fbpx
Сьогодні
Сусіди 15:05 04 Кві 2019

Бульдозером – на Хрести Куропат. Як в Білорусі знищують пам'ятник жертвам комуністів

Сьогодні в урочищі Куропати під Мінськом знесли 70 хрестів, встановлені волонтерськими силами. Під'їзди до Куропата заблокували співробітники ДАІ. Крім того, меморіал оточили ОМОНівці і не пропускають людей. Колонка автора з Білорусі

Фото: Радіо Свобода - Новини Білорусі. 4 квітня 2019 року, урочище Куропати

Коли в кінці 1980-х відомий білоруський історик Зенон Позняк виявив в цьому непримітному лісі останки людей, відразу стало зрозуміло, де радянські карателі знищували білоруську інтелігенцію у жахливому 1937 році. З моменту цього відкриття по периметру були встановлені хрести – в знак пам'яті про всіх жертв репресій. У 1994 році це пам'ятне місце відвідував 42-й Президент США – Білл Клінтон, аби віддати шану полеглим.

Однак з приходом до влади Лукашенка, ставлення до цього місця змінилося. Державна пропаганда ніяк не реагувала, а нечисленні й розрізнені опозиційні групи гризлися між собою за право «опіки» над цим місцем. За всі 25 років правління, Лукашенко ще жодного разу там не був. Зате дуже вдало згадав про них, коли загострився конфлікт з Росією. І тому держава вирішила встановити там пам'ятник, що нагадує прищіпки і суботники з облагороджування території.

Але недавно на великій прес-конференції Гарант Незалежності заявив, що ці хрести пам'яті заважають. Справа вся в тому, що старі прибрали і поставили нові – більш високі. І проїжджаючи повз них, кортежу Гаранта це ріже очі. І ось сьогодні без документації і будь-яких проектів робіт, хрести почали демонтувати.

Майданчик оточив ОМОН, затримали близько 15 осіб. На вимоги депутата нижньої палати білоруського парламенту про надання документації, направляють в прес-центру райвиконкому «узгодити ось цей захід».

З цього приводу своє здивування і невдоволення висловили Білоруська православна церква МП, Білоруська католицька церква, лауреат Нобелівської премії в галузі літератури Світлана Алексієвич. "Це злочин! Вони (влада) поставили там шматочок казенного каменю і думають, що біля нього будуть плакати люди» – заявила вона журналістам. Навіть автор офіційного пам'ятника засудив дію влади.

Загалом, давно все зрозуміло, як забезпечують і гарантують білоруську незалежність і самовизначення білоруського народу.

Автор: Янка Беларус

980

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: