fbpx
Сьогодні
Сусіди 23:15 17 Лис 2020

Перша жінка на посаді президента Молдови: хто така Майя Санду

English version here

Фото Reuters

48-річна економістка Майя Санду обрана новим президентом Молдови — у другому турі виборів вона перемогла чинного главу держави Ігоря Додона, який керував країною з 2016 року. За підсумками голосування 15 листопада Санду випередила Додона на 15%. Її підтримали 57,75% виборців, тоді як чинного президента — 42,25%.

Майя Санду, яка стане першою жінкою-президентом в історії незалежної Молдови та має намір зблизити її з ЄС.

Розповідаємо, хто така новообраний президент сусідньої країни і як вона бачить відносини з Україною.

Майя Санду

Фото Reuters

Біографія

Майя Санду народилася 24 травня 1972 року у селі Рисіпень, Фалештському районі Молдови. Зростала вона у інтелігентній сім'ї – мати була вчителькою, а батько директором крупного свинарного комплексу.

З 1989 року по 1994 рік вона навчалася в Академії економічних досліджень Молдови (ASEM) на факультеті менеджменту. З 1995 по 1998 рік, вона вивчала міжнародні відносини в Академії державного управління (AAP) в Кишиневі. У 2010 році Санду закінчила Школу управління імені Джона Кеннеді при Гарвардському університеті.

Особисте життя

Про її особисте життя відомо небагато – ні чоловіка, ні дітей у Санду немає. Вона бере участь у заходах на підтримку сексуальних меншин. Саме цим фактом скористалися її опоненти, розповсюджуючи чутки про її нетрадиційну орієнтацію. Мережею ширилася світлина, де жінка, що схожа на Санду, цілується з дівчиною на вулиці у Мюнхені.

Статки

У Кишиневі вона живе у двокімнатній квартирі площею близько 70 квадратних метрів — і в нещодавньому інтерв'ю Дмитру Гордону заявила, що переїжджати з неї в разі перемоги на виборах не буде.

«Це правда, і я не збираюся нікуди переїжджати після того, як стану президентом. Я не буду витрачати державні гроші на резиденції», — пообіцяла Санду.

Пересувається вона на автомобілі Toyota Rav 4 2007 року випуску.

Кар'єра

Свою кар'єру Майя Санду почала ще у 1994 році, тоді вона обіймала посаду головного спеціаліста Відділу співробітництва з Європейським союзом і країнами Чорноморського басейну Департаменту зовнішньоекономічних відносин Міністерства економіки Молдови. Через два роки Санду стала консультантом у Головному управлінні по співробітництву з міжнародними економічними організаціями.

З 1999 по 2005 рік працювала економістом у представництві Світового банку у Кишиневі. Після цього Санду знов почала працювати у Міністерстві економіки Молдови, а потім була координаторкою програми ООН по розвитку.

З 2010 по 2012 рік Майя Санду була радницею виконавчого директора Світового банку у Вашингтоні, округ Колумбія, США.

Політична кар'єра Санду розпочалася у 2012 році, коли її призначили міністром освіти у Молдові. Вона розпочала впровадження цілого ряду реформ та змінила регламент проведення національних іспитів. Також вона посилила систему контролю складання іспиту на ступінь бакалавру, поставивши у аудиторіях камери відеоспостереження.

У 2015 політик створила платформу "У ногу з Майєю Санду" – згодом вона була перетворена на партію "Дія і солідарність", від якої Санду балотувалася цього року.

До виборів у 2020 році Санду вже балотувалася в президенти – в 2016 році її обрали спільним кандидатом партій PPDA і ПАС. Тоді в другому турі нинішній президент Ігор Додон випередив її на 4%.

Влітку минулого року, на тлі політичної кризи в Молдові, Майю Санду обрали прем'єр-міністром країни.

Проте вже в листопаді вона була змушена була покинути пост – парламент країни виніс вотум недовіри уряду через ініціативу кабміну щодо зміни законодавства, що визначає процедуру обрання генерального прокурора.

Передвиборчі обіцянки 2020

У програмі Санду було п'ять пунктів: реформа юстиції, розвиток бізнесу, створення нових робочих місць в селах і зниження податків для сімей з дітьми.

Також вона пообіцяла підвищити пенсії мінімум до 2 тис леїв (близько 3,5 тис грн), підвищити рівень життя в селах, зняти міжнародну ізоляцію Молдови і розпочати роботу над зближенням з Європейським союзом.

Майя Санду

Фото Reuters

Погляди і відносини з Україною

Санду – на відміну від свого проросійськи налаштованого суперника Ігоря Додона – відома прозахідною позицією. Вона виступає за зближення Молдови з ЄС і підтримує ідею об'єднання з Румунією.

Кампанія політика пройшла під гаслом "Час хороших людей". Під час агітації вона закликала "хороших людей" об'єднатися і разом будувати європейське майбутнє Молдови без корупції і олігархів.

Майя Санду

Фото Reuters

Під час своєї промови після оголошення результатів виборів вона заявила, що Молдова буде будувати справжній баланс у зовнішній політиці.

"Ми побудуємо справжнє баланс у зовнішній політиці, виходячи з національних інтересів Молдови, і прагматичний діалог з усіма країнами, включаючи Румунію, Україну, європейські країни, Росію і США", – сказала вона.

В інтерв'ю українському телеведучому Дмитру Гордону Майя Санду заявила, що поважає територіальну цілісність України.

"Я завжди говорила, що поважаю територіальну цілісність України. І я вважаю, що тільки так можна побудувати гарні відносини. І ще я вважаю, що Молдова й Україна перебувають в одній геополітичній зв'язці. І для нас дуже важливо, що Україна поставила за мету, завдання для того, щоб бути ближчою до Європейського союзу. Для нас це дуже важливо. І ми сподіваємося, що ви й далі йтимете цим шляхом. Тому що тоді й ми зможемо піти шляхом зближення з Європейським союзом", – сказала вона.

За матеріалами НВ, 24 канал, #Букви.

8832

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: