fbpx
Сьогодні
Корисності 08:55 21 Січ 2021

Як захистити шкіру під маскою: усе, що треба знати про масочні проблеми

А ще про психологічне здоров’я і нове спілкування

English version here

Ще рік тому ми й гадки не мали, що захисна маска — аксесуар, раніше притаманний практично тільки медичним працівникам, так міцно і впевнено увійде в наше повсякденне життя.

З появою Covid-19  з'явився новий набір рекомендацій для здоров'я: необхідність дотримуватись соціального дистанціювання, частого миття або дезінфекції рук і абсолютна і безумовна вимога носити маску. Оскільки про нову хворобу на початку пандемії нічого не було відомо, крім того факту, що вона залишає після себе значний процент смертельних випадків, рекомендації ВООЗ спровокували величезний ажіотаж навколо захисних засобів, в тому числі і масок. На деякий час слово "дефіцит" довелося пригадати не тільки мешканцям пострадянських просторів, воно стало знайомим мешканцям всієї земної кулі. Втім, із часом до масок усі звикли, їх стало достатньо для будь-кого. З'явилися лиш інші проблеми.

Як боротися з масочними проблемами?

Одна з речей, по якій люди сумують найбільше — це можливість бачити вирази облич своїх візаві та їхні посмішки. Відчуття розгубленості і самотності може переслідувати нас вдома, в побуті і на роботі, де навіть колеги не обмінюються один з одним видимими проявами міміки. Чому? Тому що тепер це приховано за всюдисущими масками.

Особливо потерпають від цього нечуючі і люди з порушеннями слуху, для яких маски на обличчях інших — це ще один вагомий бар'єр у спілкуванні і порозумінні зі світом. Вихід — маска з прозорим віконечком, яка допоможе відновити рівень невербального спілкування і заспокоїти нервову систему.

проблемы от защитных масок

Наприкінці 2020 року в Україні запрацювала соціальна кампанія, яка закликає дбати про своє психічне здоров'я та звертатися до психологів, якщо ви відчуваєте стрес. 

«Закривайтеся маскою, а не в собі,» — таке послання стало основою креативної компанії представництва Міжнародної організації з міграції в Україні. Основна мета якої  — заговорити до вразливих груп населення й мотивувати їх. Звернутися до спеціалістів можна на безкоштовну гарячу лінію емоційної підтримки.

проблемы от защитных масок

Носіння маски для захисту від COVID-19 — правильне рішення як для себе, так і для оточуючих. Але носіння маски також іноді може бути болючим — в буквальному сенсі цього слова. Журнал Американської академії дерматології відмічав ще влітку 2020 року, що більше третини медичних працівників страждали від болісних шкірних реакції після щоденного носіння масок протягом декількох місяців.

З часом проблеми зі шкірою наздогнали і тих, хто не має відношення до форменого одягу медиків. Адже маски тепер щоденно вимушені носити всі люди без виключення. 

Дерматологи кажуть, що найбільш часто зустрічаються скарги на неприємні відчуття в очах, різні подразнення і вугри, для визначення яких навіть з'явився спеціальний термін — Maskne (від mask+akne). Постійне носіння масок також може викликати еритему (почервоніння), свербіж, сухість, висипання навколо рота, на підборідді і щоках. Шкіра може реагувати як на матеріали, з яких виготовлена ​​маска, так і на механічне подразнення, тертя.

Як подбати про своє обличчя під маскою

проблемы от защитных масок

Для того, щоб захистити шкіру обличчя від наслідків контакту з масками, Венеролог-дерматолог Альона Грибовська надає такі поради на час карантину:  

  • Дбайте про регулярне очищення шкіри.

Це краще робити відразу після того, як знімаєте маску, а використовувати краще ніжні, гіпоалергенні очищуючи засоби без ароматів. Також можна використовувати шампуні проти лупи (з кетоконазолом або сульфідом селену), це допоможе позбавитися можливих грибків.

  • Зволожуйте шкіру.

Суха шкіра набагато легше дратується.  Для кращого ефекту потрібно зволожувати шкіру одразу після миття.  Шукайте в складі такі інгредієнти: кераміди, гіалуронова кислота, диметикон. Для жирної шкіри краще вибирати засіб у вигляді гелю, для нормальної і комбінованої — лосьйону, для сухої — крему.

  • Знизьте до мінімуму використання декоративної косметики.

Якщо ж косметика необхідна, принаймні використовуйте засоби з написом "некомедогенно".

  • Носіть правильну маску.

Краще уникати синтетичних матеріалів.  Для шкіри, схильної до акне, вибирайте бавовну. Підбирайте правильний розмір. Занадто вільна маска — користі від неї не буде, занадто туга буде приносити дискомфорт і пошкодження шкіри.

  • Робіть перерви.

Американською асоціацією дерматологів рекомендовано робити перерви не рідше, ніж раз на 4 години мінімум на 15 хвилин.

проблемы от защитных масок

  • Не використовуйте нових засобів.

Носіння маски підвищує чутливість шкіри. Реакція шкіри на новий засіб, яка могла б у звичайний час бути слабо вираженою, може в рази посилитися з маскою.

  • Не користуйтеся засобами, які подразнюють шкіру.

Наприклад, варто уникати агресивних хімічних і фізичних пілінгів, засобів з високим змістом АНА кислот, високим відсотком ретиноїдів, а також спиртових засобів після гоління. Про декоративну помаду теж варто забути до кращих часів, але безбарвною гігієнічною користуйтеся регулярно, губи під маскою теж страждають і сохнуть.

  • Регулярно періть маску.

Якщо ви носите багаторазові маски, їх потрібно прати після кожного носіння. Адже на ній збираються бактерії, клітини шкіри, себум, бруд, макіяж. Використовуйте для цього гарячу воду і м'які гіпоалергенні засоби, добре обполіскуйте і просушуйте маску.

  • Не носіть одну й ту ж маску більше, ніж 2 години.

Або міняйте її, щойно відчуєте, що маска стала вологою.

  • Носіть маску на обличчі.

"Остання, найбільш очевидна, як на мене, порада, — завершує Альона Грибовська. — Я все більше і більше помічаю людей, які гуляють містом з маскою на зап'ясті, на лікті, на плечі. Маска використовується швидше як прикраса, але подумайте про те, скільки бруду ви збираєте на неї таким чином, а потім прикладаєте це все до обличчя. Якщо маска вам зараз не потрібна, зніміть її, покладіть в сумку або кишеню, попередньо сховавши її в пакет. Така нескладна дія вбереже не тільки вашу шкіру обличчя від можливих проблем, а і від зараження якоюсь іншою інфекцією".

А як щодо хлопців з рослинністю на обличчі?

Епідеміологи кажуть, що волосся на обличчі має таке ж мікробне середовище, як і інші частини обличчя. Щоб маски були ефективними, вони повинні закривати чоловічу бороду. І міняти їх сучасним "дроворубам" доведеться, мабуть, навіть частіше, ніж їхнім поголеним колегам чи жінкам, тому що підвищена вологість, яка утворюється під маскою, є сприятливою для розмноження бактерій, які можуть знаходитися на волоссі. 

Захистити не лише себе, а і довкілля

Отже, купівля коробки одноразових масок — це зовсім не трата грошей, а інвестиція в свою красу і здоров'я. Та й захищають вони, на думку медиків, значно краще, ніж будь-які модні або дизайнерські. Але, якщо маска одноразова — то вона одноразова. Ніколи не слід одягати її повторно, як би ви її ні дезінфікували. Зняли — і відразу ж викинули. Йдеться про медичні маски з поліпропілену, які продаються в супермаркетах і аптеках. Тут жодних винятків: ні прати, ні використовувати повторно їх не можна.

Як не прикро, у випадку використання одноразових масок стає актуальною і така проблема — як їх правильно утилізувати.

Одноразові маски — це пластикові відходи, які будуть розкладатися протягом 450 років, забруднюючи довкілля мікрочастинками. Не кажучи вже про те, що пластикове забруднення, яке вже дрейфує океанами, щорічно вбиває близько 100 тисяч морських ссавців і черепах, майже 1 млн морських птахів, риб та інших тварин.

маски і екологія

Наприкінці минулого року активісти гонконгського проекту OceansAsia прийшли до невтішного висновку — за 2020 рік у світовий океан потрапило не менше 1,56 мільярда одноразових масок! Тож одним з найважливіших завдань 2021 року стає не тільки визволення людства з небезпечних обійм смертоносного вірусу, а і порятунок планети від того, що надає захист нам самим.

Як світ на вигадки пішов

І наостанок невеличкий веселий екскурс (уже) в історію: з чого тільки не майстрували маски налякані громадяни різних країн з початком пандемії — пластикові пляшки і пакети, жіноча білизна і старі речі, овочі та фрукти. В мережі з'явилося безліч інструкцій і шаблонів, як пошити захист від уханьської зарази самотужки, а тим, хто так і не навчився тримати голку в руках, взялися допомагати сотні волонтерів і щасливих володарів різноманітної швейної техніки.

проблемы от защитных масок

Дбали навіть про братів наших менших.

проблемы от защитных масок

Йшов час, і первісна паніка поступилася місцем прийняттю, бізнес і життя почали повертатися до більш-менш нормального стану, а ми поступово звикати до новітніх викликів. Єдине, що залишилося незмінним — це маски. Прийшло розуміння, що вони залишаються з нами надовго.

Виробники медичного обладнання оговталися, наростили потужності і почали виробляти таку кількість захисних засобів, що їх почало вистачати всім. Масмаркет теж не захотів відставати і почав дивувати споживачів фантастичними принтами і формами, здатними підняти настрій і хоч трохи примирити нас з "новою реальністю".

проблемы от защитных масок

У Німеччині придумали маски-тижневики, на кожний день тижня — окрема маска з набору.

проблемы от защитных масок

Сучасні майстри згадали і про маски чумних лікарів. Страхітливі маски середньовіччя з величезним пташиним дзьобом наводили страх на хворобу, від якої не було лікування, але, перш за все, вони захищали (на зразок сучасних респіраторів) самих ескулапів від інфекції. У дзьобі перебували пахучі лікарські трави, які рятували медиків від чумного смороду та інфекції.

проблемы от защитных масок

Антиковідними масками зацікавилися також і модні дизайнери. Звісно, в тривожну епоху пандемії дизайнерські маски не можуть стовідсотково захистити від коронавірусу. Користь від них має швидше ментальний характер — у них можна відчути себе хоч трохи більш захищеним і перестати нарешті чіпати обличчя. До того ж не варто списувати з рахунків той факт, що дизайнерські маски стали аксесуаром, який тепер може сказати про власника не менше, ніж сумка чи дорога краватка.

проблемы от защитных масок

Читайте також, як знайти друзів на карантині — інструкція для дорослих.

1393

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: