fbpx
Сьогодні
Актуально 18:31 26 Тра 2020

Хуртовини та дощі у травні: дізнались в Укргідрометцентрі, що відбувається

З погодою все нормально чи вже треба панікувати? Запитали у експертів

Снігопад у Карпатах, сильний град на Донеччині, дощі по всій країні… Українців здивував нетипово холодний травень.

Що відбувається з погодою, як це впливає на Україну та на яке літо розраховувати — запитали у начальника відділу метеопрогнозів Українського гідрометцентру Владислава Білика.

❄️  Холодний травень — аномалія чи закономірність?

"Нинішня холодна погода не є аномалією. Ми просто відвикли від такого травня. Березень, квітень були типовими. А схожий травень був у 1980 та 1999 роках. З чим це пов'язано? Чітко відповісти доволі складно, скоріш за все, так відбувається через теплу, суху зиму. У природі є баланс, і погода вирівнюється. Прогнози того, що травень буде більш прохолодний, ніж зазвичай, були. Але він став ще холоднішим, ніж очікувалося", — пояснює пан Білик.

травень сніг

Фото: ДСНС

травень зима

Фото: Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост

☀️  Яке літо чекати українцям?

"Скоріш за все, літо буде звичайним. У минулому році був виняток, коли перший місяць літа в Україні був найтепліший. А в Європі — аномально спекотним був другий місяць літа. Як правило, середньостатистичне літо починається з того, що перший місяць не дуже спекотний, а далі йде спека. І цей рік навряд чи буде відрізнятися від стандарту", — пояснив метеоролог.

погода

☔️ Як впливають погодні стрибки на Україну?

"Дуже тепла зима була вигідна нафтовикам, тепловикам, які менше витрачали своїх ресурсів. А ось для аграріїв це стало дуже поганим явищем, тому що безсніжна зима не двалала вологи для озимих посівів. Подекуди довелось пересівати сільськогосподарські культури, аграрії дуже багато коштів загубили.

А ось травнем аграрії задоволені. Якщо для пересічних громадян, у яких немає городів, це "незручна" погода, то для сільськогосподарської діяльності така погода була сприятливою. Єдиний мінус — це  приморозки, які були. Ці явища насправді притаманні травню, а іноді і на початку червня бувають заморозки. І культури, які цвіли, як-то абрикос, вишня, їх морозом цим побило".

Експерт зазначив, що Україна знаходиться в помірних широтах, тож ми маємо помірний клімат. 

"Якихось глобальних кліматичних проблем у нашому регіоні немає, як в інших регіонах земної кулі. Сподіваюся, якихось природних катаклізмів влітку у нас не буде. Якісь дні будуть спекотні, якість будуть більш прохолодні, дощитиме… В цілому ж нічого аномального ми не очікуємо", — резюмує пан Білик.

погода

Фото: cdn.dribbble.com

Вплив кліматичних змін на погоду

Екологічна експертка, виконавча директорка ГО "Екодія" Наталія Гозак пояснила "Рубриці", як зміна клімату впливає на погоду.

"Нинішню ситуацію з холодною погодою можна віднести до наслідків змін клімату. Відбувається розбалансування кліматичної системи та збільшення кількості аномалій. Це те, що ми зараз спостерігаємо. Кліматологи попереджають про те, що такі явища будуть продовжуватися", — вважає пані Гозак.

Вона підкреслила, що погода формується різноманітними факторами, які, в сукупності, формують клімат, типовий для зони.

"Оскільки клімат змінюється, екстремальні погодні явища стають менш передбачуваними, більш інтенсивними і більш частими. Це те, що ми зараз бачимо, наприклад, тепла суха зима. Або зараз холодна весна і початок літа — це все наслідки розбалансування кліматичної системи", — пояснює еколог.

Пані Гозак також пояснила вплив погодних стрибків на загальне життя в Україні.

не думаю, що цей період холодної погоди суттєво вплине на життя українців. Більше за все на сільське господарство, на екосистеми і на довкілля цього року вплинула тепла, суха зима. Той період вплинув на цикли розвитку рослин. Вони прокинулися раніше через температуру, але через відсутність вологи не змогли розвиватися нормальним чином. І це дійсно шкодить як сільському господарству, так і екосистемам. 

Через те, що зараз більш прохолодний період, очевидно, квітування рослин, яке зараз відбувається, загальмовується. Але це не буде мати суттєвий вплив на загальний процес розвитку", — резюмує вона.

***

Тож про холодний і дощовий травень переживати не варто — поки все в нормі. Однак, при цьому кліматичні зміни — реальні, і небезпека їхня полягає в тому, що все важче передбачити, чи щось піде не так. Так сталося і з сухою теплою зимою, яка дається зараз взнаки зокрема аграріям. Тому зараз найкращим рішенням буде вбратися у дощовик і змиритися з цими травневими зливами, за якими прийде спекотне літо.

11376

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: