fbpx
Сьогодні
Порадник 08:35 24 Лют 2020

Масляна під будь-який настрій: 5 ідей, як відсвяткувати сучасно

Напекти млинців для близьких і друзів, налаштуватися на прихід весни або взяти участь у великому гулянні – зібрали варіанти для будь-якого настрою!

Тиждень Масляни в Україні у 2020 році проходить з 24 лютого по 1 березня. Святкування Масляни є давньою слов'янською традицією ще з часів язичництва, яка була трансформована християнством у церковне свято. Це не тільки смачне свято, але й час для розваг та пустощів перед Великим постом, коли можна насолодитись смачною їжею та провести час з рідними та друзями. Тож ми підготували для вас декілька ідей, які допоможуть не проґавити свята.

У давніх слов'ян за часів заснування християнства Масляний тиждень асоціювався не тільки з початком посту, але й з майбутнім початком весни та пробудженням природи. Дуже символічно, що цього року він співпадає з останнім тижнем зими. Окрім найрізноманітніших смаколиків, люди здавна пекли млинці, що круглою формою, теплом та рум'яним кольором нагадують сонце – головний символ Весни. Кожен день тижня мав своє особливе значення – чи-то похід до сусідів, чи-то до тещі, чи гуляння надворі з катанням на санях чи запрошенням у гості друзів. Мало хто нині зберігає ті давні традиції, особливо у великих містах, але одне залишається незмінним – млинці! Тож чому би не пригадати про наше культурне надбання та не провести наступний тиждень у «млинцевому» настрої?

🥞 Пригощання

масляна

Фото unsplash.com

Що може бути кращим, ніж зібратись великою компанією і замість стандартної піци або суші не почастувати гостей смачними млинцями? Або варениками! Рецептів в Інтернеті – аж очі розбігаються, і як подумаєш про гарячі млинці з маком і медом, або з сиром, або картоплею та грибами…. ммм, звучить не гірше, ніж піца! Можна зробити щось більш вишукане, як-от млинці з лососем на норвезький манер. Або з нутеллою та бананом, що асоціюються з Віднем та запашною кавою. До того ж, це стане чудовим приводом похизуватися перед гостями своїми кулінарними талантами. Тож Масляна – справжній привід для гостей в домі.

🥞 Розваги 

Час, проведений із сім'єю

Фото unsplash.com

Для невеликих прихильників готування на кухні можна «напроситись» до когось в гості. З вас – ідеї для розваг. Новий фільм або настільна гра, смачні десерти та напої – все залежить від фантазії та компанії. А ще краще зателефонувати батькам та завітати на млинці до мами або бабусі та розповісти про останні новини не по телефону. Чому ж Масляна не привід для конкурсу з поїдання бабусиних смаколиків? А ще можна влаштувати уроки кулінарії для дітей або малих племінників – пам'ятаєте, як цікаво було допомагати батькам на кухні та дізнаватись секрети страв? Час, проведений із сім'єю – здавна головний принцип цього  святкування. 

🥞 Залишитись вдома

Залишитись вдома

Фото unsplash.com

Іноді нам так потрібен час для себе, коли хочеться побути вдома під ковдрою одному або з коханою людиною. Хоч Масляна не є приводом залишитись дома, але ж нам ніхто цього не заборонить! Можна замовити їжу з доставкою, або підготуватись завчасно та приготувати щось смачненьке заздалегідь. Головне – справді відпочити після довгої похмурої зими та набратись натхнення від прослуховування улюбленої музики або перегляду улюбленого фільму чи серіалу.

🥞 Надвір!

гулять

Фото unsplash.com

Синоптики прогнозують нам продовження цьогорічного тепла й на наступний тиждень – від +5 у Львові до +12 в Одесі. Так, на санях не покататись, але чому би не  насолодитись початком тепла на природі? Довга прогулянка надасть легкості в думках, а до того ж ще й апетит для млинців з'явиться! А можна поєднати приємне з корисним – взяти млинці з собою. Приготувати вдома, замовити або взяти на виніс, як-от у легендарному ресторані О'Панас в парку Шевченка у Києві. У столиці точно не знайдеш місця з таким різноманіттям млинців, що можна забрати з собою, тож для жителів та гостей столиці – радимо.

🥞 Народні гуляння

Народні гуляння

Фото wikipedia.org

Окрім прогулянки можна завітати на святкові фестивалі, які проходять у майже кожній області. Так, святкування в Одесі традиційно відбудеться 29 лютого та 1 березня у парку Шевченка, де пройдуть конкурси, ярмарок, святковий концерт та розваги для дітей. Аналогічне свято обіцяють для жителів та гостей Харкова на площі Свободи. Декілька локацій буде відкрито для святкування і в столиці. На ВДНХ відбудеться традиційний фестиваль «Запальна Масляна» з перетягуванням канату, боями мішками, змаганням зі стрільби в тирі, ходінням на ходулях і т.д. Також можна відвідати Національний Музей архітектури та побуту «Пирогово», що знаходиться під відкритим небом та дотримується святкування Масляни не один рік поспіль. Або ж  можна приєднатись до святкувань у парку «Київська Русь» за містом. Головне – гарна компанія та запальний настрій.

Хай там який Ви варіант оберете, а тиждень Масляної починається вже сьогодні, і ми сподіваємось, що ви створите свій особливий «млинцевий» настрій.

4977

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: