fbpx
Сьогодні
Екорубрика 12:37 07 Лис 2018

А ти вже компостуєш? 8 причин не викидати їжу на смітник

«Екорубрика» з Олександром Ярощуком представляє нову пам’ятку по еко-свідомому стилю життя

Якщо я запитаю що ви робите з відходами продуктів харчування, 99% з Вас напевно відповість: "на смітник". І я переконаний, що саме так і є. Окрім того, що наше суспільство ще не навчилося розділяти сміття, більшість можливо навіть і не задумувалася, що харчовим відходам можна дати друге життя.

Природа – річ розумна. Ще у школі нас всіх вчили про кругообіг речовин в природі. Ті знання, певно, так і залишилися на уроках фізики, хімії і біології, хоча це саме те, що могло б пригодитися в житті, як не парадоксально. Чому я про це кажу? Так тому, що відходи продуктів харчування, а отже природні відходи, теж є частиною цього колообігу і в для них є два варіанти. Перший, або традиційний – викинути на смітник, де вони почнуть перегнивати і виділяти небезпечні гази та концентрати, які згодом потрапляють у повітря (чули про глобальне потепління) та воду. Воду поблизу звалищ краще не пити. Другий варіант, про який мало хто чув – компостувати відходи.

Що таке компостування? Це – спосіб перетворення органічних відходів під дією мікроорганізмів, у результаті якого утворюється компост – органічне добриво, яке є незамінним помічником для отримання гарного врожаю.

компост

Ось 10 причин, чому компостування – це не лише популярний тренд, але і спосіб збільшити врожай і покращити власне здоров'я.

1. Зменшення територій звалищ

Для України це особливо актуальне питання, оскільки більшість українських сміттєвих звалищ уже давно віджили своє. Більшість з них не обладнані належним чином. Деякі звалища вже не вміщуються у відведені межі, а тому все частіше опиняються за їхнім кордоном, засмічуючи навколишню природу. Всі пам'ятають, як 2 роки тому у Грибовичах під Львовом стався обвал? Так от, Грибовицьке сміттєзвалище було аварійним і необхідність його закрити була вже давно, однак відходи туди звозили, незважаючи на небезпеку для працівників для місцевих жителів. Хоча чверть відходів могла на ньому і не опинитися, якби люди лише компостували органіку. Я тут навіть не згадую про повторне використання більшості матеріалів, які ми звикли викидати.

2. Високоякісні добрива

Компост – чудове органічне добриво, багате на поживні речовини та мікроелементи. Його можна використовувати як в саду і огороді, так і в себе в квартирі, підживлюючи ним квіти.

3. Зменшення викидів парникових газів

Внаслідок перегнивання органіки на сміттєзвалищах виділяються токсичні гази і метан. Компостування може зменшити цю проблему в рази.

4. Покращення якості повітря

У компост додають листя, бур'яни (без насіння) та інші відходи рослинного походження. Замість того, щоб їх спалювати чи викидати на смітник, вони будуть використовуватися з користю.

5. Компост – натуральний пестицид

Використання компосту у якості пестициду зменшує негативний вплив хімічних речовин на ґрунти і перешкоджає їхньому потрапляння у воду.

6. Зменшення кислотності та лужності ґрунту

Додавання компосту зменшує кислотність та/або лужність ґрунту – від цього залежать мікробіологічні процеси, розвиток рослин і напрям процесів ґрунтоутворення.

7. Зменшення ерозії ґрунту

Додавання компосту у ґрунт покращує його якість, оскільки туди потрапляють поживні речовини. Окрім цього, він утримує вологу, що позитивно впливає на врожайність. За підрахунками, збільшення органіки у ґрунті на 5% посилює його здатність утримувати вологу вчетверо.

8. Сприяння біорізноманіттю

Компост є поживним середовищем, а отже місцем проживання багатьох видів мікроорганізмів, дощових черв'яків, які додатково покращують якість ґрунту, а як наслідок – врожайність.

компост

Як приготувати компост

Загалом, приготування компосту складається з трьох основних етапів.

По-перше, потрібно підготувати ємкість або яму з достатнім об'ємом, куди поміщатимуться органічні відходи. До речі, не всі органічні відходи можна додавати у компост, а лише відходи з фруктів та овочів, кавову гущу, шкарлупу від яєць, траву, бур'яни без насіння, листя, відходи деревини та папір. Продукти тваринного походження не рекомендують додавати у компост.

На другому етапі всі ці органічні відходи складають у ємність шарами: відходи продуктів харчування рекомендують чергувати з листям, травою, папером, відходами деревини тощо для кращої циркуляції повітря. Час від часу, наприклад 2-3 рази в місяць все це поливають водою і перемішують. Однак, не можна допускати надлишку води і втрамбовувати компост. Поки ємність заповнюється, ці процедури повторюють.

Третій етап – власне подальше використання, і тут чимало варіантів. Якщо ви живете у приватному будинку або можете відвезти собі чи друзям на дачну територію – то розсипте приготовлений компост як добриво по поверхні ґрунту. Якщо живете в квартирі – додавайте його у горщики з квітами, а ОСББ може продавати компост фермерам і таким чином заробляти.

В залежності від способу приготування – їх розрізняють два: «гарячий» і «холодний», – готується компост від декількох місяців до пів року і більше. У готовому компості зменшується температура, зникають неприємні запахи, він стає однорідного чорного кольору.

Опитування

36
5572

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: