fbpx
Сьогодні
Репортаж 11:50 27 Сер 2018

«Лабораторія на колесах». В Міноборони з’явилася «гроза» для недобросовісних постачальників

Віднедавна Збройні Сили України отримали можливість оперативно і фахово перевіряти якість продуктів харчування, які постачають у війська. В Міноборони відбулась передача унікального мобільного лабораторного комплексу, який, як зазначив глава оборонного відомства Степан Полторак, може стати грозою недобросовісних постачальників продовольства для потреб української армії.

ВІДТЕПЕР ПРОВІАНТ ЗМОЖУТЬ ПЕРЕВІРИТИ НАВІТЬ НА ПЕРЕДОВІЙ

Власне, один комплекс складається із двох лабораторій, зібраних і змонтованих на базі шасі автомобілів МАЗ 631727 із колісною формулою 6х6, що забезпечує високу прохідність. Та й максимальна «крейсерська» швидкість переміщення по шосе у повній вазі є пристойною – 85 км\год. В одному авто комплексу розташована бактеріологічна лабораторія, а в іншому – лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи. Кожна з них має відділення для проведення досліджень і відсік для відпочинку персоналу. Основне завдання новинки – багатокомпонентна перевірка безпечності та якості провіанту в польових умовах. Екіпаж кожної з машин становить 3 особи – зазвичай це лікар, водій-санітар і лаборант. Запас витратного лабораторного майна, палива (зокрема для забезпечення функціонування електрогенератора, кліматичної системи й іншого обладнання) забезпечує автономну роботу бригади до 5 діб.

Міноборони

Час розгортання лабораторій з похідного положення в робоче становить всього 30 хвилин. На добу комплекс дозволяє провести 40-50 досліджень з мікроскопії, органолептичних, фізико-хімічних досліджень, 20 радіометричних досліджень тощо.

Міноборони

Міністр оборони генерал армії України Степан Полторак зауважив, що досі у Збройних Силах не існувало аналогів такого комплексу.

– Ми закупили три мобільні комплекси перевірки якості харчових продуктів, кожен з яких складається з двох машин. Вони здатні швидко працювати. Термін досліджень, залежно від їхньої складності, становить від 45 хвилин до доби, – повідомив Степан Полторак. – Лабораторії мають широкий спектр можливостей для виявлення неякісного продовольства, оскільки у них встановлено повністю сучасне обладнання. Найближчим часом дві бригади на таких комплексах виїдуть в район проведення операції Об'єднаних сил, де вони перевірять якість харчування, іще одна працюватиме в тилу – на базах, складах і сховищах, пунктах постійної дислокації. Вкотре раджу виробникам таки постачати Збройним Силам якісну продукцію, адже ми значно посилили наші спроможності з контролю якості забезпечення харчуванням особового складу. І це відчують усі найближчим часом.

Загалом у ЗСУ існували подібні пересувні лабораторії – львівська, київська та одеська, сформовані на базі автомобілів іще радянського зразка – ЗІЛ-131 і ГАЗ-66. Але вони мали надзвичайно застаріле обладнання – як морально, так і функціонально, яке давно не давало потрібного результату. Тому певний час Міноборони вивчало якими спеціалізованими лабораторіями послуговуються з такою метою закордонні партнери, зокрема й у НАТО.

Міноборони

– Нам допомогли в цій роботі консультаційно фахівці з Альянсу. Зокрема, надавши перелік всіх лабораторних досліджень, достатніх для підтвердження якості продовольства. Ми потім склали технічне завдання й передали його визначеному вітчизняному виробнику, який і виготовив ці чудові зразки техніки, – розповідає начальник Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України полковник Дмитро Марченко. – Ми вивчили досвід європейських країн, взяли взірці їхньої комплектації, адаптували їх під наше законодавство і створили лабораторії, наповнені найновішим обладнанням.

ІНВЕСТИЦІЇ У ЗДОРОВУ АРМІЮ

Дмитро Марченко зазначає, що досі надходило багато скарг й нарікань із військ, зокрема із району проведення АТО, а потім і ООС, на неякісні продукти харчування. Звісно, в бойових умовах здійснювати належні перевірки якості не так і просто. Це також стало одним з мотивів створення мобільних лабораторій. Зараз ці завдання набагато спростяться, оскільки згадані комплекси завдяки своїм ходовим та функціональним характеристикам здатні доїхати й повноцінно відпрацювати практично на будь-якому ВОПі чи РОПі. Фахівці на місці відбиратимуть зразки продукції і там же оперативно видаватимуть результат перевірки.

– Раніше як відбувалися перевірки. Ми на своїх авто їхали до місця призначення, відбирали проби, поверталися із ними до акредитованої лабораторії і там уже починали дослідження. Це займало багато часу. Відтепер усе буде по-новому. Зараз ми зможемо перевірити будь-яку військову частину на місці, де б вона не дислокувалася, – запевняє Дмитро Олександрович.

Очевидно: запровадження таких комплексних лабораторій є інвестицією в здоров'я наших звитяжців, оскільки так вдасться краще контролювати їжу, яку вони споживають, а значить – зменшимо ризики кишкових розладів, харчування стане більш повноцінним і корисним. Це неодмінно позитивно вплине на бойові кондиції військових. Наші захисники повинні отримувати найкраще – і продукти зокрема.

Полковник Марченко сподівається, що ці лабораторії зрештою примусять постачальників направляти у війська винятково якісну продукцію. Наразі ж із тим не все гаразд, головно через те, що в МОУ не існує правового важеля, який дозволяє жорстко карати недобросовісних виробників. Так, є штрафи, але вони доволі незначні й не здатні зупинити всіх підприємців, які не дотримуються найвищих стандартів якості.

Міноборони

Начальник хіміко-токсикологічного відділення лабораторії безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини старший лейтенант Антон Щербина неабияк задоволений, що скоро він працюватиме на новій техніці. По настрою молодого офіцера видно, що це є сильним мотивуючим фактором в його службі.

– Звісно, куди приємніше працювати в сучасній, світлій, просторій, зручній лабораторії, що має комфортні умови, які забезпечує кліматична установка, – каже Антон Щербина. – Тут навкруги дуже ергономічно та продумано встановлено сучасне обладнання для низки досліджень. Прилади в основному закордонні, хоча є й вітчизняні. Багато з них працюють на принципі експрес-дослідження. Тут навіть є овоскоп – прилад для дослідження харчових яєць, гельмінтологічні прилади та тріхінелоскоп для виявлення глистів у м'ясі. Є і холодильники для зберігання зразків та реагентів, центрифуга, ноутбук, принтер… А з переносними холодильними боксами можна йти далеко в окопи, на склади, і там відбирати зразки, поміщати в ємність і повертатися до робочого табору. 200-літрова цистерна забезпечує нас дистильованою водою, також передбачено підключення до джерел проточної води. Лабораторії попередніх зразків мали давнішнє обладнання, яке давало значні похибки, а деякий спектр аналізів вони взагалі не виконували. На дослідження там ми могли витрачати по кілька діб та й умови роботи, якщо чесно, були жахливими. Особливо яскраво це розумієш, знаходячись у новій сучасній техніці, де все зроблено для людей.

95
4284

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: