fbpx
Сьогодні
Вибір 17:14 27 Тра 2018

Книжковий Арсенал: художній must-read

Як не загубитися серед новинок. Топ-ліст по художній літературі від сучасної української письменниці

Наближається Книжковий Арсенал – наймасштабніша подія року, в рамках якої кияни та усі охочі до книжок матимуть змогу відвідати безліч заходів (розміри програми на https://artarsenal.in.ua/uk/knyzhkovyj-arsenal/programa/) КА не залишать байдужим, певно, нікого, та й – приємний бонус – купити книжок за цінами видавців на книжковому ярмарку.

Усі знають, що похід на Книжковий Арсенал – це як похід голодним до супермаркету: без завчасно складеного списку не обійтися. Тож перед вами – мій (чесний) список до цьогорічного Арсеналу: художні новинки, які я хочу придбати сама та свіжі українські переклади книжок, які вже читала і щиро раджу прочитати усім – з чудової нагоди їхнього видання в Україні 🙂

Змушена обмежити себе певним числом – бо маю совість. Нехай це буде 10. Красиве кругленьке число – чудово структурує та обмежує щось неохопне. У списку зазначаю назву – автора – видавництво книги.

1. Бог дрібниць – Арундаті Рой – ВСЛ

Про книгу: «Бог Дрібниць» — це перший роман Арундаті Рой, індійської письменниці та громадської активістки, який одразу здобув світове визнання і отримав Букерівську премію. Події розгортаються в південноіндійському штаті Керала, у мальовничому, але й грузькому світі невеликого містечка на берегах могутньої ріки. У світі каст, традицій, комуністичного руху, занедбаної краси та понівечених людських доль. На тому строкатому тлі Амму, розлучена молода матір двох близнюків, Рахелі та Ести, повернулася до батьківського дому і якось уночі покохала чоловіка, якого її діти любили удень. І порушила основоположні закони функціонування тамтешньої громади. І була покарана, разом зі своїми дітьми.

Арундаті Рой

Моя думка: Це моя улюблена книга. Одна з най-най-най. Вона не проста, з перших сторінок відчуття таке, що ти сам задихаєшся в індійській вологій спеці, в химерних переплетіннях цієї історії, в думках героїв. Вона прекрасна – в усіх сенсах: мови, сенсу, щирості. Про невідворотність, важливість дрібного і непомітного з першого погляду, про відповідальність за ці дрібниці і те, що часто ми вже не можемо впливати на них. А ще про те, що всі ми люди і всім нам потрібно вміти прощати. Себе в тому числі.  Бентежна, незручна, прониклива історія – не залишає байдужим. З тих книг, після яких не можеш читати нічого ще тиждень.

2. Коли бог був кроликом – Сара Вінман – Рідна мова

Коли бог був кроликом Про книгу: Ця книжка про брата і сестру. Про дитинство і дорослішання, дружбу й родинні стосунки, тріумф і трагедію і все те, що між ними. Та передусім ця книжка про любов у всіх її виявах.

Моя думка: Видавництво пропонує дуже лаконічну анотацію до цієї книжки, яка насправді нічого про неї не видає. Окрім найголовнішого. Книга дійсно про дитинство, дорослішання, про сліди того дитинства у нас уже дорослих, про те, що так чи інакше – ми ті самі діти, котрими й були. Книжка ця справді про любов і родину. Про те, що сім'ї лише здалеку можуть здаватися "нормальними" та чепурними. Що всередині всі вони живі – і у всіх свої демони. Це книга не про бога. І не про кролика. Це книга про все, що між ними. Колись вона справила на мене сильне враження, сподіваюся, і вас не залишить байдужими.

3. В'язень неба – Карлос Руїс Сафон – КСД

Про книгу: «В'язень Неба» — третя книжка із циклу романів, дія яких відбувається в літературному всесвіті Цвинтаря забутих книжок — лабіринту історій, що зачаровують і змушують якнайшвидше дістатися останньої сторінки.

В'язень неба

Барселона, 1957 рік. Даніель Семпере, власник книгарні, — щасливий чоловік і батько. Його продавець і приятель Фермін готується до весілля, а на носі ще й Новий рік та Різдво. Чоловіки в доброму гуморі чекають на прийдешні святкування, аж раптом все змінюється. До крамниці заходить загадковий сеньйор, який хоче купити подарункове видання «Графа Монте-Крісто». Він дивно поводиться, робить якісь записи, і Даніель відчуває: тут щось не так. Незнайомець якимось чином пов'язаний з Ферміном. Це привид його минулого, який може розкрити страшні таємниці…

Моя думка: Якщо ви вже знайомі з творчістю Сафона, мої коментарі тут зайві. Якщо ні – хапайте цю і перші дві книжки цієї трилогії – і не пожалкуєте. Я не знаю нікого, кому б вони не сподобалися, кого б не захопили. Не так уже і багато книжок читаються так, як у дитинстві: із захватом, запоєм, коли забуваєш про весь світ навколо і залишаєшся наодинці з таємницями всередині…

4. Повітряний замок, Будинок безлічі шляхів – Діана Вінн Джонс – ВСЛ

Про книги: "Повітряний замок": На східному базарі торгує килимами юнак на ім'я Абдулла.

Якось йому до рук потрапив справжній скарб – килим-самоліт, який переносить його до красуні-принцеси. Юнак закохується в принцесу, однак його кохану викрадає грізний див, а на самого Абдуллу починають полювання слуги султана.

Карколомні пригоди Абдулли до останньої сторінки тримають у напрузі. А на читачів чекають приємні несподіванки і зустрічі з героями попередньої книги Діани Вінн Джонс "Мандрівний Замок Хаула", зокрема із Софі, чарівником Хаулом і вогняним демоном Кальцифером.

Діана Вінн Джонс

Нова книжка Діани Вінн Джонс "Будинок безлічі шляхів" є продовженням "Мандрівного замку Хаула" та "Повітряного замку", і в ній зустрічаються герої з усіх трьох книжок.

У гірському королівстві старий король і його донька укладають каталог своєї гігантської бібліотеки. Королівський чарівник занедужав, тому на допомогу їм приходить Чарліна — вперта дівчинка-підліток, яка майже нічого не вміє, лише читати книжки. І тут починається найцікавіше…

 Моя думка: "Шахрайство!" – можливо, вигукнули ви, коли побачили, що це не одна, а цілих дві книги. Ну, що сказати. Винна. Але ці дві книжки – продовження улюбленого всіма "Мандрівного замку Хаула" (Якщо ви не чули про цю книгу, то можливо, бачили анімацію Хаяо Міядзакі. Тоді знайте, що книжка ще краща!). І продовження так само чарівні, добрі, захоплюючі. Навіть якщо вам не 8-12 років, а 24 (як декому), не бійтеся – іноді дуже приємно знову побути дитиною, нехай і лише через книжку, яку взяв до рук.

 5. Похований велетень – Кадзуо Ішігуро – ВСЛ

 Ішіґуро КадзуоПро книгу: Вишуканий роман сучасного британського письменника японського походження Кадзуо Ішіґуро "Похований велетень" занурює читача в напівміфічну атмосферу й історію раннього Середньовіччя.

Чого шукати людині: правди чи омани, забутого минулого чи самотнього майбутнього, облудного примирення чи кривавої помсти-війни, різкої об'єктивності чи ворожбитської ілюзії? Ці питання поступово та повільно виклубочуються зі сторінок роману, а відповіді на них, перегорнувши останню сторінку, мусить мужньо дати сам собі кожен окремий читач. Відповіді болючі, як пориви вітру серед високих скель, і солодкі, як теплий погляд найближчої людини після завершення всіх слів…

Мої очікування: Кадзуо Ішігуро – блискучий письменник, те, як він пише, і те, про що він пише – це завжди захват. (Серйозно, ви будете на гачку з першого ж його роману). Анотація ж і перші сторінки цієї книжки вже дають мені впевненість сказати, щ це буде любов.

6. Якщо подорожній одної зимової ночі – Італо Кальвіно – ВСЛ

 Італо Кальвіно

Про книгу: Читання переплетених сюжетів роману Італо Кальвіно доволі незвичне, бо від початку зрозуміло, що автор майстерно впліта читача в якусь гру. Спершу починаш читати начебто детективний роман, і на найцікавішому починаться інша оповідь, потім знову — інший роман, чи то психологічні нотатки у вигляді щоденника, трилер, ще один детектив, родинна сага, антиутопія — і все іншого й іншого автора.

У цій книжці Читач і Читачка, і ще 10 художніх полотен, точніше перші глави оповідей різних авторів, де сюжети зовсім не схожі одне з одним. Літературна гра затягує, процес читання триває, виринають нові герої, сюжети, алюзії… І десь наприкінці все мусить скластися в один пазл, у якому можна буде відчитати, можливо, початок нового роману.

Мої очікування: Страшно зізнатися, скільки вже років я відкладаю цю книгу в кінець довгого списку на "почитати". Що ж, здається, чудовий привід нарешті це зробити – книгу нарешті переклали українською! Заінтригована формою цього роману, неординарним підходом до його будови – люблю таке. Сподіваюся, це виявиться ще краще, ніж здається J

 7. Золоте серце – Ульф Старк – ВСЛ

Ульф Старк

 Про книгу: "Золоте серце" — повість про першу дитячу закоханість, про любов до музики і про те, як важливо навчитися грати серцем. А ще про те, як вміти любити когось по-справжньому, коли тобі лише дванадцять років. Людвіґ намагається з'ясувати, як же можна показати комусь свої почуття і як довести, що вони правдиві.Виявляється, любити когось — це не просто знати, які в цієї людини очі, волосся, руки. Це знати, яка в неї душа.

Мої очікування: Люблю Ульфа Старка. От люблю і все. Читати дитячі книжки дорослим – це звісно, зовсім не те, що дитиною, але… можливо, це навіть краще.

 8. Альянс – Ярина Каторож – КМ-букс

 Про книгу: Волелюбне минуле зіштовхнулось з деспотичним сьогоденням. Стожар та дарвенхардка – закляті вороги…хай навіть ніколи не бачились раніше.

Просто не може бути по-іншому. Не в імперії, де знищується геть усе, що видається загрозливим для чинного порядку. І де Стожари та пам'ять про їх державу Патрію – найстрашніша з усіх загроз. Але коли опиняєшся віч-на-віч з людиною, що схожа на тебе, як дві краплі води, виникає питання: а чи все так однозначно? Анна, Ханна та їх друзі вирішують не йти визначеним іншим шляхом. Вони укладають альянс – кожна має, що запропонувати іншій. Кожна має, чого забажати на заміну. І так, тягнучи за ниточки обіцянок, герої книги вирушають у мандрівку Циркутою. В якій усякий матиме змогу показати своє справжнє обличчя. І ще ж не слід забувати, що палімпсест не може мати тільки один шар розповіді. І з-під ідеально припасованих одна до одної сталевих плит тиранічної держави от-от і проб'ються промені, що кинуть світло на багато таємниць минулого. На те, яким був Метейський край, коли ним не правили ще белати. На те, ким насправді були Стожари. І як же здолати нездоланних.

Ще більше пригод, загадок та пристрасті варто очікувати від другої книги трилогії "Палімпсест", що має назву "Альянс". Ярина Каторож

 Мої очікування: Минулого року буквально проковтнула першу книжку трилогії – "Стожар". Цікаве, швидке, захопливе читання, таке, що відірватися буде складно. Раджу любителям фентезі – дійсно гідний та якісний зразок українського пласту цього жанру.

9. Середня стать – Джеффрі Євгенідіс – ВСЛ

 Про книгу: "Середня стать" — проникливий та багатогранний роман-епопея американського письменника грецького походження Джеффрі Євгенідіса. У книжці розповідається про Калліопу Стефанідіс і три покоління греко-американської сім'ї Стефанідісів, кожне з яких має свої секрети. Калліопа — не така, як інші дівчата. Та щоб зрозуміти, у чому ця відмінність та як її прийняти, вона повинна відшукати не один скелет у шафі своєї родини та розкрити жахливу таємницю.

Цей роман — немов окремий відвертий, емоційний та інтимний світ, у якому Калліопа, що перетворюється на Калла, пізнає своє особливе тіло, здобуває сексуальний досвід, вчиться приймати й розуміти себе. Ця книжка розповідає нам історію про те, що забувають люди, але пам'ятають гени.

За книжку «Середня стать» Джеффрі Євгенідіс отримав Пулітцерівську премію.

Джеффрі Євгенідіс

Мої очікування: Я не довіряю преміям. Окрім двох: Букерівської та Пулітцерівської. Тож повз цю не пройду точно. Без сумніві, це буде сильний роман. Знаєте, такий, коли ти і плачеш, і переживаєш, і боїшся, і смієшся… і буває відриваєшся від книги і, повертаючись до реального світу, не одразу можеш оговтатися та відділити емоції та відчуття – власне, свої, реальні, від тих, що переживатиме герой. Та і чи є між ними насправді різниця?

 10. Гессі – Наталія Матолінець – Vivat

Наталія Матолінець Про книгу: У затишному світі, що нагадує часи Belle Époque, де люди дбають передусім про мистецькі насолоди, танцювальні вечірки й вишукані манери, живе 15-річна Гестія Амалія. Проте її життя незбагненним чином перетинається з іншим світом — невидимим, але вловлюваним у химерних подіях і яскравих снах. І чим далі, то більше Гессі розуміє: вона має розгадати хитросплетіння цих світів — лише тоді сповна пізнає себе…

Дівчина балансує  між очікуваннями інших і тим, до чого озивається її серце, але рано чи пізно доведеться обирати. Це історія довгих пошуків і неминучих потрясінь. Історія давніх богів, долі яких вплелися в життя людей. І про те, що закохатися до нестями можна, просто побачивши очі, які до тебе всміхаються. Розповідь про звичайну дівчинку та її незвичайну внутрішню магію.

Мої очікування: Це було найскладніше. Обирати довелося з кількох варіантів – але сказала 10 книжок, значить має бути 10 (тільки не згадуйте мені тут про Діану Вінн Джонс, добре?). Врешті, ця книжка дуже мене інтригує. Небанальний сюжет, цікава авторка, цікавий її погляд. І обкладинка! Я вже казала про обкладинку? Ви тільки подивіться на неї. Руки самі тягнутимуться 🙂

 

ВІД РЕДАКЦІЇ:

Марина Смагіна – молода українська письменниця, поетеса, перекладачка. Авторка двох містичних романів "Волковиці" та "Кімната". Пропонуємо розклад подій, в яких вона братиме участь на Книжковому Арсеналі. Приходьте, щоб познайомитись особисто 🙂

31 травня (четвер):
11:00 – 12:45 Публічна розмова про новинки фантастики «#щоутренді». Спецпроект «#тижфантаст». Учасники від КМ-Букс: Ярина Каторож, Марина Смагіна, Олесь Петік, Бурштина Терещенко. Модератор: Олег Сілін. Локація: зал «Сфера».

2 червня (субота):
11:00 – 11:45 Дискусія «Фентезі як ключ до розуміння реальності». Спецпроект «#тижфантаст». Учасники від КМ-Букс: Ярина Каторож, Марина Смагіна. Модератор: Альона Савінова. Локація: зал «Сфера».
12:00 – 13:00 Автограф-сесія Ярини Каторож («Стожар», «Альянс») та Марини Смагіної («Кімната», «Волковиці»). Локація: стенд КМ-Букс (В 3.10).

64
5379

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: