fbpx
Сьогодні
Розбір 10:05 05 Лют 2021

Україна перетвориться на країну наркоманів? Легалізація коноплі — за і проти

Використання в медичних цілях, науково-технічній діяльності та промисловості — що це означає насправді

English version here

Фото segodnya.ua

«Проти чого я? Проти вирощування марихуани! Проти того, щоб у нас були плантації конопель, яка за умов правопорядку недосконалого, скажімо м'яко, буде всюди тут у нас. Країна, яка є бідною країною, перетвориться на країну наркоманів», — з такими словами нардеп партії Слуга народу Данило Гетманцев висловив свою позицію з приводу нового законопроєкту №4553 та аналогічних «легалізації коноплі» в ефірі телепередачі на каналі Україна 24.

Проєкт пропонує внести зміни відразу в кілька законодавчих актів, що регулюють оборот конопель в медичних цілях, науково-технічній діяльності та промисловості. Зміни передбачаються такі:

  • оборот коноплі в зазначених сферах — дозволити, але разом з цим врегулювати питання, що стосуються організації діяльності з обігу коноплі на кожному етапі такого звернення, включаючи, серед іншого, операції з ввезення, вивезення, транспортування по території України, зберігання і реалізації коноплі;
  • дозволити застосування медичної коноплі в паліативній медицині, а також придбання та зберігання такої коноплі пацієнтами, але тільки відповідно до виданого лікарем рецептом.

В останній день терміну, коли за регламентом допускалося вносити аналогічні законопроєкти, були подані ще три, всі від депутатів Слуги. Законопроєкт №4553 був поданий до Верховної Ради 31 грудня. Потім, згідно з регламентом Ради, він повинен був перейти на розгляд комітетами та далі бути або переданий на читання, або відхилений. Але на сайті ВР поки що немає інформації про те, що всі комітети отримали такий проєкт, а значить, коли він потрапить на читання, поки невідомо. Але галас навколо законопроєкту вже піднявся, адже питання легалізації все частіше підіймається в Україні.

Про яку коноплю йдеться?

Легалізація коноплі - за і проти

Фото Shutterstock

У контексті дозволу обігу коноплі в окремих сферах йдеться про коноплі з допустимою кількістю тетрагідроканабінолу (ТГК) — єдиного фітоканабіноіда з понад 120, які входять до складу коноплі. ТГК має психоактивну дію на людину за умови його регулярного вживання у високій концентрації. При цьому препарати й рослини з вмістом ТГК до 0,2% є такими, з якими не пов'язано ніяких ризиків, на запобігання яким направлено міжнародні конвенції. Про це 2019 року повідомив голова Експертного комітету ВООЗ. За результатами проведеної роботи він надав рекомендації вивести з-під контролю обігу наркотичних засобів препарати, де вміст ТГК не перевищує 0,2%. Для порівняння, негативний вплив в разі регулярного вживання в дуже великих дозах можуть мати тільки сорти конопель, які містять від 1% ТГК у двох третинах сухої маси суцвіть. Про це йдеться у звітах 2018 і 2019 року Експертного комітету ВООЗ з питань наркозалежності.

Повертаючись до обговорюваного законопроєкту, важливо відзначити, що він дозволяє використання, вирощування рослин і препаратів з різним вмістом ТГК, в діапазоні від його мінімальних значень до максимально допустимого — 0,2%. Концентрація залежатиме від мети використання коноплі — в медичній практиці, або в промисловості, проте, в будь-якому випадку, в межах, встановлених законом. З огляду на це, посилення контролю за обігом різних видів конопель також буде варіюватися в залежності від вмісту в ньому ТГК, що узгоджується з міжнародно-правовим регулюванням даного питання.

Конопля — використання в медичних цілях

Легалізація коноплі - за і проти

Фото Unsplash

Активна речовина, що має терапевтичний ефект і що міститься в коноплях, називається Канабідіол (КБД). Він нівелює дію ТГК, а вищезгаданими дослідженнями також встановлено, що високі дози орального споживання КБД людиною не викликають ТГК-подібних ефектів і не спричинюють ніяких змін в психомоторних функціях організму. Саме КБД є активною речовиною в лікарських препаратах, які виробляються з коноплі. Поки не виявлено доказів звикання людини до одного з канабіноїдів крім ТГК, але дослідження все ще проводяться. Втім, Данило Гетманцев розповів, що прийняття цілого закону для того, щоб дозволити використання препаратів з вмістом КБД не обов'язково. Він коментує:

«У питанні використання канабісу для лікування я обома руками "За". Це можна зробити шляхом постанови Кабінету міністрів. Я не розумію, чесно кажучи, чому це досі не зробили. Це нормальна, абсолютно правильна річ. Тим паче багато наркотичних речовин дозволені для використання в медичних цілях. Те, що логіка в такому рішенні є і це правильне рішення — я абсолютно підтримую».

У медичних цілях препарати з КБД використовуються для полегшення стану дітей, хворих на церебральний параліч, а також для людей, які страждають на епілепсію, оскільки препарат має властивість знімати спазми. Інша справа — використання коноплі в рекреаційній медицині:

«Дозвіл коноплі для рекреаційного лікування, тобто для широкого споживання тими, хто не страждає від важких захворювань, що несуть щоденний біль, несе за собою неконтрольований обіг канабісу та збагачує окремих ділків, перетворюючи країну на таку, що масово страждає ще одним недугом, — пояснює Данило Олександрович. — І, на завершення, те, що для однієї країни є позитивним стимулом і поштовхом для розвитку, для іншої — несе за собою деградацію. І різниця полягає не в речовині та не в конкретній мірі, а в рівні розвитку і добробуті нації. Якби ми мали ВВП на душу населення і рівень правопорядку, як Голландія, я обома руками був би за легалізацію тих препаратів, які легалізовані в Голландії, або в Канаді, або в США. Але якщо ми з вами, найбідніша країна Європи, де це ж рішення буде працювати на зло, буде стримувати наш розвиток, буде змушувати людей займатися наркотиками не на благо, а для того, щоб якось прогодувати сім'ю, — я категорично проти. Ви знаєте, який обсяг ринку алкоголю в тіні — 50%. Половина! А ви пропонуєте організувати стовідсотковий контроль за обігом згубнішого явища?».

Конопля — використання в промисловості

Легалізація коноплі - за і проти

Фото Unsplash

За часів Радянського Союзу конопляні поля нікого не дивували. СРСР займав перше місце у світі з посадок технічної коноплі — площі полів становили близько 620 тисяч гектарів. Так, вирощування технічних конопель дозволено в Україні й зараз, але в дуже невеликих кількостях, тільки в тому випадку, якщо вміст ТГК не перевищує 0,08%. Це звичайна сільськогосподарська культура, однак, ринок обороту якої зараз контролюють МВС, Держлікслужба, Міністерство охорони здоров'я, ще ряд регуляторних навантажень лягають на виробників та інвесторів. Заступник директора з наукової роботи Інституту луб'яних культур НААН Юрій Мохер розповів про корисні властивості коноплі, наприклад:

  • в насінні промислових конопель збалансований вміст ненасичених жирних кислот омега-3 та омега-6. Таких рослин у світі всього кілька;
  • конопля — це волокно, целюлоза, альтернатива бавовні, різновиди панелей для будівництва: з суміші конопляної костриці та вапна зводять екобудинки;
  • з гектара посівів можна отримати 12-15 тонн сухої біомаси — такого приросту не дає жодна порода дерев, навіть енергетична верба;
  • теплотворна здатність конопель прирівнюється до бурого вугілля, а золи практично не залишається;
  • конопля добре очищає ґрунт. У зоні ЧАЕС вже реалізовано кілька проєктів очищення на дослідних ділянках, зараз йдуть переговори, щоб закласти масштабні посіви в зоні;
  • перероблення кілограма насіння конопель дає продукції на 1000 і більше гривень;
  • з конопель виготовляють композити, одноразовий посуд, який розчиняється в ґрунті за 3 місяці, навіть намагаються виробляти порох.

Тарас Ратушний, учасник Маршу Свободи за реформи державної політики щодо наркотиків та представник ГО «МОСТ», говорить: «Коли чую, що, мовляв, з України зроблять світову конопляну плантацію, пропоную подивитися на сусідів. Вони просто мріють стати такими плантаціями та давно роблять до цього зважені кроки». Наприклад, уряд Данії вводить програму підтримки фермерів, які раніше вирощували овочі для виконання на їх потужностях урядових замовлень на медичний канабіс.

Про те, чи дійсно конопля має попит, ми запитали у фермера Миколи Бурлаченка з Черкаської області. На питання про те, чи став би він вирощувати коноплю, якби уряд «спростив» це, відповів, що ні, не став би. «Це нова культура», — говорить він і додає, що не став би міняти напрям і вирощувати коноплю замість звичних сільгоспкультур.

Який ризик несе для України легалізація коноплі?

Легалізація коноплі - за і проти

Данило Гетманцев впевнений, що легалізація вирощування коноплі в Україні — ризик на даному етапі розвитку нашої країни, скористатися яким зацікавлені можуть проти інтересів українців:

«Я вважаю, що промислове вирощування в Україні з вмістом ТГК є прямим шляхом до масового неконтрольованого споживання цього наркотику. На жаль, рівень правопорядку в нашій країні не дозволяє забезпечити повний контроль за обігом вирощеної речовини. З урахуванням того рівня корупції, який нам, на жаль, досі не вдалося побороти, реалізація наркотику буде поза сферою державного контролю. Той рівень лобізму, той рівень медіапідтримки та підтримка у Верховній Раді з боку окремих депутатів цієї ініціативи, у мене викликає сумніви, що мова йде саме про канати з конопель, наприклад. Ви розумієте, що таке гектар канабісу [коноплі з вмістом психоактивної речовини — ред.]? Це 30 мільйонів доларів. Якщо ви засіваєте 100 гектарів технічними коноплями, а в середині цієї ділянки — коноплю з канабісом, то складно це контролювати. Я не фахівець в контролі такого виду діяльності, але на око точно не можна їх відрізнити, потрібно брати аналізи. Спробуйте в 100 гектарах взяти аналізи з урахуванням заробітних плат контролерів і спокуси замість аналізів взяти хабар в найбіднішій країні Європи. Погодьмося, ми не можемо поки забезпечити стовідсотковий контроль. І звичайно високий рівень лобізму свідчить, що за рішенням стоять ніяк не виробники канатів з конопель. Швидше ділки хочуть, використовуючи мотив того, що це технічні коноплі, вирощувати зовсім не технічну.

Давайте спочатку побудуємо нормальну економіку, відмовимося від корупції, наведемо порядок в країні, а потім вже будемо легалізувати все, що хочуть легалізувати ті ділки, які лобіюють прийняття подібного проєкту», — підсумував він.

4123

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: