fbpx
Сьогодні
Спецпроект 20:41 18 Жов 2018

Як зацікавити дітей здобувати знання? Гра «Лігво дракона»

«Рубрика», як інформаційний партнер премії Social Project Awards, публікує тексти конкурсантів про свої соціальні проекти

Громадська організація «Нове покоління Тернопільщини» займається просвітницькою діяльністю на території Тернопільської області. Робота об'єднання спрямована передусім на молодь. Обираючи найбільш оптимальний спосіб подачі інформації дітям, активісти спільноти зупинилися на ігровому. Адже в дитячому віці на перший план у мотивації діяльності виходять емоційні фактори. Ігровий процес викликає у дітей відчуття здорового азарту, жагу до перемоги, бажання бути успішними. А ці аспекти мотивують дітей до здобуття знань, необхідних для перемоги у грі.

Короткий опис гри

Гра може проводитися як у навчальних закладах у рамках навчально-виховного процесу, так і у вигляді неформального заходу.

У грі приймають участь 4 команди по 7 гравців у кожній з них. На учасників накладається вікове обмеження для учасників «12+». У кожній команді повинен бути капітан, який відповідає за всі її дії. Учасники мають дати відповідь на 48 запитань, які поділені на 4 відділи. Кожне запитання має свою цінність, яка вираховується у балах.

На кожне запитання командам надається 1 хвилина на відповідь, після чого капітани команд здають відповіді на аркуші паперу, де має бути вказано номер запитання, назва команди, та відповідь. Отримані у разі правильної відповіді бали використовуються на карті гри для переміщення персонажа по клітинках. У грі також є спеціальні завдання (запитання), де час встановлений відповідно до їх складності.

Гра «Лігво дракона» є настінною, де гравці переміщаються лінійно по клітинках за допомогою вибраних магнітів на карті. Магніти ж у свою чергу – це фантастичні персонажі притаманні грі, які капітани команд обирають на початку перемогою у грі "Бліц". Події гри відбуваються у фантастичному світі, тому її сценарій несе за собою пригодницький характер з елементами фентезі.

Окрім пустих клітинок на карті, є унікальні. Після переміщення на них гравці отримують позитивні або негативні ефекти у вигляді гральних карт, які можна використати, як на свого персонажа, так і на суперника.

Існує два різновиди карт: активні – ті, які можна використати у будь-який час (перед тим, як суддя буде зачитувати запитання, командам надається час для використання своїх активних карт), а також пасивні, які використовуються на команду одразу.

Варто відмітити, що серед звичайних карт ефектів, є і карти, які можна отримати після перемоги над спеціальним завданням. Ці карти можна отримати лише 1 раз за гру.

Окрім того, кожен персонаж також володіє різними функціями. Відтак перед початком гри капітани команд, які перемогли у «бліц» повинні зорієнтуватися і вибрати тих персонажів, якими вони зможуть максимально легко перемогти у грі.

Ці ігрові правила та така кількість варіацій, яка може відбутися під час гри розвиватиме у гравців швидкість та гнучкість мислення, а також уміння працювати в команді (рішення приймає команда). Окремі рішення капітани змушені приймати одноосібно або вирішувати питання, коли команда не зможе своєчасно прийняти рішення, що привчає юних лідерів до рішучості та почуття відповідальності. Перемагає та команда, яка найпершою добереться до фінішу. Відтак для перемоги у грі учасникам потрібно у рівній мірі продемонструвати як свою ерудованість, знання предмету, так і здатність до роботи з інформацією, швидкість мислення, його гнучкість та командний дух.

Що змінить цей проект?

Після розробки самого сценарію та концепції гри, її можна буде підлаштувати під будь-яку тематику (адже питання можуть стосуватися різних аспектів). Хоча за задумом вони мали б стосуватися максимально широкого кола життєдіяльності людини, щоб заохочувати дітей не завчати певний матеріал, а бути розвинутою та орієнтуватися у різних темах.

Після впровадження цієї гри у Тернополі (а згодом і за його межами) з'явиться новий вид інтелектуальних ігор. Вона може бути і новим способом навчання для школярів та студентів, а також альтернативним способом проведення дозвілля дітей та молоді.

Що означає бути громадським активістом в Україні?

За роки свого існування наша громадська організація пробувала себе у різних сферах, через які можливим було пропагувати цінності об'єднання. З кожною новою акцією зростав наш досвід громадської діяльності.

При цьому ми, звичайно ж, стикалися і з певними труднощами та проблемами. Давався взнаки брак досвіду, відтак слабка обізнаність із деякими особливостями функціонування громадянського суспільства в Україні. Але у процесі роботи нам вдавалося їх вирішувати, зокрема і за допомогою інших громадських об'єднань, із якими ми співпрацювали.

Проте зі всіх проблем, з якими ми стикалися найсуттєвішою була і залишається забезпечення матеріальними ресурсами (приміщення, оргтехніка, підручні матеріали для проведення акцій), а також відсутність професійних кадрів в об'єднанні – тобто людей, які б могли на постійній основі (а не у вільний від роботи час) займатися потребами організації.

Тим не менше кожен активіст ГО «Нове покоління Тернопільщини» вірить, що саме за громадянським суспільством майбутнє України, що ініціативні люди не повинні стояти осторонь від суспільних процесів, склавши руки, а мають втілювати свої мрії у життя.

Голосуйте за проект на сайті Social Project Awards.

Автор – Іван Янюк

Нагадаємо, «Рубрика» запрошує номінантів премії Social Project Awards розповісти на своїх сторінках про ініціативу, що допоможе знайти більше її прихильників і є додатковою промоцією пропозиції голосувати за неї. Деталі тут.

6
1377

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: