fbpx
Сьогодні
Розбір 14:00 07 Кві 2020

Що буде з українськими заробітчанами після карантину?

В Європі ось-ось почнуться сезонні роботи, але коронавірус цього року все переграв по-своєму. З’ясували, чого очікувати українцям, які їздять на заробітки, і як з цієї ситуації вже виходять Польща та Німеччина.

Фото EPA-EFE

У цьому березні в Україну повернулася рекордна кількість українців — за повідомленням колишнього міністра Кабінету Міністрів Дмитра Дубілета, за минулий місяць в Україну в'їхало понад 270 тисяч українців — це найбільш масштабне повернення наших громадян за останні 4 роки, не враховуючи повернення перед Новим роком.

Пов'язано це, перш за все, з епідемією коронавіруса та забороною на роботу ресторанів, кафе, громадських місць у багатьох містах Європи, куди українці приїжджали на заробітки.

Що буде з українськими заробітчанами після карантину

Наскільки відчутний відтік робочих?

За різними оцінками, з Європи виїхало від 5 до 10% робітників — передає Deutsche Welle. Це сталося здебільшого через скорочення робочих місць або робочого часу — багатьом співробітникам стало не вигідно працювати на запропонованих умовах і вони вирішили повернутися в Україну.

Такий різкий відтік робочих турбує європейських підприємців, перш за все — фермерів в Польщі та Німеччині. В обох країнах ось-ось почнеться сезон збору спаржі, однак, Польща вже прийняла великий потік своїх громадян з Німеччини, і тепер вони отримають пріоритет у працевлаштуванні. Втім, польські фермери не впевнені, що конкурс на вакансії буде високим, адже ставки, які вони пропонують, здадуться занадто низькими для поляків, а українців, які все ще не повернулися на батьківщину, залишилося не так багато.

Що буде з українськими заробітчанами після карантину

Німеччині такого припливу громадян, які погодилися б на польові роботи, немає. За даними міністерства сільського господарства ФРН, до кінця травня ця галузь потребує близько 100 000 сезонних робітників. Однак через введену в Німеччині заборону на в'їзд з-за кордону, в країну змогли потрапити тільки близько 20 000 сезонних робітників. Фермери сподіваються на те, що до червня ситуація зміниться, кордони знову відкриють, і українці з поляками повернуться до Німеччини.

Як відреагували уряди країн, де потрібні заробітчани?

Уряд ФРН зараз розглядає ініціативу про спрощення в'їзду заробітчан. Губертус Гайль, міністр праці Німеччини, запропонував впустити людей та розмістити їх на домашній карантин в готелях на 2 тижні, а по закінченню цього терміну — провести тести.

Крім того, німецький Уряд планує залучити до роботи на полях і в теплицях у квітні і травні 20 000 німців – безробітних, студентів, шукачів притулку та людей з неповною зайнятістю. Однак фермерам така ініціатива не дуже подобається. Люди, які, можливо, займуть вакансії — не професіонали, будуть працювати повільніше, і щоб вкластися в терміни, доведеться наймати в 2 рази більше робочих і платити в 2 рази більше зарплат. Деякі фермери готові зовсім відмовитися від збору врожаю спаржі, щоб заощадити кошти.

заробітчани

Уряд Польщі в своєму плані антикризових заходів для економіки "Антикризовий щит" пропонує іноземцям з-поза меж ЄС, у яких закінчується термін дії віз і карт перебування, продовжити легальність їхнього перебування в Польщі на термін дії епідемії плюс 30 днів — цей закон вже набув чинності. Українці, чий термін перебування на території Республіки Польща закінчується найближчим часом, можуть не переживати за легальність їхнього перебування на території держави.

У Брюсселі також задумалися про необхідність спрощення в'їзду для іноземців-робітників. Перш за все це хочуть зробити для сезонних працівників та лікарів.

Криза з робочими місцями в Україні

Володимир Зеленський заявив про те, що має намір утримати всіх українських заробітчан, які вимушено повернулися на Батьківщину. Він зазначив, що знання і вміння працівників будуть корисними для України і закликав Уряд створити мільйон робочих місць в сферах будівництва та інфраструктури. Ще в лютому 2020 колишній Прем'єр-міністр Гончарук ставив таку мету на найближчі 5 років.

Що буде з українськими заробітчанами після карантину

У 2020 році, згідно з урядовою програмою "Економічна стратегія: зростання через інвестиції" повинно було з'явитися лише 200 000 нових вакансій.

Робочі місця повинні були відкритися у зв'язку з інвестуванням у сферу інфраструктури, — в дороги, розширення доступу залізниці до портів, електрифікацію залізниці та розвиток річкового транспорту. Основна ставка була на приватні інвестиції з США, які надійшли б після концессіювання та приватизації державних підприємств. Для цього нам необхідно залучити 50 мільярдів доларів інвестицій.

Чи є вибір у робітників?

Міністр сільського господарства ФРН Юлія Клекнер і міністр внутрішніх справ Хорст Зеегофер досягли згоди в питанні в'їзду іноземців на територію країни. Німеччина дозволить в'їзд для 40 000 сезонних робітників зі Східної Європи у квітні, а також для аналогічної кількості в травні цього року.

Такі працівники зможуть в'їжджати і виїжджати виключно групами і тільки літаками. Крім того, вони повинні пройти медичну перевірку. Також протягом перших 14 днів новоприбулі повинні жити і працювати тільки окремо від інших працівників, залишати територію господарства і дотримуватися дистанції з іншими працівниками. Проте виїхати в квітні українські працівники не зможуть — до 24 квітня авіасполучення в Україні заборонено. Втім, якщо карантин скасують, вже в травні українці зможуть повернутися на свої робочі місця в Німеччині — до цього часу вже розпочнеться сезон збору полуниці.

Що буде з українськими заробітчанами після карантину

У Польщі українські мігранти можуть розраховувати не тільки на продовження термінів перебування, а й на допомогу в оформленні документів. Так, зараз заробітчанам випала нагода отримати посвідку на проживання на 3 роки безкоштовно. Про це повідомило найбільше польське агентство праці — EWL Group. Так, працівники з України, які вже перебувають в Польщі на підставі віз або ті, що в'їхали за біометричними паспортами можуть отримати безкоштовне оформлення "Карти перебування". Громадяни України повинні мають лише сплатити державний збір за подачу заяви та довіреності (507 злотих), а всю адміністративну роботу з підготовки документів на себе бере агентство.

Що до обіцяних Президентом мільйона вакансій — тут все впирається в інвестиції США, залучення яких ставилося під сумнів ще до початку кризи, пов'язаної з коронавірусом. На думку експертів, робочі місця так і не будуть відкриті. Принаймні, в найближчий час. Найімовірніше, після відкриття кордонів українці вирушать на свої робочі місця, які вони покинули на час карантину.

Фото unsplash.com

Читайте також:

Як уряди різних країн підтримують бізнес під час карантину?

Як вижити бізнесу під час карантину?

97148

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: