Politics

Гонтарева, “Квартал” та хор імені Верьовки: огляд реакцій на пісню “Горіла хата, палала”

"Вечірній квартал" і хор Верьовки висміяли підпал будинку Гонтаревої. У владі і соцмережах відреагували жорстко

Що трапилося

"Хата горить в Гореничах, а в Лондоні Валєрія думає на Валєріча", – учасники "Вечірнього кварталу" у новому випуску шоу заспівали жартівливу пісню про підпал будинку колишньої очільниці Нацбанку Валерія Гонтаревої.

Ведучий номеру назвав спалення будинку "яскравою подією", після чого на сцену вийшли виконавиці Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Григорія Верьовки та артист Євген Кошовий.

Під музику української народної пісні "Горіла сосна, палала" вони заспівали, зокрема: "Горіла хата, палала, в Лондоні жінка плакала… Хата горить в Гореничах, а в Лондоні Валерія думає на Велерича… Люди вогонь побачили, допомагати почали, відра схопили, прибігли, в вогонь соляру плескали".

"У пісні цій мораль проста: хата згоріла від стида", – завершили пісню виконавці.

І почалось…

Як відреагувала Гонтарева

Колишня очільниця Національного банку України Валерія Гонтаревау коментарі проекту Радіо Свобода "Ньюзрум" заявила, що "насміхання над горем неможливо уявити в цивілізованому суспільстві".

Вона розповіла, що про номер дізналася від друзів.

"Щодо цинізму "95-го Кварталу" сумнівів давно нема. Але участь у цьому народного хору, це вже сором для всієї країни", – сказала вона.

Відповідаючи на питання, чи розглядала вона можливість замовлення цього номеру олігархом Ігорем Коломойським, Гонтарева зазначила: "Можливо, так і є. Я про це не думала".

Вона вважає, що скарга до суду у даному випадку не матиме результату: "Якщо позиватися до суду, то в мене грошей не вистачить на всі ці суди. А ще і суди повністю продажні на користь Коломойського. Ви це і самі бачите".

При цьому вона впевнена, що Коломойський в будь-якому разі заперечуватиме свою можливу причетність до номеру.

Зазначимо, що саме 20 жовтня Валерії Гонтаревій виповнилося 55 років.

А ось Коломойському "дуже сподобалося"

Натомість українському олігарху Ігорю Коломйському сподобалося. Він спочатку сказав, що не бачив номер, утім, після запитань пообіцяв подивитися і зрештою відповів: "Браво!", – та додав, що номер йому "дуже сподобався".

"З приводу того (сподобалось, – ред.), що "згоріла від сорому", – зазначив він.

Олігарх  також додав, що ще більше йому сподобалася фраза "Валерія думає на Валерича".

На запитання про те, чи не вважає він це насміханням над людським горем, Коломойський відповів, що ні.

"Так не останнє ж майно згоріло. Що тільки в неї хата згоріла? А скільки на Донбасі хат згоріло?" – зазначив він.

На запитання про те, чи сподобається йому, якщо "Квартал" жартуватиме про спалені на Донбасі будинки, Коломойський відповів:

"Коли вони будуть жартувати – будемо розмовляти. А ми ж зараз говоримо в контексті (підпалу будинку Валерії Гонтарєвої – ред.). Маніпуляціями тільки не займайтесь".

Він також запевняє, що не замовляв даний номер до її Дня народження.

"Я не знаю, коли День народження у Валерії Гонтарєвої, хоча це нескладно дізнатись за бажання. По-друге: я не брав і не беру участі в створенні контенту "Кварталу 95″, тим більше на честь Дня народження Гонтарєвої. Занадто багато їй честі", – зазначив він.

За словами Коломойського, з вересня минулого року він не підтримує зв'язок з "Кварталом" і на політику їхніх жартів не впливає.

Вибачення міністра культури

Міністр культури Володимир Бородянський на своїй сторінці в Facebook написав: "Вибачте, Валерія Олексіївна, мені соромно за Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки".

Застереження міністра економіки

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов застеріг, що номер "95 кварталу" про Гонтареву прямим чином негативно впливає на інвестиційний клімат в Україні.

"Для зовнішніх інвесторів це виглядає дуже погано. Поясню чому. Більшість зовнішніх інвесторів сприймають Гонтареву як видатного реформатора. За її керівництва НБУ перейшов на гнучке курсоутворення та інфляційне таргетування. Це технічні терміни, які описують, яким чином НБУ сьогодні приймає рішення", — зазначив він.

"Неприємна ситуація": що говорять в хорі Верьовки

Ідея скандального гумористичного номера, де висміяли підпал будинку екс-глави НБУ Валерії Гонтаревої, належить студії "Квартал 95".

Про це розповів гендиректор і художній керівник хору імені Верьовки Зіновій Корінець, передає "24 канал".

"Нас запевнили, що це такий стьоб. Вони ж над усіма кепкують. Над президентом, політиками. Нас попросили заспівати разом з Кварталом", – повідомив він.

Він також зазначив, що хор часто працює за контрактами. За його словами, цього разу "Квартал" заплатив їм 30 тисяч гривень за виступ у номері.

Водночас, керівник хору підкреслив, що ніколи і в думках не мав наміру говорити про щось антиукраїнське.

На уточнююче питання журналістки, чи не боїться він якихось мітингів на концертах з приводу цього, він відповів: "так, можливо, на жаль".

Реакція соцмереж

Виступ "95 кварталу" просто сколихнув соціальні мережі.

Колишніх колег президента Володимира Зеленського по студії "95 квартал" звинувачують у тому, що вони перетнули межу з "чорним гумором", глузуючи з пожежі. Не менше звинувачень лунає на адресу державного хору, якому закидають участь у політичних розбірках.

Нардеп від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко заявила, що депутати готують листа на ім'я спікера Дмитра Разумкова з тим, щоб хор імені Верьовки не виконував гімн на відкриттях і закриттях сесій Верховної Ради.

"Дном" виступ назвав також лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук.

"Головний герой Кварталу, теперішній перший — Президент, має сам сказати, що цього не можна вибачити Кварталу і національному хору імені Верьовки", – вважає президент Українського філософського фонду Євген Бистрицький.

Проте деяким відомим персонам виступ "95 кварталу" сподобався. Зокрема, депутату від "Слуги народу" та колишньому журналісту "1+1" Олександру Дубінському.

Нагадаємо, 17 вересня Гонтарева повідомила, що невідомі спалили її будинок в селищі Гореничі під Києвом. Коломойський спростував причетність до підпалу.

А як вам жарт "Кварталу"? 🤔

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.