fbpx
Сьогодні
Корисне 16:43 12 Чер 2024

Куди поїхати у відпустку в Україні

“Рубрика” зібрала варіанти, куди поїхати на літній відпочинок в Україні. Далі — про принади відпочинку в горах, палаци Хмельниччини, озера Волині та інші місці, де ви зможете відпочити.

English version here

У чому проблема?

Під час війни туризм в Україні зазнав значних змін, багато маршрутів стали недоступними через бойові дії. Але відносно безпечні регіони продовжують приймати туристів. 

Яке рішення? 

Разом із українськими туристичними агенціями та клубами мандрівників, розповідаємо, куди можна відправитися цього літа, щоб перезавантажитися, подбати про своє фізичне та душевне здоров'я і просто насолодитися моментами спокою.

Де відпочити на Закарпатті 

Закарпатська область — це особливий клімат, термальні води, закарпатські вина, домашні сири, смачна кухня. Тут можна відчути спокійне мирне життя і згадати часи без комендантської години, адже це єдина область, де її немає.

Відпочинок в Україні 2024

Солотвино. Фото з архіву Христини Боднар

Цього літа ідеальним місцем для відпочинку стане курорт Солотвино, розповідає Христина Боднар, керівниця туристичної компанії Podorozhnyk.travel. Солотвино відоме своїми унікальними солоними озерами, чудовим мікрокліматом та прекрасними краєвидами. Відпочинок тут ідеально підходить для людей будь-якого віку.

Вода в озерах Солотвино багата на мінерали й солі, що мають лікувальний ефект. Це особливо корисно для людей з проблемами дихальних шляхів, шкіри та опорно-рухового апарату. Для дітей є безпечні басейни, аквапарк, атракціони, що зроблять відпочинок цікавим і насиченим. Також тут пропонують спа-процедури, грязьові ванни, соляні кімнати та інші оздоровчі процедури. 

Ігор Губіліт, керівник туроператора "Відвідай", радить звернути увагу на курорти Берегове та Косино з їхніми термальними басейнами. Це гарні місця для відпочинку сім'єю. Тут можна підібрати готель або винайняти приватні будинки у власників. 

На території Косино враховані інтереси людей будь-якого віку. Адже там є:

  • екстрим-парк і атракціони для молоді;
  • оздоровчо-лікувальні процедури;
  • зони для засмагання;
  • спеціальний мілкий басейн з аніматорами для дітей.

Берегове — місто, що здатне закохати у себе назавжди. Візитівкою міста, яке ще називають маленькою Угорщиною, є термальні води, які вже стали улюбленим місцем для оздоровлення та релаксу. Але не тільки.

В Береговому можна:

  • продегустувати берегівські вина;
  • зазирнути в "Графський двір", побудований ще в 1629 році на місці монастиря ордену домініканців, де тепер знаходиться історико-етнографічний музей "Берегівщина";
  • побувати в угорському національному театрі;
  • відвідати храми, виконані в готичному стилі і споруди, що представляють епоху бароко;
  • пройтися берегівським мостом через річку, це унікальна старовинна будова, що спонукає до романтичних прогулянок.

Де відпочити у Карпатах

Відпочинок в Україні 2024

Шпиці. Фото з архіву Світлани Кадубенко

Краса і тиша Карпат — це справжня розрада. Гори зачаровують своєю величчю та красою, даруючи незабутні враження і духовне піднесення.

Одними з найпопулярніших для походів у гори є:

  • Говерла;
  • Хом'як;
  • Шпиці;
  • Писаний Камінь;
  • Пікуй.

Незмінним місцем для відпочинку залишається Буковель. Це не найдешевший, але безумовно, найзручніший всесезонний курорт регіону. Влітку сюди приїжджає багато туристів, щоб відпочити в басейнах, прогулятись екопарком, насолодитись чистим повітрям та красою Карпат. 

Варто відзначити й мальовничі села Красник, Микуличин, Шешори, Манява. А також Яремче, відоме гірськими пейзажами та пропозиціями житла на будь-який смак та гаманець.

За словами Христини Бондар, у Яремчі можна знайти чимало цікавого: дивовижні природні формації — водоспади, круті скелі, віковічні ліси, відкриті пішохідні маршрути будь-якої складності.

Гуцульська культура тут на кожному кроці — постійний ярмарок, виставки народних промислів та ремесел, колоритні гуцульські фестивалі, традиційна кухня майже у кожному закладі. Одним з найяскравіших відкриттів цього року став тематичний парк "Гедзьо Парк Легенд". Переступивши поріг цього парку, можна опинитися в справжній казці, яка зачаровує не лише дитячі, але й дорослі душі.

Відпочинок в Україні 2024

"Гедзьо Парк в Яремчі". Фото з архіву Світлани Кадубенко

А всього за шість кілометрів від Яремча знаходиться курортне село Микуличин — найдовше село України з підвісними містками через каскад річки Прут. Цей населений пункт відомий місцевим крафтовим пивом та квасом, які виготовляє приватна гуцульська броварня. У Микуличині розвинений зелений і сільський туризм. Тут можна піднятися пішки на найближчі гори:

  • Явірник-Горган;
  • Велика Рокита;
  • Маковиця.

А також варто прогулятися на водоспади:

  • 15-метровий Женецький Гук;
  • Нарінецький водоспад, розміщений між селами Микуличин і Татарів із висотою падіння води 9 м;
  • Капливець, що неподалік залізничної станції Микуличин.

Відпочинок в Карпатах — це не лише гори та водоспади, а й чани, бані та сауни. Сьогодні насолодитися карпатськими чанами можна не лише в розкішних готельних комплексах, а на території практично кожної невеликої приватної садиби, яка приймає туристів.

"На гуцульщині це ціла наука та культура: створити гарний чан та правильно нагріти, розтопити баньку «по фен-шую» та оздоровитися по повній програмі у мінеральних водах. Під час відпочинку у Карпатах у вас буде можливість спробувати різноманітні водні процедури — як оздоровчі, так і просто для релаксу", — говорить Ігор Губіліт.

Відпочинок в Україні 2024

Музей "У трембітаря". Фото з архіву Христини Боднар

Також професійні мандрівники відзначають Верховину,  — столицю Гуцульщини. Окремими цікавинками для туристів стануть музеї Верховини:

  • Хата-музей "Тіні забутих предків";
  • Музей Штопора;
  • Музей "У трембітаря";
  • Музей Гуцульської Магії.

Ну і як у Карпатах не спробувати сирів з полонини? Тому обов'язково ще завітайте у Копальню Бринзи.

Де відпочити на Івано-Франківщині

У Івано-Франківській області також є чим зайнятися. Ігор Губіліт рекомендує покататися на "Карпатському Трамвайчику", який відправляється з селища Вигода та неспішно курсує вздовж річки Мізунки. Ви будете пропливати повз будиночки місцевих, поля і лісові галявини. 

"Інтерактивний Музей Вигодської Вузькоколійки", який також розташований у Вигоді — один з найсучасніших і найцікавіших інтерактивних музеїв України. Тут всього можна спокійно торкатися. Під час екскурсії можна навчитися визначати вік дерев, побувати в дуплі дерева та залізти у кабіну машиніста карпатського трамвая.

Не менш цікавим буде Парк Історії Землі "Underhill" в селі Підгірʼя. Це — ідеальна локація для сімейного відвідування. Тут ви та ваші діти дізнаєтеся про розвиток нашої планети та познайомитесь з доістричними тваринами, такими як: мамонти, крокодил саркозух, броненосець, печерний ведмідь та інші. Підсилити дозу емоцій вам допоможуть інтерактивний "Музей Лицарства", створений місцевими митцями, закоханими в епоху середньовіччя та Пнівський замок, розташовані в місті Надвірна та поблизу.

Відпочинок в Україні 2024

Парк Історії Землі. Фото з архіву Христини Боднар

"Це чудові місця для одноденних мандрівок, але якщо плануєте затриматися на декілька днів. Рекомендуємо обрати приватний сектор або готелі для комфортного проживання. Більшість будиночків розташовані поруч з річкою, альтанками та мангалом, де можна гарно відпочити та насолодитись красою природи", — радить Христина Боднар.

Відпочинок в Україні 2024

Феєрія Карпатського духу, Ворохта. Фото з архіву Світлани Кадубенко

Світлана Кадубенко, організаторка подорожей "Подорожуймо Україною разом", радить звернути увагу на Ворохту. Гордість Ворохти — старі австрійські віадуки з кам'яними арками-опорами. Найбільш величний віадук знаходиться у центрі селища. Саме він вважається найбільшим арковим мостом не тільки України, а і Європи.

А ще у Ворохті у 2023 році відкрився музей "Феєрія Карпатського Духу". Тут туристи можуть побачити автентичні предмети гуцульського побуту: хустки та вишиті рушники, яким понад 100 років, бербениці, сорочки, кептарі та багато іншого. Тут також є старовинний, але повністю робочий верстат, якому вже близько 80 років. На таких верстатах створюються знамениті гуцульські ліжники.

Де відпочити на Львівщині

Відпочинок в Україні 2024

Скеля Триніг, Золочівський район Львівської області. Фото з архіву Ігоря Губіліта

Ще до повномасштабної війни Львів став єдиним українським містом, яке входить до сотні найпопулярніших туристичних напрямків світу. Зупинившись у Львові, можна насолодитися не лише красою міста, надихатися його атмосферою, а й здійснити краєзнавчі мандрівки місцями, які досі маловідомі туристам. Це:

  • Сколівський район;
  • Самбірщина.

Водночас серед найпопулярніших туристичних маршрутів зі Львова — Золочівський, Підгорецький та Олеський замки. 

"До речі, на фоні розкішної панорами Підгорецького замку розташувався кінно-спортивний клуб "Hemingway", який ставить собі за мету зберегти українську верхову породу коней. Під час екскурсії можна познайомитися із цими граційними тваринами ближче, погладити їх, зробити фото на згадку. Окрім коней тут можна побачити і віслюків, корів, кіз та овечок", — говорить Ігор Губіліт.

Також на вихідні можна зʼїздити до "Садиби Єнота", що знаходиться поблизу Буська і Верблян. Тут відвідувачів чекають нутрії, екзотичні птахи, ослик. А головні "господарі" садиби — єноти — радо запросять вас у свої обійми на так звану "єнототерапію".

Відпочинок в Україні 2024

Липова Долина, майстер-клас по гончарству. Фото з архіву Христини Боднар

У Львівській області можна відвідати бананову ферму, що розмістилася всього лиш за 10 км від Львова, у селі Липники. Тут ви зможете побачити, як вирощують банани в умовах українського клімату.

Або завітати у зоопарк "Лімпопо" (село Маденичі), де можна познайомитися з різними видами тварин, — радить Христина Бондар. Також варто відвідати "Медовий блюз" — кемпінг в селі Лубʼяна, де ви дізнаєтеся все про бджільництво та мед. 

Де відпочити на Волині

Відпочинок в Україні 2024

Шацькі озера. Фото з архіву Андрія Рибачка

На фоні Карпат недооціненою залишається Волинь. Але й там є багато місць для релаксу. Наприклад, Шацькі озера — група з понад 30 озер у Волинській області, поблизу селища Шацьк. Аналогів цього унікального природного комплексу у Європі просто не існує. На багатьох озерах Шацького району є пляжі, де можна відпочити, поплавати та позасмагати. Шацькі озера ідеально підходять для каякінгу, водних велосипедів, водних лиж, вейкбордингу і риболовлі.

Навколо озер є декілька населених пунктів. Найчастіше туристи орендують житло в селищі Шацьк, у селах Світязь, Підманове, Гряда, Пульмо, Пулемець, Іллічівка та Мельники. Там можна зупинитися на базах відпочинку, у готелях чи приватних садибах. А під час прогулянки стежками заповідника можна не тільки побачити озера, пляжі та ліси, а й подивитись на життя тварин у їх природному середовищі. 

"Моє улюблене озеро на Шацьких — Пісочне неподалік від села Гаївка. Вода в ньому дуже прозора та чиста", — каже Андрій Рибачок. 

Де відпочити на Хмельниччині

Відпочинок в Україні 2024

Замок у Старокостянтинові, Хмельницька область. Фото з архіву Андрія Рибачка

Тут є багато ще невідкритих, але дуже мальовничих куточків. Наприклад загадкові фахверкові будиночки в Антонінах, резиденція Чечелів у Самчиках з доглянутим англійським ландшафтним парком. Більш відомі замок в Старокостянтинові і Меджибізька фортеця також мають свої легенди і таємничі місця. 

"З прихованих цікавинок є місце, яке я дуже люблю і всім друзям рекомендую — це садиба Графа Сцибор-Мархоцького. Це досить гарно збережений палац у селі Отроків. На його території працює атмосферний готель на кілька номерів, що мебльовані під старовину.

Ще одне топове місце на Хмельниччині — це Маліївецький палац, який декілька років тому небайдужі волонтери-активісти врятували від розрухи. Зараз там неформальний музей, молода команда і вирує життя", — ділиться Андрій Рибачок, мандрівник та співзасновник туристичного клубу "Бідняжка".

Також в селі Маліївці, яке сміливо можна назвати наймальовничішим куточком Поділля, зберігся старовинний парк з двома ставками, фонтанами, стилізованою під замкову вежу водонапірною баштою. Але головна атракція села — 18-метрова скеля з водоспадом і печерним гротом.

Ключова артерія Хмельниччини, навколо якої вирує життя, в тому числі літнього відпочинку — це Дністер. Кажуть, що кілька днів, проведені на Дністровському каньйоні, котрий ще називають Подільським Кримом через краєвиди та клімат, близький до середземноморського, цілком можуть замінити поїздку на море. Відпочинок на Дністрі — це можливість покупатися, порибалити, засмагнути, поплавати на човнах, зафільмувати собі на згадку дивовижні панорами на річку. 

Ключовий магніт регіону — це Бакота (Бакотська затока). Тут є готелі, бази та кемпінги на будь-який смак та гаманець. Звідси недалеко й до Кам'янець-Подільського, отже можна вкотре навідатися в знамениту фортецю.

Відпочинок в Україні 2024

Бакота. Фото з архіву Наталії Тулюлюк

Наталія Тулюлюк, керівниця компанії Velovuyki, яка організує велотури по Україні та світу, додає: останнім часом в Україні все більше розвивається інфраструктура "глемпінгів" або гламурних кемпінгів. Це коли ви живете в здоровенному наметі, який всередині має кухню, повноцінні меблі, стоїть десь в гарному природному місці. Один з таких глемпінгів пропонує відпочинок саме на Бакоті, де ви будете жити прямо на березі водосховища на території заповідника, мати всі необхідні блага цивілізації та доступ до різноманітних цікавинок регіону, як скельні монастирі, неймовірні оглядові майданчики, крафтові виробництва вина та меду. 

Якщо поїхати трошки далі, в Стару Ушицю, там теж буде великий вибір житла — як приватних кімнат в будинках, так і баз відпочинку, з басейнами та іншими зручностями. В Старій Ушиці спостерігається найширший розлив Дністра — відстань від одного берега до іншого сягає близько п'яти кілометрів. Але цікаве це селище не лише краєвидами. Тут працює приватна травʼярня, де займаються вирощуванням лікувальних трав та мають власне виробництво чаїв, фітозборів, а також трав'яних та ягідних лікерів. У травʼярні проводять цікаві та колоритні екскурсії та дегустації.

Де відпочити на Вінниччині

Відпочинок в Україні 2024

Глемпінг на Голубому озері, Вінниччина. Фото з архіву Андрія Рибачка

В цій області також є ряд невеличких локацій, готельчиків, баз та наметових містечок, де можна зупинитися з друзями чи сім'єю. Зверніть увагу на бази та резиденції у селах Лука-Мелешківська, Губник, Гармаки, Мазурівка.

"Комфортний глемпінг є і в нас на Вінниччині. Така релакс-локація знаходиться за 30 кілометрів від Вінниці. На Голубому озері в селі Могилівка", — рекомендує Андрій Рибачок. 

Також турклуб "Бідняжка" рекомендує відвідати маловідомі, але від того не менш красиві палаци Вінниччини. Кожен має свою історію та свій стиль архітектури. Єдине, що їх потрібно пошукати. Часто вони не лежать на поверхні і небагато людей про них знає. Це:

  • палац Потоцьких у Дашеві;
  • палац Вітославських у Чернятині;
  • палац Чарномського у Чорномині;
  • палац Заботіна у Малій Ростівці;
  • палац Мерінга у Старій Прилуці.
9056

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: