fbpx
Сьогодні
Розбір 10:57 27 Гру 2021

Тисяча від Зеленського: навіщо вона потрібна насправді й чому її важливо використати до кінця?

“Ковідна” тисяча для вакцинованих — це не тільки, щоб мотивувати вас зробити щеплення. Таким чином хочуть підтримати економіку, і десь це вже спрацювало.

English version here

У чому проблема?

Проблема, відома всім нам, це сфера послуг, що постраждала після пандемії, і туристична сфера. Багато готелів закрилися навіть за кордоном, в Україні не втрималися на плаву переважно невеликі кав'ярні та ресторани. 

Ще одна, на перший погляд, не пов'язана з цим проблема, — низькі темпи вакцинації населення. Що, звичайно, залежить від багатьох факторів, починаючи від недовіри до вакцини та закінчуючи відсутністю мотивації у населення ставити щеплення. 

В Україні ці дві проблеми пов'язали й одним пострілом вирішили вбити відразу двох зайців. 

Яке рішення?

Рішенням стала тисяча від Зеленського, яку можна витратити на кіно, театр, подорожі, ліки чи книжки. Когось ініціатива приємно порадувала, дехто критикує рішення, кажучи, що було б корисніше витратити тисячу на оплату комуналки. Проте рішення видавати по тисячі гривень тим, хто вже вакцинувався, має право на існування. Хоча витратити виплату можна лише на певні сфери, нехай і не ключові для української економіки, все ж таки це саме ті сфери, які постраждали від пандемії.

Тобто, уряд вирішив надати непряму підтримку бізнесам. Яким саме — вирішить сам споживач, який до того ж вийде зі звичної моделі поведінки, культурно збагатиться у театрі, купить книгу, необхідні йому ліки чи навіть вітаміни. 

Тисяча від Зеленського: навіщо вона потрібна насправді й чому її важливо використати до кінця?

Як це працює?

…у Північній Ірландії

Невитрачені з українських карток кошти через 4 місяці знову повернуться до державного бюджету, а витрачені увіллються в економіку. Така сама система, з декількома відмінностями, була запроваджена і в Північній Ірландії як частина програми Міністерства економіки з відновлення після пандемії. Там кожен громадянин віком понад 18 років отримав картку Mastercard Spend Local на 100 фунтів стерлінгів — це більше, ніж в Україні, сума еквівалентна приблизно 3600 гривням. При цьому обов'язкової умови у вигляді вакцинації не було. 

Гроші зі Spend Local можна було використати за два місяці для купівлі товарів та послуг у будь-якій компанії, розташованій у Північній Ірландії, яка приймає платежі за карткою; водночас використовувати гроші онлайн або зняти готівку було не можна. Також картку не можна використовувати для азартних ігор або для оплати деяких юридичних та фінансових послуг, таких як іпотека, платежі за кредитними картками, штрафи, страхування та податок на транспортні засоби. 

В Україні ж запроваджено обмеження на компанії, які приймають платежі, і якщо ви захочете розрахуватися карткою єПідтримка не за призначенням (не в кіно, не за квитки на потяг чи літак, не в аптеці та не в книгарні), операція не пройде через те, що «перевищено ліміт». 

А це точно спрацює?

Тисяча від Зеленського: навіщо вона потрібна насправді й чому її важливо використати до кінця?

«Кожна копійка на рахунку, так що витрачайте її зараз, витрачайте все і витрачайте на місці»

Чи змінилися темпи вакцинації в Україні після того, як населення спробували стимулювати фінансово, точно не можна сказати. Відповідних опитувань, на які можна послатись, не проводилося. Те саме і в інших країнах, де мотивувати населення поставити щеплення намагалися, видаючи людям подарункові сертифікати або так само, як і в Україні, виплачуючи гроші на картку. Наприклад, у Каліфорнії пропонували подарункову картку $50 і розіграш 10 призів по $1,5 млн доларів. В Огайо оголосили лотерею з виграшем $1 млн, у Нью-Йорку давали $100 і можливість виграти стипендію на навчання в університеті. Український Forbes пише, що майже всі ці експерименти показали або дуже невеликий вплив на вакцинацію (збільшення намірів буквально на кілька відсотків), або взагалі жодного. А в одному з досліджень фінансова винагорода навіть понизила бажання вакцинуватися серед представників деяких соціальних верств.

Проте витрачають українці виплату дуже активно. Станом на 25 грудня, вже понад 5 млн українців подали заявку в Дію на отримання послуги, а 6 млн оформили спеціальні картки в банках. З усіх українців, які вакцинувалися, відкрили рахунки та подали заявки, виплати вже отримали 2,7 мільйона українців. Тож всього вже було витрачено 270 млн грн. У Мінцифри повідомляють, що найпопулярнішими категоріями виплат стали книжкові магазини та квитки в кіно. На третьому місці — квитки на потяги. Далі вже йдуть театри, концерти та різні вистави; на останньому — спорт.

У Північній Ірландії, де така система працює з жовтня, міністр економіки Гордон Лайонс розповів, що на сьогодні майже всі, хто подавав заявку на отримання картки Spend Local, отримали її. Сотні тисяч покупців вже почали користуватися цими картками та витратили вже близько 90 мільйонів фунтів у сфері роздрібної торгівлі, готельного бізнесу та в секторі послуг:

«І це працює, — заявив міністр. — Північний консорціум роздрібної торгівлі повідомив, що кількість відвідувачів зростає, тоді як PwC [ПрайсуотерхаусКуперс — міжнародна консалтингова компанія, — ред.] нещодавно передбачив, що цього Різдва витрати на головній вулиці збільшаться».

Гордон також зазначив, що дуже важливо, щоб кожен власник картки «витратив кожен пенні» зі своєї картки, тому що таким чином він надасть максимальну підтримку економіці після пандемії:

«У вас може залишитися п'ять, десять або навіть пара фунтів». Але якщо у вас залишилися гроші, використовуйте їх. Коли ви знаходитесь поза домом у ці вихідні, підтримайте місцеву кав'ярню, газетний кіоск, перукаря, таксиста чи будь-кого, хто сильно постраждав під час пандемії. Кожна копійка на рахунку, тому витрачайте її зараз, витрачайте все і витрачайте на місці».

Що я можу зробити? 

Якщо ви вже вакциновані — надішліть заявку на отримання своєї тисячі та постарайтеся витратити все до останньої копійки, як радить Гордон Лайонс з Північної Ірландії. Інструкцію, як отримати виплату, ви можете знайти за посиланням

1
7994

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: