fbpx
Сьогодні
Огляд 11:27 17 Гру 2020

Помер Геннадій Кернес: чим запам'ятався одіозний мер Харкова

"Я тебе на нуль помножу", "бацили Майдану" і "Так тобі грошей не дадуть". Про багаторічного мера Харкова є що згадати.

English version here

Сьогодні вночі, 17 грудня, у Німеччині від коронавірусу помер Геннадій Кернес. Про це повідомив його друг Павло Фукс: 

"Сьогодні вночі зупинилося величезне добре серце мого найкращого друга Геннадія Кернеса", — написав він. 

За словами Фукса, Кернес помер через серйозні ускладнення на роботу життєво важливих органів і систем його організму. 

Умер Геннадий Кернес

Інформацію також підтвердили дружина Кернеса Оксана Гайсинська і син Радіон Гайсинський.

Умер Геннадий Кернес

Умер Геннадий Кернес

Кернес і коронавірус

Про поганий стан здоров'я Геннадія Кернеса говорили вже кілька місяців — з вересня, коли його відвезли приватним літаком з Харкова до Берліна з коронавірусом і двостороннім запаленням легенів. Ще раніше, 10 вересня, він був госпіталізований у 17-у міську лікарню Харкова. 15 вересня директор департаменту у справах інформації та зв'язків з громадськістю Харківської міськради Юрій Сидоренко повідомив, що стан Кернеса стабільно важкий. Вже на наступний день Кернеса перевезли до Берліна. 

Потім стало відомо, що стан здоров'я Геннадія Кернеса, який знаходиться в німецькій клініці "Шаріте" з ускладненнями, що виникли на тлі коронавірусу, істотно покращився. До цього повідомлення по мережі ходили чутки, мовляв, можливо, Кернес помер — так давно його не бачили на публіці, навіть фотографій нових не з'являлося. Дійшло до того, що поліція Харкова почала розслідувати зникнення Кернеса. Чутки розвіялися, коли Павло Фукс на початку листопада опублікував фото з новообраним мером з лікарні в Німеччині: 

Умер Геннадий Кернес

Так, під час важкого протікання коронавірусу у Кернеса його знову обрали мером Харкова.

Хто ж такий Геннадій Кернес і чим він запам'ятався українцям? Згадуємо разом. 

Мер Кернес

Умер Геннадий Кернес

Геннадій Кернес був мером Харкова цілих 10 років, з 2010 року. Але його політична кар'єра почалася набагато раніше — ще у 1998 році, коли той був обраний до міської ради Харкова. До цього після закінчення середньої школи і ПТУ в 1976 році ким тільки Кернес не працював: слюсарем, розливальником молока, годинникарем і різноробочим. А в 1986 році опинився у світі бізнесу: організовував кооперативи, займався дрібним шахрайством. За останнє навіть відбув 3 роки ув'язнення. 

Останній яскравий факт ніколи не забули: меру Харкова раз у раз згадували кримінальне минуле і життя в лихих 90-х. Багато хто вважав його навіть таким, що занадто відбиває дух того часу в сучасному світі. Ситуацію ускладнювала також політична позиція Кернеса: його вважали проросійським політиком. До мерства Кернеса було чимало запитань з боку громадськості: йшли розмови про неефективність і корупційність його управління. Однак те, як довго Кернес все-таки пробув на посаді мера, говорить про те, що харків'яни все-таки якщо не любили його, то поважали — авторитет градоначальник мав чималий. 

Підтримка Антимайдану

Умер Геннадий Кернес

Під час Євромайдану і Революції Гідності Кернес активно підтримував Антимайдан, його підозрюють в організації «тітушек», а також він запам'ятався яскравими висловлюваннями про Майдан: 

  • "На Майдані стоять покидьки, які заражені бацилою Майдану і заважають нам творити і будувати. Але наше терпіння не безмежне. Ми підтримуємо Віктора Януковича і поки терпимо" 
  • На Майдані стоять "якісь прибульці, які будуть тут вивішувати портрети Степана Бандери" 
  • "Я запрошую вас в місто Харків на площу Свободи, де стоїть пам'ятник Володимиру Іллічу Леніну. І якщо ви тільки спробуєте його зламати, я як харківський міський голова заявляю, що зламаю вам дві руки і дві ноги, щоб ви більше ніколи цим не займалися" 

Умер Геннадий Кернес

Примітно, що з Києва Віктор Янукович втік спочатку саме до Харкова — це сталося після розстрілів на Майдані. 

А ось на першому Майдані, в 2004 році Кернес, тоді ще депутат міськради, засвітився з помаранчевим шарфом на підтримку Ющенка. Правда, не набагато пізніше підтримка ця себе вичерпала: суперництво з іншим Харківським політиком Арсеном Аваковим, який і очолював Майдан в Харкові, взяло гору.

Замах на вбивство

Умер Геннадий Кернес

28 квітня 2014 року на Геннадія Кернеса було скоєно замах. У нього вистрілив снайпер, сталося це під час пробіжки, і мер опинився з серйозними пораненнями: куля пошкодила 4 хребця, пробила легеню і шлунок, зламала ребро, зачепила наднирник Кернеса. Саме з тих пір Кернес опинився в інвалідному кріслі. 

До того він провів цілих 6 днів в ізраїльській клініці, не приходячи до тями. Сам Кернес після цього говорив, що так зрозумів, що відчуває людина після смерті. У замаху, до речі, неодноразово звинувачував свого вічного суперника – Авакова. Аваков же, звичайно, все заперечував. 

Відносини з Київською владою

Умер Геннадий Кернес

Ми вже знаємо, що особливо теплі стосунки з центральною владою у мера Харкова були в період президентства Януковича. Однак незважаючи на те, що Кернес вважався одним з найяскравіших і одіозних представників старої влади, підтримував Антимайдан і викликав підозри в переслідуванні російських інтересів, він сам мав славу прихильника президента Петра Порошенка. Правда, після обрання президентом Зеленського, Кернес все-таки відійшов від підтримки Порошенка. 

З новим же президентом відносини у Кернеса не склалися. Зеленський не покликав мера на презентацію харківського губернатора Олексія Кучера, а Кернес в свою чергу проявився організацією власного штабу по боротьбі з коронавірусом у Харкові, так спробувавши вказати на неефективність центральної влади. 

Гепа и Допа: "Так тобі грошей не дадуть"

Умер Геннадий Кернес

Геннадій Кернес також запам'ятається українцям по його тандему з іншим Харківським політиком, губернатором Харківської області і до того мером Харкова — Михайлом Добкіним. (Хоча в останні роки, починаючи з другого мерського терміну Кернеса в 2015 році, теплі відносини між політиками закінчилися).

Все почалося у 2006 році, коли Добкіна обрали мером Харкова, а Кернес був главою його виборчого штабу. Вірусним стало відео, де Кернес підказує Добкіну: "Міша, все переписуємо, у тебе нудне обличчя, тобі ніхто грошей не дасть" або "Давай заново, Миша, все х*ня". А Добкін додає: "Просто текст по-дебільному написаний".

Інші перли

Відомою стала його фраза: "Сучий пес, я тебе на нуль помножу!", Яку Кернес кинув в обличчя голові "Харківміськліфт" на відкритій для преси нараді комісії з надзвичайних ситуацій:

Геннадій Кернес також не соромився своїх емоцій і міг відкрито матюкатися:

Фраза "Будете заважати, видалимо вас, як зуб" стала місцевим мемом у 2019:

"Рішення прийнято, один утримався. Якийсь змій, бл*дь", — так коментував підсумки голосування Кернес у 2019 році за перейменування станції Харківського метрополітену "Московський проспект" в "Турбоатом".

"Я не змій, просто кнопка не спрацювала", — відповів тоді меру депутат.

Хто після Кернеса?

Друге за величиною місто України виявився без мера практично відразу після виборів. 

Закон про місцеве самоврядування визначає, що в разі звільнення з посади міського голови у зв'язку з достроковим припиненням його повноважень або його смерті, повноваження міського голови здійснює секретар відповідної міської ради. Ним в Харкові є Ігор Терехов. Оголошення позачергових виборів — справа парламенту. 

Не пізніш як на п'ятнадцятий день після смерті міського голови особа, яка в даний час здійснює повноваження міського голови, звертається до Верховної Ради України з клопотанням про призначення позачергових виборів. 

Таке клопотання розглядається Верховною Радою України не пізніше ніж у дев'яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень відповідного голови. 

Але не варто сподіватися на швидке з оголошення: відповідальність за непризначення такої дати парламентом відсутня. Так, в Луцьку призначення виборів чекали роками. 

Погляд

"Ситуація з міським головою Харкова така, в якій важко не зайнятися конспірологією.
Офіційна інформація про смерть Г. Кернеса з'явилася у той момент, коли мала з'явитися. Що я маю на увазі? Я маю на увазі те, що набуття Кернесом повноважень без "зайвої присяги" – це офіційне завершення виборчої кампанії у Харкові.
Тепер ВР має призначити нові вибори міського голови… Або може призначити. А може і не призначити. А може дуже довго розглядати це питання. Коротше кажучи, може не поспішати, і в.о. міського голови буде секретар міськради. У нас досить аналогічних випадків, коли міста жили без обраних міських голів роками.
Думаю, подібний розклад влаштовуватиме більшість політичних сил. Можливо, буде протестувати ОПЗЖ, у яких тепер може з'явитися бажання "взяти" одне з найважливіших міст. Розуміння цього факту примусить усі інші політичні сили не просувати питання виборів. Які вибори? Грошей немає, пандемія у розпалі… Потім проведемо. Колись.", — написав політолог Петро Олещук.

Також в ОПОРі розповіли, хто буде на чолі Харкова до позачергових місцевих виборів.

14091

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: