fbpx
Сьогодні
Відповідаємо 15:03 17 Бер 2020

Коронавірус і собачки-котики. У чому небезпека і як захистити?

Маєте домашнього улюбленця і вже встигли загуглити, чи варто йому дезінфікувати лапи? Тоді цей матеріал для вас. Поговорили з ветеринаром про вірус і наших тварин.

Розмови навколо пандемії коронавірусу не вщухають. Кількість хворих зростає кожного дня, країни закривають кордони, люди переходять в онлайн, а стрічки соціальних мереж рясніють постами різного градусу панічності: від мемів і жартів — до теорій всесвітньої змови.

Після того, як на початку березня в Гонконзі у померанського шпіца було виявлено позитивний результат на SARS-CoV-2, домашні тварини також стали частиною розмов про коронавірус.

З'явилася ймовірність, що домашні улюбленці можуть стати ланкою передачі цього захворювання. Проте, чи дійсно це так, і як власникам домашніх тварин захистити улюбленців — а, отже, і себе, — від коронавірусу? 

На фото:Вигул собак у Римі під час карантину / Reuters

Що говорять вчені?

Департамент сільського господарства, рибальства та охорони природи Гонконгу (AFCD) дав короткі роз'яснення щодо цього випадку. У собаки не виявили ознак захворювання, проте в його крові наявна незначна кількість коронавірусу. Тварина контактувала з господаркою, у якої виявили захворювання.

За словами AFCD, "немає прямих доказів того, що домашні тварини будуть хворіти COVID-19 або стануть джерелом передавання інфекції людині. Найкращий спосіб попередити захворювання — це дотримання правил гігієни".

Якщо тварина контактувала з особою, в якої виявлено COVID-19, вона має пройти ізоляцію через карантин.

"Рубрика" звернулась до Терезії Локес-Крупки, практикуючої лікарки і завідуючої клініки ветеринарної медицини, кандидата ветеринарних наук, аби розібратися, чи є загроза зараження через домашніх тварин та як українським власникам собак і кішок уберегти себе й своїх улюбленців від небезпечного вірусу.

собака коронавірус

Життя у містах зупиняється – а з собаками гуляти все одно треба / Фото Reuters

Вигулюємо безпечно

У містах України наразі посилено заходи епідеміологічної безпеки. Проте власники собак не змінюють одну важливу процедуру — щоденний вигул домашнього улюбленця. 

За словами Терезії, більшість господарів проводять щорічні профілактичні щеплення собак і котів. Так, до ряду полівалентних вакцин входить і збудник коронавірусу. Але слід пам'ятати, що це різні віруси і проявляються вони у людини і тварини по різному. 

У собак найчастіше вражаються цуценята віком до року, клінічно проявляється тяжкими проносами. Хоча хвороба зустрічається досить рідко, імовірність, що ваш собака захворіє, існує — у випадку одночасного утримання високої кількості особин. Саме тому заводчики часто проводять вакцинацію цуценят у ранньому віці.

собака коронавірус

Не забувайте захищати і свої руки під час прогулянки з домашнім улюбленцем: захисні медичні рукавички – один з варіантів / Фото Reuters

Як і за інших вірусних хвороб рекомендовано:

  • вчасно проводити щеплення своїх улюбленців
  • уникати вигулу у місцях скупчення безпритульних тварин
  • вчасно проводити протипаразитарні обробки
  • слідкувати за поведінкою і настроєм тварин

Чи може тварина заразити свого господаря?

собака коронавирус

Чи є можливість зараження тварини від людини — невідомо. Тому слід обов'язково ізолювати тварину, у разі, якщо був контакт із людиною, зараженою COVID-19.

Відсутня офіційна інформація також і щодо можливості перезараження людини від собаки чи кота коронавірусом. Хоча слід пам'ятати про наявність інших антропозоонозів (Ред. — інфекційні захворювання людини, джерелом яких є інфіковані тварини).

Дотримання звичних правил гігієни як для господарів, так і для їх улюбленців (мити лапи після прогулянки, періодичні купання тварин, профілактичні огляди лікарем ветеринарної медицини та вчасні щеплення) знижують ризики до нуля.

Що робити та чого не робити власникам тварин

собака коронавирус

Хоча доказів того, що тварини можуть хворіти на той же тип коронавірусу, що і людина, немає, варто знати елементарні правила поводження під час пандемії.

Що робити:

  • мити руки до та після того, як ви контактували із твариною
  • тримати в чистоті їжу тварин
  • обробляти посуд домашнього улюбленця до та після їжі
  • уникати контакту тварини із вашим обличчям
  • підтримувати чистоту у приміщенні

Людям із ознаками вірусу — негайно обмежити контакт із тваринами. Якщо у собаки чи кішки (чи іншої домашньої тварини) виявлено ознаки хвороби, негайно звертайтеся до ветеринарного лікаря.

Чого робити не варто:

  • панікувати і надмірно турбуватися щодо можливості зараження тварини (доказів, що таке зараження можливе, немає)
  • відмовлятися від своїх домашніх улюбленців через страх коронавірусу

Читайте також:

Без поцілунків та онлайн: як коронавірус змінює традиційні релігійні ритуали

Коронавірус 2020: як країни вводять карантин та надзвичайний стан через пандемію

Надихаючі вчинки. Як люди поводять себе під час коронавірусу і повертають віру у добро

Як перейти на віддалену роботу: підбірка інструментів

Що робити під час карантину: практичні (та не дуже) поради

157859

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: