fbpx
Сьогодні
Рішення 17:50 15 Лют 2022

Місце без білих халатів: як сімейні кімнати в лікарнях стають розрадою для родин

Львів. Лікарня Охматдит. Як каже одна з працівниць, це не те місце, куди діти потрапляють із застудою чи болями в животику. Але це місце, де навіть найтяжчий маленький пацієнт має цілу армію готових боротись за його життя.

А завдяки першій в Україні сімейній кімнаті, що працює в стінах лікарні вже чотири роки, рідні цих пацієнтів мають "шматочок дому", наскільки далеко від нього не були б.

English version here

"Рубрика" побувала в сімейній кімнаті львівського Охматдиту й дізналася, чому такі ініціативи не тільки про комфорт, а й про право гідно проживати травми.

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

У чому проблема?

"У нас діти з важкими хворобами"

Часто в Охматдиті не просто лікуються, там фактично живуть. На момент, коли я приїжджаю, до річниці мало не безперервного перебування Давида в лікарні лишаються якісь кілька днів. Зрештою, як і до його першого дня народження. 

"Давидусик у нас тут зірка! Колись будеш розказувати, як ти тут усім інтерв'ю давав", — говорить Аліна, мама хлопчика, який тим часом зосереджено дивиться в об'єктив і категорично ігнорує всі спроби викликати у нього усмішку. 

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

Народивши сина, Аліна не почула його перший крик — хлопчик не міг самостійно дихати через двобічний параліч діафрагми. Давида одразу підключили до апарату ШВЛ і саме з ним він провів свої перші пів року.

Можливість дихати коштувала 50 тисяч доларів, які для малюка збирали всією країною. Зрештою, хлопчику імплантували стимулятор, провівши першу в Україні операцію такого роду. Але навіть це було лише першим етапом лікування.

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

"Ми тут постійні клієнти. Але, може, ненадовго вже, сподіваємося, що Давид скоро почне сам дихати. Лікар кожен день приходить до нього, розказує, що робити.

Зранку встав, простимулювався, потім у нас електрофорез, потім стимуляція, потім знову масаж, потім трошки погуляв і знову стимуляція. І так кожен день. Дехто на роботі не так працює, як у нас тут працює Давидко", — розповідає Аліна. 

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

Весь час жінка проводить із сином. Таких як вона в лікарні чимало і все це батьки, які допомагають своїм дітям боротися зі складними, а подекуди й унікальними захворюваннями. Про це ж каже комунікаційниця Охматдиту Мирослава:

"Охматдит це не просто сопельки в дитини. У нас діти з важкими хворобами. Коли твоя дитина хвора, це взагалі непросто. А коли це серйозна хвороба… Я дуже ціную, коли мені просто посміхнулися чи підказали, де можна присісти й випити кави, коли я втомлена. А коли ти, наприклад, вже багато годин під дверима реанімації, де лежить твоя дитина, це ще важливіше".

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

Яке рішення?

"Щоб дітки й батьки мали територію, вільну від білих халатів"

Саме для таких батьків чи інших рідних маленьких пацієнтів чотири роки тому в Охматдиті Фундація Дім Рональда МакДональда відкрила сімейну кімнату.

Тут батьки можуть безкоштовно переночувати, випити кави, побути наодинці, пограти в настільні ігри з іншими батьками чи взяти книжку для свого малюка. Ця кімната стала першою такою в країні, але, на щастя, не єдиною.

Христина — одна з працівниць кімнати. Коли ми тільки приходимо, ні батьків, ні дітей там нема. Але, каже жінка, так трапляється нечасто, а до карантину охочим побути тут, а не біля лікарняного ліжка, часом навіть бракувало місця. 

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

"Зараз у нас тут одноразовий посуд. Є і звичайний, але він схований. Хоча у нас є посудомийка, і ми завжди дезінфікували посуд ще до карантину. У нас тут є шафки. Батьки, чиї дітки лежать у реанімації і ще не мають палат, можуть зберігати тут речі. Вони фактично тут живуть. У нас є розкладні крісла, дивани, коцики, одноразові простирадла… Є відділена зона для подружжя, де у нас два крісла.

Недавно була мама, що жила тут два місяці, бо новонароджена дитинка потрапила в реанімацію. А поки був карантин і лікарню віддали під ковід, до серпня тут у нас фактично жили лікарі", — розповідає Христина.

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

Серед правил перебування в кімнаті — негативний тест на коронавірус або сертифікат про вакцинацію. Також батьків просять поводитися тихо в разі, якщо хтось приходить поспати або явно не налаштований на розмову. Правило є й для лікарів — жодних білих халатів.

"Лікарі можуть зайти. Але якщо тут є відвідувачі, то тільки без халата. Щоб дітки й батьки мали територію, вільну від білих халатів", — пояснює Христина.

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

Як це працює?

"… і він повернувся додому геть здоровенький"

Поки нам проводять екскурсію кімнатою, непомітно поруч з'являються Юлія і Катруся. У дівчинки гострий тонзиліт. З високою температурою Катрусю разом з мамою поклали до лікарні. Але розмова про це буде згодом.

Спершу слід було почитати казки для пінгвіна. Бо так скомандувала Катруся.

"Я так люблю цю книжку, тут такі класні літачки, — поки мама вмощує Катрусю на стільчик, Христина тягнеться по книжку. — Дивись, такий маленький літачок врятував хлопчика. Бачиш, тут хлопчик захворів високо в горах. Ось він хворенький, а ось уже сідає з мамою в літачок, щоб той відвіз їх до лікарні і він повернувся додому геть здоровенький", — розповідає Христина дівчинці, поки та зачудовано роздивляється малюнки.

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

Тоді Христина знаходить книжку про пінгвінів, а дівчинка починає світитись радістю й каже, що цю її плюшевий друг читатиме також.

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

"Ми тільки вчора ввечері приїхали в лікарню. Перед сном зайшли сюди ненадовго й з самого ранку Катруся вже тягне мене сюди", — говорить Юлія, поки її дочка далі бавиться з книжками.

У кімнатах на кшталт цієї батьки вкладають спати діток, які не можуть заснути в шумних палатах. А юним пацієнтам можна перебувати тут і самим, якщо їм уже виповнилось 14. Христина тим часом розповідає:

"От зараз є один хлопчик з травматології, з яким ми граємо в настільні ігри. Його мама дзвонила й питала, коли я буду на зміні, бо він все чекає. А він досі не прийшов. Я вже думаю, що може, треба йти спитати, як він".

Сама Христина за освітою — викладачка економіки, але обрала роботу в сімейній кімнаті. З Фундацією вона познайомилася ще до того, як та почала працювати в Україні. Вони з чоловіком мусили везти доньку на лікування в Польщу, і поки дитина була в лікарні, подружжя жило в домі Рональда МакДональда. Так і почалася їхня спільна історія. 

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

"Кімната працює цілодобово, а ми в ній працюємо подобово. Освіти психолога я не маю, але ми постійно навчаємось. Наприклад, ми слухали курси про перинатальні втрати. Тут часто ночують батьки, у яких новонароджені дітки в реанімації, вони тільки дізнаються про втрату дитини й приходять сюди.

Це насправді так важко. Важко їм і сказати, і допомогти. Ми даємо їм з собою буклети для батьків, що переживають втрату. Ясно, що вони одразу їх не читають, але нехай з ними вони будуть, щоб через деякий час вони знали, куди йти, щоб отримати фахову підтримку", — розповідає Христина. 

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

 

А це точно працює?

Місце для спокою і місце для свята

Фундація Дім Рональда МакДональда відкрила в Україні вже п'ять таких сімейних кімнат. Вони є у Львові, Харкові, Києві, Сумах та Вінниці. А на території київського Охматдиту Фундація незабаром почне будувати цілий дім, де зможуть жити маленькі пацієнти разом із сім'ями.

Тим часом у сімейній кімнаті у Львові продовжують підтримувати батьків та робити свята для дітей. Під час нашого візиту мама маленького Давида планувала влаштувати синові день народження, що не буде схожим на звичайний лікарняний день. І можливим це стало саме завдяки сімейній кімнаті.

"Хочемо зробити свято для нього. Маленьку фотозону з кульок, тортик і якусь фотосесію. Щоб він знав, що він такий, як усі. Щоб не було різниці між ним та іншими. Щоб коли він піде в перший клас, і коли хтось казатиме, що має отакі фотографії з рочку, то щоб і у нього такі були.

Ми не прагнемо вийти звідси швидко, ми прагнемо вийти звідси здоровими. Якби у нього була якась застуда, я б хотіла додому. А так я вже й не помічаю, лікарня — це чи будинок. Нехай ми вийдемо звідси повільно, але будемо впевнені, що коли потрапимо додому, то вже більше сюди не повернемося", — каже Аліна, пригортаючи до себе малюка. 

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

За кілька днів свято для Давида таки відбувається. І стає найкращою відповіддю на запитання, чи точно все це працює.

Львів. Лікарня Охматдит - сімейні кімнати

Фото зі сторінки Охматдиту у Фейсбуці

Ще більше корисних рішень!

Як підтримати створення сімейних кімнат

Кімнати на кшталт цією функціонують завдяки благодійникам. Ними можете стати й ви. Як це зробити?

Фото "Рубрики"

Рубрика:
Кейси
1
1106

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: