fbpx
Сьогодні
Розбір 20:00 19 Бер 2020

Маніпуляції та шахраї під час епідемії коронавірусу: хто і як виграє, коли інші страждають

Illustration: Axios

У той час, як соціальні мережі та політики сперечаються про методи боротьби з пандемією коронавірусу, країнам загрожує спалах страху та невизначеності, який підтримують маніпулятори, шахраї та кібер-злочинці. Одні шахраї видають себе за Всесвітню організацію охорони здоров'я (ВООЗ), у той час, як інші маскуються під організації, що займаються охороною здоров'я у різних країнах.

За словами урядовців та експертів в області кібербезпеки, новий коронавірус став справжньою знахідкою для шахраїв та грабіжників, які використовують потребу у медичній інформації, щоб вкрасти ваші заощадження та конфіденційну інформацію.

Кібер-шахрайство зі згадуванням коронавірусу розпочалося на початку лютого та охопило десятки країн. Поліцейські департаменти Австралії та Великобританії вже випустили попередження для своїх громадян.  

Минулого тижня органи влади Великобританії попередили, що жертви шахрайств пов'язаних з коронавірусом втратили близько 1 мільйона євро тільки попереднього місяця. Людей змушували купувати противірусні засоби, такі як захисні маски, особливо за завищеною ціною, вони ставали здобиччю фішингових емейлів  з вірусними програмами або шахрайських телефонних дзвінків.

Ми розповімо про джерела інформації, яким варто довіряти, яким краще не залишати місця у вашій стрічці новин та про те, як захиститися від злочинних схем.

ВООЗ, МОЗ, ЦКЗ та НІЗ це надійні джерела

У США розгорівся скандал навколо продажу зубної пасти, добавок для схуднення та кремів. Засновник онлайн-магазину InfoWars, Алекс Джонс, займався продажем товарів, що нібито лікували та захищали від зараження вірусом, у той час, як ліків та вакцини від хвороби коронавірусу ще не було винайдено. Влада Нью-Йорку заборонила продаж фальшивих ліків та заявила, що подібні маніпуляції загрожують суспільній безпеці.

Зважаючи на подібні випадки, достовірними джерелами інформації та порад, коли справа стосується здоров'я, є: Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), державні установи різних країн, такі як Центр контролю та профілактики захворювань (ЦКЗ) та Національний інститут охорони здоров'я у США, Національна служба охорони здоров'я у Великобританії, Агентство громадського здоров'я Канади та нарешті Міністерство охорони здоров'я України. 

Проте маємо декілька застережень. Якщо інформація подається у відомому або спеціалізованому виданні (наприклад Nature, New Scientist або сайт Міністерства охорони здоров'я), то як правило, заяви повинні бути правдивими. Але ще раз перевірте джерело, інакше станете жертвою маніпуляцій. Наприклад, минулого тижня користувачі Twitter розповсюджували новину про знаменитість інфіковану хворобою коронавірусу, новина була опублікована на фейковій сторінці BBC News.

За даними CrowdStrike однієї із провідних компаній в області кібербезпеки, коронавірус став головною темою в схемах, які використовують соціальну інженерію (ред. Соціальна інженерія — використання науки, що вивчає людську поведінку та фактори, які на неї впливають для злочинного вивідування даних). Користувачів спонукають відкривати емейли або натискати на посилання, які заражені вірусним програмним забезпеченням та потім відкривають дані комп'ютерних файлів для зловмисників.

Але не зловмисниками єдиними: державні агентства також використовують шпигунські техніки. Наприклад, охоронна компанія FireEye зафіксувала спроби китайських розвідувальних служб отримати інформацію державних службовців В'єтнаму та України.

коронавірус

 

Несправжні вакцини та захисні маски за завищеною ціною

Після спалаху хвороби у Італії, магазини та будинки регіону Венеції наповнилися листівками з пропозиціями придбати вакцину для боротьби з коронавірусом. Опис несправжніх ліків обіцяє шість щеплень вакцини, які дають захист від вірусу на рік і єдина країна, де ви можете придбати ліки —  Швейцарія. Стати власником підробної вакцини можна було написавши на електронну адресу вказану на буклетові та заплативши 50 євро. 

Минулого тижня Міністерство охорони здоров'я України заявило, що ліків проти коронавірусу в Україні немає і не варто довіряти шахраям, які продають псевдопрепарати. 

"МОЗ України закликає українців не довіряти цій інформації і не купувати сумнівні препарати. У разі підтвердження наявності коронавірусу лабораторними дослідженнями пацієнту в ізоляції надається симптоматичне лікування. Зараз у світі не існує спеціальних ліків проти COVID-19. Будьте пильні, не займайтеся самолікуванням і при перших симптомах ГРВІ зателефонуйте сімейного лікаря. Лікарі мають чіткий алгоритм дій на всі випадки", – йдеться в повідомленні міністерства.

Інша, але не менш сумна історія відбувається після запровадження карантину на території України: захисні маски та респіратори продаються за ціною у 50 або навіть у 100 разів дорожче від тієї, що була до оголошення надзвичайного стану, а тисячі медичних масок намагаються вивезти з України, щоби продати їх за завищеною ціною в інших країнах, де вартість однієї одиниці добігає 10-50 доларів

Прикордонники Луцького загону 14 березня виявили понад 50 тисяч респіраторних масок заборонених для експорту з України. Але подібні ситуації повторюються знову і критично необхідні засоби захисту таки залишають країну в період, коли вони найбільше українцям.

Остерігайтесь продавців дорогоцінних металів

Продавці дорогоцінних металів використовують економічну кризу, щоб переконати людей вкладати кошти в такі активи, як золоті чи срібні монети. Ці інвестиції можуть здатися безпечними, але продавці оцінюють свої монети вдвічі більше їх фактичної вартості й це насправді є маніпуляціями на страхах інвесторів.

Подібні випадки не є новинками.

золоті

Американська компанія Metals.com займається продажем дорогоцінних металів та під час економічних криз переконувала людей похилого віку інвестувати в нібито колекційні золоті та срібні монети. Продавці залякували іміграційною кризою в США, щоб залучити клієнтів, інакше останні можуть стати жертвами фінансового краху. 

Але деякі золоті та срібні монети мали ціни у 219% більші від вартості металу, з якого вони були зроблені, що коштувало інвесторам великої частини пенсійних заощаджень. 

Під час фінансової кризи 2008 року багато інвесторів втратили майже половину своїх пенсійних збережень, шукаючи безпечних інвестицій, наприклад, у дорогоцінні метали.

Експерти радять не купувати монети з заниженими цінами або сучасні монети, які є "колекційними" та "рідкісними". Якщо продавець закликає вас робити швидку, поспішливу покупку – краще знайдіть інші шляхи, куди можна вкласти свої кошти.

Відмовляйтеся від медичних порад із соціальних мереж

Це особливо стосується таких платформ, як Facebook, Twitter, Instagram або YouTube, які навіть у період відсутності надзвичайних ситуацій створюють велику кількість фейків.

фейки

Фейки про коронавірус заполонили соціальні мережі: одні знаменитості пишуть про використання вітаміну C для лікування хвороби коронавірусу, інші що гаряча вода та часник мають такий самий ефект. 

Facebook вже почав блокувати публікації та рекламу, які обіцяють "швидке зцілення" або "профілактику від вірусів", а Twitter разом з пошуковими запитами відображає офіційні сторінки державних установ першими у списку, але не варто втрачати пильність, медична дезінформація може бути смертельною зброєю. 

Щонайменше 27 людей померло в Ірані від отруєння алкоголем, тому що одне із соціальних медіа заявляло, що вживання алкоголю може стати профілактикою зараження.

Захистіть себе від онлайн шахраїв

На фальшивому електронному листі навіть присутній логотип ВООЗ 

короновірус фальшивий лист

За декількох винятків, кожен бізнес намагається заробити на фейках або маніпуляціях про коронавірус. Саме тому важливо знати, як можна захиститися від шахрайських рекламних кампаній та небезпечних медичних сумішей. Намагайтесь дотримуватися наступного плану дій:

📌 Не натискайте на посилання в підозрілих електронних листах та на невідомих сайтах

📌 Перевіряйте адресу сайту та адреси організацій з якими контактуєте, особливо, якщо вони пропонують засоби захисту від вірусів та преміум послуги 

📌Не розкривайте персональні та фінансові деталі протягом неофіційних дзвінків та у повідомленнях

📌 Перевіряйте дані про отримувачів благодійних внесків та краудфандингових кампаній

📌 Будьте обережні, якщо представники банку просять вас підтвердити оплату товару, який ви не замовляли

📌 Ігноруйте онлайн пропозиції послуг вакцинації. В цей час не розроблено вакцин, пігулок, сумішей або інших засобів профілактики та лікування хвороби коронавірусу

📌 Якщо ви вважаєте, що стали жертвою шахрайства, зателефонуйте до свого банку та відмініть оплату

📌 Повідомляйте інформацію про злочин представникам поліції та сервісів, які використовують шахраї

Важливі статті:

"Вертольоти з хімікатами": як розпізнати фейк під час коронавірусної паніки

Без поцілунків та онлайн: як коронавірус змінює традиційні релігійні ритуали

Коронавірус 2020: як країни вводять карантин та надзвичайний стан через пандемію

Надихаючі вчинки. Як люди поводять себе під час коронавірусу і повертають віру у добро

13806

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: