fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:01 03 Гру 2020

Інтелектуальний карантин: чого чекати під Новий рік?

Уряд намагається вибрати один з декількох варіантів обмежень, які будуть запроваджені в грудні

English version here

Наближаються Новорічні свята, і вся країна завмерла в очікуванні рішення уряду з приводу карантину на цей період, про який вже так багато говорили. Влада поки точно не визначилися з датами, але вже розглядають кілька різних сценаріїв для локдауну.

Карантин вихідного дня скасовано

Прийняті кілька тижнів тому заходи показали хороші результати коронавірусом захворіло на 6000 осіб менше, ніж прогнозувалося, а ситуація з нестачею лікарняних місць стабілізувалася:

"Посилені заходи на вихідних дещо стабілізували ситуацію і в лікарнях. Спостерігається вирівнювання ситуації із зайнятістю ліжок, яка вже місяць тримається на постійному рівні 27-28 тисяч зайнятих хворими COVID-19 ліжок. Це дозволяє нам зняти саме ці обмеження і на вихідні, і в будні будуть діяти обмеження "помаранчевої зони" на території всієї країни", заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на урядовому засіданні 2 грудня.

Ми зібрали саме ті обмеження, про які йдеься. Отже, "помаранчева зона" на території всієї країни означає:

оранжевая зона карантина

  • забороняється діяльність хостелів, туристичних баз, крім готелів
  • діяльність розважальних закладів, ресторанів з 22:00 до 07:00
  • планові госпіталізації в лікарнях
  • продовжується робота спортзалів, фітнес-центрів, прийом нових змін в дитячі табори
  • кінотеатри не закриють, але заповненість кінозалів не повинна перевищувати 50%
  • масові заходи будуть проводитися з обмеженнями: 1 людина на 20 квадратних метрів і не більше 100 осіб

Якби карантин вихідного дня не показав позитивних результатів, влада ввела б повний локдаун про це раніше заявляв прем'єр-міністр.

Як щодо допомоги підприємцям?

Рішення про введення новорічного карантину відтягується, одна з причин поки що не взяті програми підтримки підприємців, передбачені законопроектами 4429, 4430, 4431:

  • ФОПи в разі вимушеного припинення діяльності і наймані працівники в разі звільнення можуть отримати компенсацію до 8000 гривень
  • підприємства можуть отримати компенсації по ЄСВ, на це Зеленський пообіцяв виділити 1,5 млрд гривень

"Якщо ви ФОП і змушені закрити свою кав'ярню, або найманий працівник і вас звільняють ви зможете отримати компенсацію 8000 гривень… Якщо ви власник кав'ярні, ви не закрилися, але через карантин скоротили час роботи, нікого не звільнили, проте деяких працівників відправили у вимушену відпустку, тоді для виплат таким працівникам ви зможете отримати допомогу", пояснив Президент.

Компенсації будуть фінансуватися з коронавірусного фонду, а проекти законів визначені як невідкладні.

У той же час багато підприємців відзначають, що все ще не отримали компенсацію після першого локдауну, тож подальші виплати стоять під ще більшим питанням.

Що такое "інтелектуальний карантин"?

Глава парламентської франції "Слуга Народу" Давид Арахамія раніше повідомляв, що вірогідність посилення обмежень 90%. За його словами, повного локдауну, "як навесні" не буде, але влада розглядає введення певного "інтелектуального карантину", тобто, скоригованого на реалії в кожному регіоні.

Відповідаємо на головні питання про новий карантин:

  • Чи буде працювати транспорт?

Швидше за все, громадський транспорт не припинятиме та не обмежуватиме свою роботу про це заявив Давид Арахамія. Що стосується внутрішньообласного, міжміського та залізничного транспорту, у Міністерстві інфраструктури дотримуються позиції, що це не обов'язкова міра. Владислав Криклій заявив, що буде наполягати на тому, щоб у період новорічних свят будь-який транспорт продовжував працювати, а його зупинка буде ударом для економіки країни.

За словами міністра інфраструктури, внутрішні перельоти скасовувати не збираються, а можливість здійснювати міжнародні перельоти залежить від ситуації в іншій країні.

"Обмеження обговорюватися можуть, але принципово весь транспорт буде працювати внутрішньообласний, міжміський, міський та всі інші види транспорту", заявив Криклій.

  • Міські ялинки встановлять, але з рядом обмежень 

За словами прем'єра, таке рішення підтримують майже 60% представників органів місцевого самоврядування, а заборону проведення концертів підтримали 90% глав міськадміністрацій.

  • Коли оголосять новорічний карантин і скільки він триватиме?

Як повідомило джерело з керівництва франції "Слуга Народу" порталу LIGA.net, є 3 можливих варіанти:

  1. Жорсткий карантин введуть одразу після прийняття законопроектів 4429, 4430, 4431. Це найбільш руйнівний варіант для української економіки.
  2. Карантин з 15 грудня. Раніше Денис Шмигаль заявляв, що в разі визначення точної дати початку новорічного карантину, українців попередять за 6-7 днів до його початку, щоб підприємці могли підготуватися до обмежень.
  3. Найбільш щадний варіант обмеження роботи деяких підприємств з 29 грудня на термін від двох до трьох тижнів.

Що стосується тривалості карантину, член оперштабу МОЗ по боротьбі з COVID-19 Ольга Голубовська заявила, що карантин повинен оголошуватися на термін не менше, ніж 3 тижні: термін мінімального інкубаційного періоду плюс один тиждень.

"Це мінімальний термін, на який є сенс запроваджувати ці обмежувальні заходи. Чим більше, тим краще, але тут вже економісти, уряд повинні вирахувати, як це вдарить по економіці", заявила Голубовська.

Як повідомлялося, глава РНБО заявив, що локдаун буде 100%, зараз вирішується в грудні або січні.

5902

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: