fbpx
Сьогодні
Екорубрика 11:23 14 Кві 2021

Троєщинська екокатастрофа: хто звозить і підпалює шини на околиці Києва?

І яка доля очікує шини, які за розпорядженням мера столиці прибирають з клумб

English version here

Так виглядає кладовище старих шин під назвою Sulaibiya (Сулабія), неподалік від столиці Кувейту

Сулабія — найбільше у світі звалище шин, яке видно з космосу. Імовірно, воно налічує понад 10 мільйонів покришок, але точно сказати ніхто не може. Постійні загоряння на звалищі — екологічна катастрофа Кувейту, і Київ незабаром може спіткати така ж доля.

Днями Деснянський район заповнився димом — чорним стовпом він підіймався в повітря в районі вулиць Пухівська і Закревського. Горіло звалище, і в соцмережах про це стало відомо практично моментально завдяки повідомленню ексголови Держекоінспекції Єгора Фірсова.

Ви колись бачили ідіотів? Я покажу їх Вам. Ось так, як на фото, муніципальні чиновники Києва утилізують автомобільні…

Posted by Єгор Фірсов on Sunday, April 11, 2021

У підписі до фото пожежі він стверджує, що саме так місцеві муніципальні служби утилізують автошини, зібрані у дворах будинків. Саме цим зараз займаються комунальні служби по всьому місту у зв'язку з відповідним розпорядженням мера Києва Віталія Кличка, про що ще в березні повідомила Деснянська райадміністрація.

💪🚫 Автомобільним покришкам не місце у Деснянському районі❗Автомобільні покришки – невід'ємний елемент українського…

Posted by Деснянська РДА on Thursday, March 25, 2021

Шини почали прибирати у зв'язку з тим, що вони завдають істотної шкоди екології міста, адже у разі контакту з водою в дощову погоду і під час нагрівання — в теплу, шини виділяють безліч хімічно активних сполук, шкідливих для людей, тварин і рослин.

З гарячої точки: що кажуть місцеві?

«Рубрика» вирішила з'їздити на місце, де днями сталася пожежа, і перевірити, що ж там сталося. На вулиці Закревського, на Троєщині, стоїть кілька нових висоток, ще кілька — тільки будується. За фотографіями, опублікованими в соцмережах, знаходимо місце, в якому сталося загоряння: це пустир між висотками, огороджений парканом. Судячи з усього, тут повинен будуватися ще один будинок, а поки що на його місці — яр і звалище, видно сліди пожежі, поруч відчувається запах паленого пластику. Всюди чорні шини, проте це не єдине сміття. Будівельні та побутові відходи, мішки, пластикові пляшки, дошки — все це розкидано на ділянці, яка могла б бути парком або житловим будинком.  Прокладеними стежинами регулярно ходять люди, скорочуючи шлях, тут же грають діти.

київ шини

Щоб переконатися, що місце — те, журналістка «Рубрики» звернулася до місцевих жителів. Як виявилося, кілька жінок, які гуляли у дворі з дітьми, взагалі нічого не чули про пожежу. Не бачили хмару диму і навіть не відчули неприємний запах. Єдиним свідком, з яким вдалося поговорити, виявився хлопець, чиї вікна виходять на пустир, де сталася пожежа. Він пояснив: «Тут не тільки шини, це звалище. Вчора мені здалося, що небо затягнулося, і скоро буде дощ. Я виглянув у вікно і побачив, що там пожежа», — пояснив парубок. Він повідомив, що пожежники не приїжджали — місцевим жителям вдалося загасити пожежу самостійно, а сам він навіть не відчув їдкого запаху диму у квартирі.

Слідами комунальників

На території невеликого мікрорайону з новобудов звалище — єдине місце, де лежать шини. Клумби огороджені дерев'яними парканчиками — виглядає це досить охайно, принаймні, більш миловидно, ніж огорожі з покришок.

київ шини

Але варто тільки вийти за його межі, як вони починають зустрічатися чи не на кожному кроці. Причому навіть не у вигляді клумб — на зупинках, стоянках або просто звалені в купу біля дороги.

київ шини

київ шини

Відповідь на питання, куди ж їх вивозять, не змусила довго себе чекати. Місцеві жителі в курсі того, що відбувається: навпроти ТЕС-6, якщо звернути з вулиці Пухівської біля теплотраси, знаходиться ціле звалище шин. Ще на Пухівській впадають  в око гори з відпрацьованих покришок — уздовж вулиці розташовані гаражі та близько десятка СТО. Шини лежать уздовж траси, упереміш з піском і шматками бетону, мабуть, вивезеними з якоюсь будівництва. За поворотом біля теплотраси, напроти ТЕС-6, уздовж битої колії, лежать гори відходів: старі бампери, будівельне сміття, і, звичайно, покришки.

київ шини

Можна було б звалити вину на найближчі СТО, але трохи далі зустрічається зразок кричущого нахабства: з'їзд з ґрунтовки під теплотрасу загороджений величезними тракторними шинами, пофарбованими яскравою фарбою, які ще недавно були клумбами в чиємусь дворі. За обгородженим проїздом — звалище таких же кольорових покришок.

київ шини

Прибувши на позначене місце помічаю, що з-за повороту біля теплотраси виїжджає вантажівка, покрита брезентом. Автомобіль пішки супроводжувало близько 10 чоловіків, а ще — чорний BMW X5.

київ шини

Через кілька годин після мого візиту Деснянська РДА опублікувала пост про утилізацію сміттєзвалища, — з тим же автомобілем, і тими ж робітниками.

📢🚫 У Деснянському районі триває ліквідація сміттєзвалища шинУ Києві в рамках весняного місячника з благоустрою триває…

Posted by Деснянська РДА on Monday, April 12, 2021

Як виглядало звалище «до», проінспектувала і депутатка Київради Аліна Михайлова.

«Утилізація» гуми в житловому районі?На фото ви бачите захоронення гуми в полі в Деснянському району (між…

Posted by Alina Mykhailova on Sunday, April 11, 2021

А як воно виглядає «після» — видно на наших фотографіях. Різниця в кількості шин мінімальна. Насправді звалище нікуди не поділося — ось як виглядав пустир відразу після того, як вантажівка поїхала, а робочі розійшлися по автобусних зупинках.

київ шини

київ шини

Чи будуть вони прибрані до кінця або все, як завжди, закінчиться на опублікованому пості?

Що буде з шинами?

Що стосується керівної компанії, яка обслуговує будинки Деснянського району — телефоном нам відповіли, що з усіх питань за коментарями слід звертатися в районну адміністрацію. Як повідомляють в Деснянській адміністрації, комунальні підприємства Деснянського району уклали відповідні договори зі спеціалізованими підприємствами Київської області. «Зараз шини складають в відведених локаціях, після чого перевезуть для утилізації», — йдеться в повідомленні. Більше інформації в адміністрації отримати не вдається — телефоном коментарів не дають, а на офіційні запити не відповідають.

В кращому з можливих випадків шини будуть здані на утилізацію. У Києві є кілька точок, які приймають таку вторсировину і переробляють. Кінцевим продуктом в такому випадку може бути адсорбент вуглецевий (використовується для ліквідації наслідків розливу нафтопродуктів) і гумова крихта — матеріал для штучного покриття дитячих майданчиків.

Важливо здавати на перероблення не тільки ті покришки, що прибрані з клумб, а й ті, які вичерпали свій ресурс і більше не потрібні власникам автомобілів — таких щорічно в Україні залишається близько 150 тисяч тонн. Зазвичай шини залишають на СТО або віддають власникам з собою. Доля покришок, які належали безвідповідальним громадянам відома — гума відправляється на звалище, найчастіше — несанкціоноване. Щоб застерегти жителів Києва від тотального забруднення міста шинами, ми пропонуємо вам список пунктів приймання, де можна залишити непотрібні покришки:

НазваАдресаЧас роботиКонтакти
Пункт приймання вторсировини
  • вул. Пожарського, 1/1, Київ
08:30 – 16:30
Пункт приймання вторсировини
  • вул. Празька, 36/6, Київ
09:00 – 19:00
Пункт приймання відходів та вторинної сировини
  • вул. Новопрорізна, 4/1 м. Бориспіль
(099) 124 – 40 – 24

(096) 113 – 20 – 30

(073) 431 – 04 – 03

Екологічні Інвестиції
  • вул. Верхній Вал, 4А, офіс. 315А, Київ — офісвул. Червоноткацька, 60, Київ — склад
Пн – Пт: 09:00 – 17:00(044) 209 – 63 – 96

(067) 223 – 18 – 32

(044) 393 – 32 – 65

Офіційний сайт

КП Київзеленбуд
  • вул. Бетховена, 8, Київ
  • вул. Новопольова, 95, Київ
  • пер. Герцена, 6, Київ
  • вул. Дмитрівська, 16а, Київ
  • просп. Степана Бандери, 6, Київ
  • вул. Електротехнічна, 26, Київ
  • просп. Визволителів, 6, Київ
  • Залізничне шосе, 61, Київ
  • вул. Тростянецька, 58А, Київ
(044) 272 – 61 – 82
РЕКУЛЬТИВАЦІЯ
  • вул. Лебедєва-Кумача 5, оф. 510, Київ
(044) 457 – 93 – 31

(044) 457 – 93 – 32

(044) 457 – 80 – 92

Офіційний сайт

Екологічний міст
  • вул. Велика Васильківська 23б, офіс 321, Київ
Пн – Пт: 09:00 – 18:00(068) 778 – 19 – 91

(095) 798 – 19 – 91

E-mail:

[email protected]

Офіційний сайт

Пункт приймання вторсировини
  • вул. Пухівська 1, Київська область
8:00-20:00097 062 9909

Офіційний сайт

 

Читайте також про ТОП-7 проблем з екологією в Києві і як вижити в столиці

73976

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: