fbpx
Сьогодні
Коротко 20:24 27 Лип 2020

"Найбільша проблема України — питання довіри і передбачуваності". Головне з інтерв'ю Іллі Пономарьова

Що каже про настрої інвесторів та політику колишній депутат Держдуми РФ, нині — відомий бізнесмен, Ілля Пономарьов

English version here

Ілля Пономарьов — єдиний депутат Держдуми, який голосував проти анексії Криму Росією в 2014 році, зараз — засновник інвестиційної компанії Trident Acquisition і громадянин України.

Переказуємо найцікавіші фрагменти з інтерв'ю Іллі Пономарьова Олесі Бацман.

Про свою інвестиційну компанію і куди вкладають гроші в Україні

• Компанія Іллі Пономарьова — єдина у своєму роді, орієнтована на Україну і котирується на NASDAQ (американська біржа, що спеціалізується на акціях високотехнологічних компаній, – Ред.).

• Ми підняли більше 200 мільйонів доларів для інвестицій в країну. А також виграли великий тендер по освоєнню чорноморського шельфу, під який піднімалося додатково ще 800 мільйонів, тобто загальний обсяг інвестицій дійшов до 1 мільярда доларів. Але уряд України вирішив по іншому, результати конкурсу були скасовані.

• Готуємо цікаву угоду, але Україна — лише наступний етап розвитку в ній. Поки зробити хоч що-небудь тут неможливо, тривіально незрозуміло, з ким домовлятися.

Що потрібно іноземним інвесторам

• Корупція і верховенство права — це банальність, всі і так це розуміють, вона не хвилює насправді великих іноземних інвесторів. Їм потрібно, щоб були вирішені конкретні питання. Щоб земля була виділена в конкретні терміни за конкретні гроші без якихось складних бюрократичних процедур, щоб були підведені електричні мережі та інші, щоб дорога була побудована. Найважливіше — це питання довіри і передбачуваності.

• Залучити гроші під Україну нам вдалося, а витратити їх в Україні — ні. Швидше за все, ми зараз перемкнемо увагу на іншу країну. Результат буде показаний не в Україні, а в тій державі, яка готова ці гроші приймати.

Про єдиного українського інвестора в компанії

• Мене часто запитують, у чому різниця між Росією та Україною. Одна з речей, яку я кажу не на користь України — дуже важко з людьми домовлятися, погано люди тримають слово. Ти домовився, потім щось змінилося. Єдина людина, яку я знаю в Україні, чиє слово — це закон, алмаз, з яким ти домовився, ти знаєш, що це буде зроблено — це Геннадій Буткевич. Унікальна і дуже позитивна якість. Буткевич став єдиним українським інвестором фонду.

Про закритість України зсередини і корупцію

• Один з попередніх чиновників мені пропонував хабар за те, що ми не будемо інвестувати в Україну. Хотів принести інвестиції в нашу компанію за умови, якщо ми будемо інвестувати в іншу країну. Тобто ми краще гроші в борг візьмемо десь на Заході, але тільки не треба в Україну приходити зі своїми грошима і порушувати тут крихкий баланс сил, який склався всередині країни.

Як залучити інвестиції?

(звертаючись до Володимира Зеленського) По-перше, питання залучення інвестицій не можна делегувати, ним потрібно займатися самому. По-друге, в цьому питанні треба розбиратися. По-третє, до цього питання треба залучати більше сильних людей, які безпосередньо займалися великими міжнародними інвестиціями. В Україні таких людей практично немає, на жаль.

Про російську агресію, Крим і Донбас

• Я не вірю, в те, що Росія скоро піде відкритою війною на Україну. Я бачу у Путіна завдання поглинути Білорусь, перезапустити інтеграційний процес. У випадку з Україною, думаю, це більше "брязкання зброєю", "примус до миру". Вони вважають, що можуть налякати українську еліту і змусити її йти назустріч у тих вимогах, які вони висувають.

• Чим більше патріотичні сили "ЄвроСолідарності" критикують Зеленського, тим більше його виборець на сході України йде в Медведчуківську сторону. Тим самим, "ЄС" працює на Кремль.

• Можливості повернути Крим в короткостроковий перспективі не бачу. Щоб зробити це, потрібно прибрати Путіна від влади в Росії. Це, на мій погляд, єдиний спосіб цього добитися. Ця умова недостатня, але необхідна. А врегулювання питання Донбасу абсолютно можливе при Путіні. Я вважаю, що Путін сам цього хоче, йому необхідно домогтися зняття міжнародних санкцій.

Дивитися інтерв'ю повністю:

Читайте також: Гаага для росіян: як непомітно триває суд у справі малайзійського Боїнга

14912

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: