fbpx
Сьогодні
Урбан 11:06 13 Жов 2018

Створити Smart City. Як креативна економіка змінює міста

Світ змінюється. Змінюються й економічні моделі. Замість традиційної економіки приходить креативна, що базується на інтелектуальній діяльності та нестандартних підходах. Експерти Всесвітнього економічного форуму в Давосі розглядають креативну економіку як нову модель зростання. Вона передбачає відносно невеликі початкові інвестиції в інфраструктуру знання.

Основні складові креативної економіки включають культуру, медіа, телебачення, дизайн та інновації. А 75% креативного сектору в Європі сконцентровано в п'ятірці країн: Великобританії, Франції, Іспанії, Німеччині та Італії. Визнаним лідером є Великобританія — завдяки урядовій програмі розвитку креативної економіки.

Сміливі ідеї здатні кардинально трансформувати міський простір. Наприклад, шахта Zollverein у Ессені, що входить до списку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Після зупинки шахти у 1980-х роках уряд ухвалив рішення перетворити її на індустріальний музей під відкритим небом. Сьогодні історію шахти презентують за допомогою оригінальних механізмів, високотехнічних моделей та мультимедійних інсталяцій. На території комплексу працює кілька інноваційних музеїв. Зокрема, добре відомий у світі дизайну Red Dot Museum. На п'яти експозиційних поверхах представлені досягнення людства у секторі дизайну та винахідництва: від флешки до та гірокоптера.

У Римі стріт-арт художники перетворили територію заводу, що здичавів за 60 років бездіяльності. Завдяки організації 999Contemporary у промисловій зоні розмістився анархічний музей Ex Mira Lanza. Пошарпані стіни та ворота прикрасили цікавими муралами. Зафіксували та розмалювали металеві сходи, що ведуть в небо. Прогалини у стінах перетворили на книжкові полиці. Ex Mira Lanza — це міський арт-простір,  де дійсно відчувається енергія змін.

Ex Mira Lanza

У Києві креативна економіка лише починає розвиватися. Одним з перших результатів є відродження столичної ВДНГ. На модернізованій території виставкового центру працюють театральна майстерня та арт-резиденція, сучасні сервіси активного відпочинку, освітні центри та комунікаційні платформи, одна з яких — Kyiv Smart City Hub.  На ВДНГ відбуваються яскраві культурні події, концерти, фестивалі: Гогольfest, Atlas Weekend, Літературний Кураж Базар тощо. У такий спосіб креативна економіка інтегрується у міський простір.

Ще одним прикладом інноваційної креативної економіки є столичний проект «Безпечне місто». Він був створений задля посилення безпеки киян, контролю роботи комунальних служб, а також для управління трафіком у місті. 5823 камери працюють у столиці в рамках загальноміської системи відеоспостереження Вже зараз функціонує система розпізнавання облич та номерів автомобілів.

Ініціатива Kyiv Smart City активно підтримує розвиток креативного сектору. Нещодавно наша команда почала розробляти власні фреймворки та створила апробаційну методологію Індексу культурного та креативного капіталу міст України. Наша глобальна мета, як ініціативи — надавати киянам знання та можливості для втілення їхніх креативних ідей у межах міста. Для цього ми запрошуємо до Києва найкращих експертів сучасноcті з креативної роботи відвідати Kyiv Smart City Forum 2018.

Минулого року, в межах Kyiv Smart City Forum 2017, виступив Джон Хокінс — "батько креативної економіки", член консультаційної Ради з креативної економіки ООН, автор бестселера "The Creative Economy: How People Make Money From Ideas". Спікер окреслив перспективи розвитку креативної економіки у Києві. Цього року, в межах Kyiv Smart City Forum 2018, ми продовжуємо ділитися знаннями з креативного підприємництва.

Один із ключових урбаністів Гамбурга Йорг Райнер Ноеніг розповість про те, як інформація і дані впливають на сучасну урбаністику. А Хірокі Мацура — світовий урбаніст, продемонструє прийоми трансформацій міст які відбулись у всьому світі. У свою чергу людина-легенда — Марк Гінзбург ексклюзивно для Kyiv Smart City Forum 2018 розповість про впровадження блокчейна.

«Крім того, на нашому майстер-класі «Інструменти створення smart-city стартапів» ви дізнаєтеся, як створити свій незвичайний і унікальний стартап і почуєте реальні ідеї, завдяки яким зможете почати свій власний бізнес», — коментує Ярослава Бойко, співкоординатор ініціативи Kyiv Smart City.

Квитки можна придбати за посиланням.

22
3029

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: