fbpx
Сьогодні
Освіта 10:00 02 Лис 2020

Війна за реформи і майбутнє науки: як в КНУ ім. Тараса Шевченка розгорілася боротьба за ректорське крісло

English version here

В одному з головних вузів України, Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка, знову розгорілися неабиякі пристрасті. На цей раз через вибори нового ректора.

Після 12 років правління університетом Леонід Губерський залишив свій пост. Поки у вузі готуються до нових виборів, керівництво Міністерства освіти і науки намагається вклинитися в ситуацію і поставити свого кандидата на посаду в.о. глави університету. Частина студентів з цим не згодна і заявляє про провокації.

Що відбувається в Київському національному університеті і чому студенти збунтувалися проти МОН — у матеріалі "Рубрики".

Чому в Шевченка знову конфлікт

В КНУ ім. Шевченко вперше за 12 років з'явиться новий ректор. З 2008 року і по 29 жовтня 2020 року головним у вузі був Леонід Губерський, якому на сьогоднішній день вже 79 років.

Леонід Губерський

Леонід Губерський

Причина звільнення з посади Губерського проста — у нього просто закінчився контракт, тому Міністерство освіти і науки ще 28 серпня призначило вибори ректора вузу. Якщо в країні не буде тотального локдауну через коронавірус, то вони пройдуть вже 25 листопада цього року.

Саме з цього документа і починається найцікавіше в історії з майбутніми виборами. Підписав документ і де-факто взяв контроль над проведенням виборів заступник голови МОН Андрій Вітренко. Його роль в цій історії примітна і тим, що він є одним з головних претендентів на посаду ректора КНУ.

По суті — один з кандидатів на роль глави вузу особисто підписав документ про проведення виборів, яким взяв на себе відповідальність за їх організацію та результат. Бачимо очевидний конфлікт інтересів.

Але до Вітренко ми ще повернемося. На тлі оголошення виборів в університеті відкрилася комісія з прийому заявок від майбутніх претендентів. Попередньо відомо про висунення з десятка осіб. Серед них: народний депутат від "Слуги народу" Олександр Копиленко, декан філософського університету КНУ Анатолій Конверський, проректор КНУ Володимир Бугров, заступник голови МОН Андрій Вітренко та інші.

Кандидати на посаду ректора вузу вже проводять зустрічі як із студентами, так і з викладацьким складом. Наприклад, один з найбільших телеграм-каналів КНУ "Червоний Губер" вже анонсує відкриті зустрічі з претендентами, які будуть проходити щосуботи аж до дати майбутніх виборів.

Важливо відзначити, ажіотаж навколо виборів нового ректора дійсно величезний по ряду об'єктивних причин.

  • По-перше, КНУ є одним з головних і провідних університетів країни. Вже понад 10 років він має статус дослідницького та автономного.
  • По-друге, це величезний колектив, з більш ніж 20-ма тисячами студентами, що можна порівняти з великим підприємством або заводом.
  • По-третє, вибори в КНУ завжди пов'язані з політичним та ідеологічним впливом на всю сферу вищої освіти в Україні. Простіше кажучи — КНУ багато в чому є законодавцем моди вищої освіти і ректор вузу при великому бажанні може істотно впливати на процеси в МОН.

Як розвивається конфлікт

Локомотивом напруги на цих виборах стали взаємини між Студентським парламентом вузу і заступником міністра, а нині кандидатом на позицію ректора Андрієм Вітренко. Студпарламент наполягає — профільне міністерство планує "протягнути" свою людину на посаду в.о. керівника КНУ на час проведення передвиборної кампанії.

Студенти пояснюють, у такого рішення є дві основні причини. Перша — спроба вплинути на результат виборів ректора.

Андрій Вітренко

Андрій Витренко

Друга — політична ангажованість Вітренко. Йдеться про його участь у виборах в Київську міську раду від партії "Слуга народу". Також заступник міністра був одним з учасників зборів партії у дворі червоного корпусу вузу, яке викликало бурхливу реакцію у студентів і випускників КНУ.

Багато хто звинувачував партію влади у використанні приміщення університету в своїй агітаційній діяльності, що порушує закон "Про освіту". У зв'язку з цим Студентський парламент протестує проти того, щоб МОН призначав в.о. ректора вузу Вітренко.

Керівник Студпарламенту КНУ Володимир Ляшенко в коментарі "Рубриці" підкреслив, що останні пару місяців у вищих колах університету всерйоз обговорювалася ідея призначити на посаду в.о ректора саме Вітренко, адже МОН приділяє особливу увагу університету і його позиції в системі освіти.

"За нашою інформацією, пана Вітренко збиралися призначити в.о. між 1-м і 2-м туром виборів ректора, однак, як бачите, з невідомих причин ситуація змінилася", — пояснив Ляшенко і додав, що в.о. ректора все ж залишається Леонід Губерський.

Сам же Андрій Вітренко назвав інформацію, опубліковану Студпарламентом, "фейком і чутками". "Виходить, деякі особи, які мають доступ до бланків Студентського парламенту, вже почали працювати проти мене. Неприємно, але очікувано. Фейки і плітки коментувати не хочу.

Але запевняю, що Міністерство освіти і науки України приймає управлінські рішення виключно в правовому полі. Призначення в.о. ректора вельмишановного Леоніда Васильовича Губерського — цілком зрозуміле і навіть очевидне рішення.

Для того, щоб дати відповіді на запитання студентів (а студенти — це головні учасники освітнього процесу, будь-який університет працює заради їхнього майбутнього), запрошую всіх членів Студентського парламенту та інших небайдужих на зустріч", — написав він у своєму Facebook.

Як розповіла "Рубриці" випускниця філософського факультету КНУ Олена Нікуліна, університету гостро необхідно поміняти керівництво і провести цілий ряд реформ. Бо за роки правління Губерського вуз показав повільний прогрес на шляху поліпшення освіти, студентооріентірованності і актуальності навчальних програм, хоча і позитивні моменти також були. До того ж, за останні роки КНУ часто потрапляв у різні скандали, в тому числі і корупційні.

"Поки в Україні не відбулася реформа управління університетами, новий ректор буде мати можливості або намагатися утримати статус-кво. Другий варіант можливий тільки якщо оберуть кандидата з відмінною репутацією і прогресивною програмою.

Поки що складно прогнозувати, яким буде результат виборів. Найгіршим сценарієм, на мою думку, буде, якщо нинішній МОН пролобіює свою кандидатуру. Але я дуже сумніваюся, що так буде. Швидше за все ректором стане хтось, хто вже був частиною адміністрації університету.

Від таких кандидатів я чекаю дуже повільних реформ. Краще, ніж зараз, але точно не досить, щоб виграти конкуренцію за найкращих абітурієнтів у майбутньому. Але якщо вийде по-іншому — я як випускниця буду щаслива бачити швидкий прогрес університету", — підкреслила Нікуліна.

Напруга у вузі на тлі виборів не спадає. До фінального голосування залишилося трохи більше 3-х тижнів. У міністерстві продовжують заперечувати будь-яке втручання у виборчий процес, а в Студентському парламенті заявляють, що студенти стикаються з провокаціями.

7420

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: