми для токшоу "Недитячі розмови" вони обирають самі й дискутують про те, що хвилює саме їх.

У програмі навчання — також зустрічі з відомими у медійному просторі людьми, які діляться своїм досвідом роботи в ЗМІ. А крім того, учасники академії можуть зустрітися й зі своїми кумирами. Так, наприклад, із гуртом "Скрябін" діти не лише провели пресконференцію просто неба, а й відвідали разом з родинами саунд-чек, отримали автографи та зробили селфі.

А ще до студентів академії приходять відомі блогери, аби розказати, як розвивати свої акаунти в соцмережах, працювати з контентом та утримувати увагу цільової аудиторії.

Заняття в медіаакадемії

За словами Анастасії Староскольцевої, за короткий проміжок часу в академії намагаються дати дітям навіть більше, ніж студенти отримують під час навчання у виші, адже практика починається буквально з першого дня.

Пресконференція в медіаакадемії

"Коли ми питаємо в дітей, чому вони захотіли прийти до «Медіа Академії», більшість каже — щоб знайти нових друзів. І тут ми теж не можемо їх підводити. Ми не просто навчаємо їх журналістики та блогерства. Ми, як справжня родина, міцно тримаємо їх за руку в новому місті, знайомимо з ним, показуємо найцікавіше. Діти розважаються та відволікаються від того, що їм довелося пережити — і саме задля цього працює команда фонду «Добро ТУТ». Навіть якщо жоден наш студент не буде в майбутньому журналістом або блогером, цей досвід і ці знання точно не пропадуть у дорослому житті", — говорить Анастасія Староскольцева.

А це точно працює?

Діти під час навчання в медіаакадемії

Головна аудиторія проєкту — діти, які починають життя з чистого аркуша в Дніпрі. Деякі з них пережили справжні жахи війни: комусь прямо в будинок прилетіла ракета, хтось сидів декілька місяців у підвалі, хтось втратив рідних. Багато хто з них приїхав до Дніпра без нічого, з одним пакунком речей. Вдома довелося залишати улюблений одяг, іграшки, домашніх улюбленців. 

"Для маленької людини це все дуже і дуже важко, — каже Анастасія Староскольцева. — І ми робимо все можливе, аби вони, хоч на деякий час, забули про все це й пораділи життю. Тому для нас велике щастя чути відгуки батьків — «моя дитина тиждень не говорила про війну», «моя донька почала посміхатися», «мій син нарешті відірвався від комп'ютера і чимось зацікавився, відколи ми переїхали до нового міста». Батьки одноголосно кажуть: діти за тиждень стають більш впевненими у собі, отримують незабутні емоції та знаходять нових друзів. Це неймовірно надихає всю команду «Добро ТУТ»".

Пів року тому на навчання почали запрошувати дітей з родин військовослужбовців та пільгових категорій дніпрян, яким зараз теж доводиться непросто.

Діти під час занять у "Медіа Академії"

"Кожного понеділка ми зустрічаємо похмурі обличчя сором'язливих дітей, які насилу можуть про себе розповісти й бажають лише зависати в телефоні. А за тиждень ми випускаємо впевнених у собі, наповнених енергією життя, посмішками малюків та підлітків, які без проблем беруть інтерв'ю, начитують сюжети та ведуть авторські програми. На випускному у нас багато обіймів та сліз щастя, діти так захоплені пригодами в медіаакадемії, що не хочуть прощатися, мріють про продовження навчання та починають думати про кар'єру телезірок", — ділиться Анастасія Староскольцева.

Наразі "Медіа Академія" має вже понад тисячу випускників. Дехто з них продовжує навчання — переходять на більш просунутий курс. Тут уже детально вивчають, як працюють журналісти телебачення, які особливості роботи електронних ЗМІ; студенти пишуть дорослі сюжети, знімають соцопитування, монтують відео у професійних відеоредакторах. "Усе по-дорослому", — посміхається Анастасія Староскольцева.

Сюжети, створені учасниками курсів, благодійний фонд "Добро ТУТ" публікує на своїх сторінках у соцмережах. Пані Анастасія каже, що діти настільки якісно працюють, що відрізнити їхні матеріали від створених дорослими професіоналами часом майже неможливо.

Діти вчаться монтувати відео під час занять у "Медіа Академії"

"Окремий напрямок — це відеоролики. Ми залучаємо наших студентів до різноманітних соціальних відеопроєктів, організовуємо флешмоби до державних свят. Один з таких яскравих заходів — розгортання величезного прапора України на ковзанці під український трек. Дуже зворушливо вийшло, у всіх нас просто текли сльози. Або ми знімали ролик — війна очима дітей, де малюки та підлітки відтворювали популярні меми. Ще знімали відео історії, як родини вивозили тваринок з окупованих міст або поверталися за ними. Кожна історія була в самісіньке серце", — додає Анастасія Староскольцева.

У медіаакадемії кожен може спробувати себе в ролі ведучого телебачення

Про своїх студентів журналістка говорить із теплом:

"«Медіа Академія»це не просто сім днів пройшов навчання і до побачення. Ні, ми реально стаємо друзями, разом ходимо на різноманітні екскурсії, відвідуємо цікаві експозиції, організовуємо на свята вечірки з конкурсами, солодощами".

Ще більше корисних рішень!

Проєкт "Медіа Академії" — це лише один із напрямків роботи благодійного фонду "Добро ТУТ". Сам благодійний фонд розпочав свою роботу у червні минуло року. Волонтери організації від початку повномасштабної війни опікуються тими, хто змушений був переїхати до Дніпра з окупованих міст чи гарячих точок. Пріоритет у роботі — родини ВПО.

Напрямків роботи фонду "Добро ТУТ" багато. Серед них, наприклад, — і забезпечення дітей одягом. Діти самі обирають речі, які їм подобаються, в магазині. У цьому філософія фонду — вимушені переселенці не мають почуватися меншовартісними, отримуючи готові пакунки.

Також родини ВПО запрошують відвідати кіно, театри, виставки, спектаклі та концерти. У фонді кажуть, що заявки заповнюються буквально за лічені хвилини, — і це найкращий показник необхідності таких ініціатив.

Особливо зворушлива акція фонду — "Листівки добра". У цьому проєкті переселенці мають змогу подякувати дніпрянам за допомогу, яку отримали після переїзду. У фонді кажуть: кожна історія по-своєму зворушлива, багато з них — готовий сценарій для художнього фільму. Хтось допоміг житлом, хтось — речами, хтось віддавав останні гроші, їжу.

Координує акції БФ "Добро ТУТ" Людмила Паша. Вона сама — вимушена переселенка з Маріуполя. Коли почалася повномасштабна війна, просиділа декілька тижнів у підвалі, пішки подолала десятки кілометрів, щоб бути в безпеці. І, як ніхто інший, розуміє, що саме хвилює переселенців.

А директор фонду Андрій Палкін підкреслює: у Дніпрі вже немає переселенців. Усі ці люди — дніпряни, адже багато хто з них вже ніколи не повернеться у зруйновані міста. І тому діяльність фонду і далі направлятимуть на ще більше зближення старих і нових дніпрян.

Свіжі дописи

  • Що відбувається

Як оновити дані в ТЦК: розповідаємо про нові правила для військовозобов’язаних

“Рубрика” підготувала інструкцію з відповідями на найчастіші питання про те, як оновити дані в ТЦК… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Екорубрика

Черемшу нищать не бабусі на ринках, а лісівники: експедиція КЕКЦ та “ЕкоРубрики”

“Червонокнижна черемша зникає із лісів через те, що її занадто багато збирають бабусі для продажу”… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Здоров’я

Незламні та втомлені: усе, що треба знати про реакції на стрес

“Рубрика” поговорила з психологинею про те, чому не слід створювати кумира з незламності, та як… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Здоров’я

Ця родимка дивна: як розпізнати меланому та врятуватися від раку шкіри

Родимки — звична “прикраса” нашого тіла, яка, зазвичай не турбує і не викликає особливих занепокоєнь.… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Що відбувається

Пазлик, що випав: чи вплине звільнення віце-прем’єра з питань відновлення на саме відновлення?

“Рубрика” розібрала ситуацію довкола розділення Міністерства інфраструктури та звільнення Олександра Кубракова Читати більше

Saturday May 11th, 2024
  • Небайдужа

“Коли ворог спільний, треба обʼєднуватися”: українки, які створюють мости дружби між Сакартвело й Україною 

Перша країна, яка створила свій легіон у складі ЗСУ та дотепер зустрічає українців з окупованих… Читати більше

Friday May 10th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.