fbpx
Сьогодні
Розбір 17:36 29 Жов 2020

Скандальне рішення КСУ про скасування декларування: чи заберуть в українців безвіз в Європу і які є загрози

English version here

Європейський Союз може забрати в України безвізовий режим. Про це вже прямо йдеться в листі посла України в ЄС на ім'я віце-прем'єра з питань євроінтеграції Ольги Стефанішиної.

Усьому виною скандальне рішення Конституційного Суду, яким повністю скасовується електронне декларування для чиновників. Ситуація настільки скандальна, що у справу втрутилася навіть Рада нацбезпеки і оборони. Що зараз відбувається і яке майбутнє у безвізу — у матеріалі "Рубрики".

Чому це відбулося

"Рубрика" раніше писала про те, що Конституційний Суд України 27 жовтня ухвалив рішення про визнання неконституційними деяких положень прийнятих раніше законів.

Йдеться про скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку і моніторинг способу життя, скасування незаконного збагачення і конфіскації активів, придбаних корупційним шляхом, а також недостовірного декларування.

Такий крок був зроблений після формального звернення 47 нардепів в КСУ (представники "Опозиційною платформи — За життя" і "За майбутнє") з вимогою визнати окремі антикорупційні положення неконституційними.

Як підсумок — КСУ підтримав звернення, чим по суті паралізував процес декларування чиновників. Національне агентство з питань запобігання корупції у 18 годин 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій. На наступний день з гнівним повідомленням виступили і в Європейському Союзі.

Так, у листі посла України при ЄС Миколи Точицького на адресу віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної сказано, що через такий крок КСУ у Києва виникає цілий ряд проблем. Йдеться про ризик скасування безвізового режиму, виділення макрофінансової допомоги, інтеграції в єдиний цифровий ринок і так далі.

За словами народного депутата від фракції "Голос" Ярослава Юрчишина, проблеми в України хоч відбавляй.

"Система електронного декларування була однією з основних умов у переговорах про впровадження візової лібералізації для громадян України з боку ЄС. Ефективну боротьбу з корупцією тут забезпечує той факт, що на територію Союзу не зможуть пролізти корупційні активи, чи не будуть шукати укриття вітчизняні корупціонери.

Президент Володимир Зеленський на недавньому саміті з ЄС безпосередньо обіцяв, що втручання в роботу антикорупційних органів не буде, але, по-іншому, як втручання, рішення Конституційного Суду назвати не можна. Україні потрібно оперативно реагувати на загрозу, інакше скасування безвізу може стати реальністю.

Зеленський прибув на саміт Україна-ЄС

Фото Reuters

Про те, щоб отримувати гроші від МВФ, Світового Банку або ЄС взагалі мови не йде. Зараз важливо оперативно внести зміни в закон і оперативно провести розслідування щодо можливого факту злочину в діях суддів КСУ ", — підкреслив у коментарі "Рубриці" Юрчишин.

Серйозності подіям додає і той факт, що Володимиру Зеленському довелося скликати позачергове засідання Ради нацбезпеки і оборони в обід 29 жовтня, щоб виробити механізм реакції на те, що відбувається. Адже нагадаємо, рішення Конституційного Суду не можуть бути оскаржені.

ксу

Що буде робити влада

Як розповів співрозмовник "Рубрики" в Кабінеті міністрів України, поки трагедії в питанні безвізу ніякої немає. Але сигнали ЄС варто сприймати серйозно.

"Так, дійсно, через рішення КСУ є проблема. Але забирати безвіз поки ніхто не буде. Щоб запустити процес, ЄС повинен оголосити офіційне попередження в рамках Механізму припинення безвізового режиму, а поки цього немає. Але, скажу чесно, якщо влада в найближчий місяць не вдасться до жорстких кроків, то справа може дійти і до скасування", — пояснив співрозмовник.

Офіс віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної вже виступив зі зверненням і підкреслив — безвіз у України ніхто не забере.

Ольга Стефанішина

"Президент заявив, що скористається своїм правом законодавчої ініціативи для відновлення ефективної роботи системи електронного декларування та відповідальності за порушення антикорупційного законодавства. Зі свого боку уряд також вживає заходів, які унеможливлять зупинку вже початих реформ, включаючи ті, які є основою для нашої європейської та євроатлантичної інтеграції.

Нагадую, курс України в ЄС і НАТО є остаточним, невідворотним і закріпленим у Конституції", — наводить слова міністра пресслужба відомства.

Крім рішення з боку Офісу, головною паличкою-виручалочкою для України може стати Верховна Рада. Як вважає народний депутат від "Слуги народу" Віталій Безгін, навіть якщо буде внесений законопроєкт про відновлення декларування, то на його розгляд може піти кілька тижнів.

"По-перше, як заявляє представник парламенту в КСУ, була порушена процедура при прийнятті рішення з боку Суду. По-друге, ми повинні побудувати нормальний діалог з нашими європейськими партнерами, незважаючи ні на що. По-третє, добре, що є реакція з боку президента і скликання засідання РНБО, думаю, це правильне рішення. Нам заново необхідно на законодавчому рівні зробити так, щоб антикорупційна система відновила роботу", — пояснив нардеп.

На питання про те, скільки може зайняти процес прийняття нового закону, Безгін відповів "тижні". "Для початку потрібно вивчити, який проєкт подадуть до парламенту. Щоб за нього проголосувати за основу і в цілому, потрібно, щоб не було як мінімум двох фракцій і груп, які виступають проти. В іншому випадку ми можемо отримати правочний спам, який затягне процес розгляду проєкту на тижні, тому я утримаюсь від прогнозів щодо термінів", — пояснив "Рубриці" Безгін.

Судячи із заяв парламентаріїв, на наступному тижні Рада активно займатиметься розглядом законопроєкту про повернення електронного декларування. Спікер парламенту Дмитро Разумков уже заявив, що "парламент збереже досягнення останніх років в антикорупційній сфері".

За його словами, це особливо важливо, враховуючи заяву НАЗК про те, що цим рішенням КСУ заблоковано призначення керівних кадрів органів влади, в тому числі переможців місцевих виборів. Це паралізує вертикаль місцевого самоврядування, а в умовах децентралізації призведе до розбалансування вертикалі влади в державі, переконаний голова ВР.

1573

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: