fbpx
Сьогодні
еРубрика 17:14 13 Вер 2019

Ні жетонів, ні проїзних, ні талончиків: де купити і поповнити e-квиток у Києві

З 1 листопада припиняється продаж паперових квитків для проїзду в наземному транспорті. Жетонам і зеленим карткам у метро теж кажуть остаточне "прощавай" до 30 жовтня. Як тепер їздити у столиці? 5 питань і відповідей

Фото: shotam.info

Електронний квиток – спосіб оплати за проїзд у громадському транспорті за допомогою спеціальної транспортної картки Kyiv smart card або "картки киянина". Kyiv smart card  коштує 50 грн.

Станом на серпень, як повідомляв директор департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрій Назаров, електронним способом оплати проїзду вже скористались 37 мільйонів раз.

"Рубрика" відповідає на 5 питань з цього приводу.

1. Як технічно оплачувати проїзд в метро та наземному транспорті? 

У метро можна буде скористатись електронним квитком, оплатити банківською картою на жовтому терміналі (переконайтеся, що на карті є надпис PayPass або символ WiFi, розплатитися також можна мобільними додатками ApplePay або GooglePay), а також придбати QR-код на разову поїздку (одноразовий коштує 8 грн). 

До речі, зелені картки для проїзду у метро так само зникають, їх скасовують з 1 листопада 2019 року. При чому записані на стару картку поїздки не згорають, а саму зелену картку можна обміняти у віконечку станції метро. До речі, якщо поповнити Kyiv smart card, то гроші з неї не вертаються, її можна приміром передати комусь у користування, якщо вам вона більше не потрібна.

Якщо Kyiv smart card картку втратили, а на ній ще є кошти за проїзд?

У такому випадку можна її заблокувати через call-центр та особистий електронний кабінет. Поїздки на ній зберігаються. При використанні картки видно буде баланс і скільки поїздок залишилось.

Де придбати та поповнити е-квиток:

  • зараз можна на 10 станціях: "Хрещатик", "Театральна", "Майдан Незалежності", "Академмістечко", "Лісова", "Арсенальна", "Теремки", "Видубичі", "Сирець" та "Почайна", а скоро можна буде на всіх станціях київського метрополітену
  • у 322 точках «Т-кіоск»; Ось тут їх повна мапа
  • через мобільний додаток Kyiv Smart City
  • через платіжні термінали: Easy pay (1800 терміналів), Ibox (1110 терміналів), 2clik (725 терміналів)
  • В особистому кабінеті киянина.
  • KyivMetroBot в Телеграм та Facebook
  • KyivPayBot в Телеграм та Facebook

QR-коди можна буде придбати у боксах самообслуговування та касах Київського метрополітену. 

Обіцяють, що скоро поповнити е-квиток можна буде за допомогою мобільних додатків Приват 24, Ощад 24/7, а також у терміналах самообслуговування КП ГІОЦ, ПриватБанку, Ощадбанку та на порталі EasyPay.

Вартість багаторазового поповнення: 

  • 10-19 поїздок 7, 70 грн.
  • 20-29 поїздок 7, 40 грн.
  • 30-39 поїздок 7, 10 грн.
  • 40-49 поїздок 6, 80 грн.
  • 50 поїздок – 6, 50 грн.

2. Що робити, якщо QR-код не читається, і тебе не пускає в метро або не пропускає в громадський транспорт? Куди дзвонити і бігти?

Зберігати спокій та шукати альтернативу. Речниця столичного метрополітену Наталка Макогон розповіла нам, що обіг людей у метро півтора мільйона людей, то звичайно бувають такі випадки, коли щось не спрацьовує: техніка є техніка. 

"Бувають збої по банківським карткам. Проте у нас є альтернативні способи: проїзний, картка метро, є разова поїздка. Так, це незручно, коли щось не спрацьовує, витрачається більше часу. Але ми пропонуємо альтернативу", – каже Макогон.

Нову систему проїзду тестуватимуть до кінця жовтня 2019 року. 

У режимі 24/7 можна залишати скарги за цими реквізитами: 

Сторінку Kyiv Smart Card також створили у Facebook

3. Як бути з пільговиками? Для них передбачені спеціальні картки?

На гарячій лінії Kyiv Smart Card нам розповіли, що пільговий проїзд для пенсіонерів забезпечуватиметься завдяки картці киянина. Усі, хто має пільги, зможуть нею оплачувати проїзд. Обмінювати картку не треба, вона залишається. Кошти з неї при валідації не знімаються. Тим хто має таку картку, для проїзду у транспорті треба підійти до терміналу, піднести картку киянина і проїзд оплачений. Валідацію перевірятиме контролер у наземному транспорті. Для цього не обов'язково купувати  Kyiv Smart Card. 

Для студентів питання, як існуватиме пільговий проїзд, ще відкрите, повідомили нам на гарячій лінії Kyiv Smart card.

"Має бути офіційне розпорядження від влади. Поки що студенти користуватимуться звичайним проїздом", – кажуть на гарячій службі. 

4. Що буде з жетонами? Куди подінуть це величезне число пластикових штучок?

Речниця київского метрополітена Наталка Макогон розповіла нам, що спочатку жетони вилучають з обігу. 

"За розпорядженням, що є зараз, жетони вилучають до 30 жовтня. Після того їх опишуть та відправлять на склад. Коли мине певний час і зникне необхідність використання жетонів, прийматимуть подальше рішення, адже жетони це майно. Що робитимуть з майном? Є система Прозорро, де виставляють на торгову площадку. Ми дізнавались, що є компанії з переробки пластику, цілком ймовірно, що ми їх відправимо на переробку", – каже Наталка Макогон.

5. Електронна система оплати у наземному транспорті не передбачає кондукторів. Куди ж вони подінуться? 

Генеральний директор "Київпастранс" Дмитро Левченко повідомив, що жоден співробітник не залишиться "за бортом". 

"Рік цим питанням у нас фахово опікується підрозділ – Навчально-курсовий комбінат, на який покладено відповідальність за якісну перепідготовку всіх охочих колег освоїти нову професію, наприклад, водія чи контролера", – нещодавно повідомив Левченко.

35504

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: