fbpx
Сьогодні
Здоров'я 15:00 08 Кві 2020

Не тільки коронавірус. Як лікувати інші гострі або хронічні хвороби під час карантину

Covid-19 не скасовує інші недуги. Вияснили, що робити тим, хто потребує термінової медичної допомоги з неінфекційних причин

Пандемія коронавірусу та карантин в Україні змінив звичний режим роботи усього лікарень, зокрема. Безпека та дотримання санітарних та протиепідеміологічних норм зараз на першому місті. МОЗ закликає при перших симптомах ГРВІ телефонувати сімейному лікарю, а що робити, якщо симптоми інші, або людина тривалий час проходить лікування? 

"Рубрика" дізнавалась, як виживають під час карантину люди з хронічними захворюваннями, люди, які потрапили на операційний стіл по швидкій та інші. 

Невідкладна допомога та критичний стан: що постановив МОЗ

В умовах карантину МОЗ України доручено тимчасово припинити планову госпіталізацію та планові операції, крім невідкладних і термінових. Тобто лікарні продовжують рятувати життя українців. 

Також у міністерстві пояснили, що допомогу здійснюватимуть у таких складних ситуаціях: 

  • при ускладненому перебігу вагітності та пологах
  • вагітним, породіллям, новонародженим
  • у спеціалізованих відділеннях закладів охорони здоров'я при онкологічних захворюваннях
  • при захворюваннях, що потребують кардіоторакальних оперативних втручань у разі, коли припинення (відтермінування) такої медичної допомоги несе серйозний ризик для життя та здоров'я
  • паліативна медична допомога в стаціонарних умовах
  • при інших невідкладних та термінових госпіталізаціях та планових операціях, коли відтермінування надання медичної допомоги несе серйозний ризик для життя та ймовірність розвитку життєзагрожуючих станів

Це правда, адже 45-річний Валерій потрапив у лікарню Запоріжжя 2 квітня з хворобою серця. Лікарі сказали, що він "на ногах" переніс інфаркт, але він відчув це лише постфактум, коли через деякий час його стан погіршився. Його стан стабільний, проте, кажуть, лікарі, якщо покращення не буде, то його направлять на операцію на Київ. 

У Києві, наприклад, в Інституті Амосова 65-річному Миколі терміново мають зробити операцію на серці 15 березня. Вже два тижні він лежить у лікарні та його не планують виписувати, адже 10-годинна операція призвела до певних ускладнень. 

А от 35-річна Вікторія потрапила по швидкій у лікарню Бердянська з болем у животі. Виявилось, що у неї пухлина, яку варто б протягом місяця прооперувати. Її направили у лікарню Запоріжжя, проте вона сама вирішила відтермінувати операцію, чекає погіршення стану. Бо показань від лікарів немає до невідкладної операції.

Варто додати, що відвідування пацієнтів у стаціонарах, після операцій заборонено під час карантину, тому треба розуміти, що цей період вам прийдеться пережити тільки разом з лікарями. А оскільки закуповувати ліки у державних клініках треба самостійно здебільшого, то це також буде на плечах хворого. 

коронавірус

Фото Depositphotos

Консультації онлайн: сімейний лікар на зв'язку

Дійсно, зізнаються декілька лікарів, з якими ми поговорили, зараз краще зайвий раз не відвідувати лікарні. І не через те, що лікарні небезпечні, а через те, що дорога до лікарні річ непередбачувана. 

Лікарі, які мають пацієнтів з хронічними та контрольованими захворюваннями, можуть консультувати онлайн. Звісно, якщо стан пацієнта не погіршується. Якщо стан людини з хронічним захворюванням погіршується до невідкладного, то його госпіталізують. 

З початку епідемії деякі лікарі влаштували консультації онлайн навіть не для своїх пацієнтів. Наприклад, лікар-кардіохірург Ігор Железнов оголосив на своїй сторінці Facebook про безкоштовні онлайн-консультації по його спеціалізації. Також він закликав інших лікарів долучитись до акції. Виявилось, що такий формат матиме неабиякий попит. 

Тим не менше, за умов карантину експерти радять знайти мобільний номер сімейного лікаря, навіть якщо немає симптомів ГРВІ, щоб у разі їх виникнення не витрачати час на пошук. 

Платні послуги:

Приватні лікарні на власний розсуд влаштовують консультації та виїзди. Наприклад, приватна клініка "Добробут" повідомила, що бригада лікарів може приїздити додому для планових консультацій дітей, аби пацієнти зайвий раз не наражали себе та дітей на ймовірну зустріч з коронавірусною інфекцією. "Вдома фахівці можуть провести необхідну діагностику — ЕКГ, УЗД органів черевної порожнини, тазостегнового суглобу, щитоподібної залози, м'яких тканин та нейросонографію", — йдеться у повідомленні клініки. 

Ми спробували записатись у декілька приватних клінік по Україні всюди були місця до офтальмолога, невропатолога та гінеколога. В деяких навіть не було місць для відвідування на той же день, треба було почекати декілька днів. Тобто до лікаря потрапити можна, але вам повідомляють, що приходити треба у масках, один раз попросили бути у рукавичках. 

Сервіс doc.ua пропонує онлайн консультації, не виходячи з дому, понад 40 лікарів готові вас проконсультувати послуга платна, надається телефоном.

Варто також додати, що лікарі також інфікуються. Мер Києва Віталій Кличко на брифінгу сказав, що за минулу добу (7 квітня) у столиці інфікувались 3 медиків. За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, вже 172 лікаря в Україні заразились на коронавірусну хворобу. 

Стоматологи: що можна робити

З початком карантину у більшості регіонів заборонили роботу стоматологічних кабінетів, крім складних та невідкладних випадків. Зокрема, так було у Києві. 

Приватні кабінети могли закриватись самі, у державних продовжували працювати хірурги, щоб екстрено прийняти хворих. Тим не менше, 3 квітня уряд дозволив роботу стоматологічних кабінетів, тому питання роботи державних стоматологій вирішується на місцевому рівні, а приватних на особистому

Тобто ви самі можете зателефонувати у клініку та дізнатись, що робити у випадку терміного зубного болю.

стоматологи

Фото unsplash.com

Пологи: заходи безпеки посилені 

Ситуація з пологами під час карантину стала делікатною через інформацію про три смерті породіль на Івано-Франківщині. Валерія, що народила дівчинку на Благовіщення (7 квітня) зізнається, що новини про смерті породіль її лякали, проте все обійшлось. Тим більше пологовий у Бердянську знаходиться прямо навпроти лікарні, яку виділили для хворих на Covid-19.

Відвідування породіль обмежують самі лікарі. Намагаються зробити так, щоб відстань одна від одної була максимальна, яку можна зробити. Гостро стоїть питання партнерських пологів, проте, це також вирішує сам лікар. Поки що у наказі МОЗ немає пункту щодо цього питання. Тим не менше, зараз лікарі намагаються якомога більше та якісніше убезпечити пацієнтів, особливо новонароджених. 

роддом

Онкологія: рак не чекає

Онкологія проблема, яка завжди стоїть гостро. Зараз особливо, адже пересування українців обмежено, а багато людей з регіонів лікуються у Києві. 

Волонтери закликають здавати кров, яка так необхідна для пацієнтів з Національного інституту раку. 

Донорський проект "Zdai Blood" надав рекомендації, як треба правильно здавати кров під час пандемії: 

  • перевірити температуру
  • бути у масці, бахілах та у халаті
  • дезінфікувати руки
  • тримати дистанцію у 1,5 метри від людей

Засновниця проекту емоційної підтримки онко одужуючих Cancel/R Інесса Матюшенко написала, що проблема з донорами була завжди, а зараз вона погіршилась через карантин. 

"Запаси еритроцитарної маси закінчуються, а кількість пацієнтів, яким вона необхідна, зросла. Люди не перестали хворіти на онкологію, і є ті кому потрібно починати лікування негайно. Плюс, ті хто лікувався за кордоном, залишилися в Україні лікуються в державних і приватних клініках", — пише Інесса Матюшенко. 

За її словами, щоб забезпечити запасами крові Інститут раку потрібно приблизно по 10 донорів в день. 

коронавірус

Фото Depositphotos

Загальні рекомендації під час карантину для тих, хто має хвороби:

  • зберігати спокій, адже психоемоційний стан особливо впливає на перебіг хронічних захворювань, вони можуть загострюватись
  • не панікувати при погіршенні вашої хронічної хвороби та перебувати на зв'язку з лікарем
  • обов'язково знайти номер сімейного лікаря, з яким ви уклали декларацію. Якщо сімейного лікаря немає, телефонувати на швидку, там вам розкажуть, що робити за тих чи інших симптомів
  • не бояться зателефонувати декілька разів та вимагати, аби вам надали допомогу, якщо ваш стан погіршується
  • якщо у вас з'явилися ознаки ГРВІ, одразу телефонуйте сімейному лікарю, не зволікайте та не чекайте декілька днів, якщо раптом у вас не знижується температура
  • бережіть своїх близьких, які визначені як зона ризику у протіканні коронавірусної інфекції

Читайте також:

Підозра на Covid-19 і госпіталізація: реальні випадки пацієнтів

ПЛР, експрес і реалії: як пройти тест на коронавірус і де його знайти

Медреформа і коронавірус: чи готова українська лікарня? Репортаж із Бердянська

27048

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: