fbpx
Сьогодні
АртРубрика 18:01 11 Чер 2020

Карантин і мистецтво – як музиканти вирішують проблему скасування концертів?

Заборона на масові заходи боляче вдарив по гаманцю людей творчості, а "перехід в онлайн" — не завжди вихід. Як доводиться викручуватися музикантам і діячам мистецтва?

Через обвали ринків, проблеми з екологією і політичні конфлікти, ми зовсім забули про те, що відбувається з музикантами, відвиклі за 3 місяці карантину від концертів і публічних заходів, навряд ми замислювалися про те, чим займаються наші улюблені виконавці.

Ми задалися цими питаннями — як проходили концерти на карантині, чим займаються митці під час ізоляції і як Діджитал-рішення проявили себе у творчій площині в Україні та світі. Розбиратися нам допомагали "нічні мери". Незвичайна посада, згодні? Однак вона зовсім не номінальна, хоч і не є державною — в Україні. У Великій Британії, Литві посада нічного мера заснована, на неї обирають шляхом виборів або призначають звичайні мери. На конференції, яка не так давно пройшла під егідою Всеукраїнської асоціації музичних подій і Нічних Амбасадорів, нічні мери Будапешта, Вільнюса, Тбілісі, Львова та Харкова розповіли про стан справ у сфері "нічної індустрії".

Чи можна оцінити шкоду?

Всі були єдині в одному: карантин завдав величезної шкоди як сфері нічного життя, так і окремим діячам мистецтва. Однак, точних цифр назвати ніхто не може — доходи від нічної сфери не виділяють в окрему "графу" доходів міста, хоч частка, яку вони приносять у бюджет — значна. Відновитися індустрія зможе, причому досить швидко:

"Якщо говорити про бари, — пояснює нічний мер Вільнюса Марк Адам, — вони досить швидко відновляться. Але важче доведеться музикантам, артистам. Багато концертів були скасовані, їм довелося або повернути гроші за квитки, або перенести, але ж це — їхній заробіток".

концерти на карантині

Що стосується самих артистів, концертний директор групи BEZ Обмежень Євген Горюнов розповів нам, що карантин завдав значної шкоди групі у фінансовому плані, але допоміг в іншій сфері:

"Основний дохід групи — від концертної діяльності. У нас було заплановано близько 50 концертів — усі вони або переносяться на інші дати, або скасовуються, а гроші повертаються покупцям. Відповідно, фінанси нам не надходять. А ось у творчому плані — навпаки. З'явилося багато часу, щоб створювати нові пісні і записувати їх. Раніше його катастрофічно не вистачало".

Сергій Гваржаладзе, радник мера Тбілісі по нічній економіці, каже, що в утрудненому фінансовому становищі опинилися також і артисти Грузії:

"Багатьом артистам, клубам довелося проводити свої концерти онлайн, у форматі стріму. Це безкоштовно, оплата — за бажанням, і звичайно, коштів тепер недостатньо".

Карантинні концерти — чи це можливо?

Виявилося, що концерти можна проводити навіть у період пандемії, не порушуючи правил дистанціювання. Це показує досвід Німеччини, Данії, Голландії і навіть України. І ми зараз не тільки про онлайн концерти, які стали популярними у період карантину, про які ми вже багато чули. Йдеться про формат заходу, коли всі глядачі сидять у машинах. Нічні мери розкритикували таке рішення, адже, на їхню думку, люди приходять на дискотеки і концерти не тільки заради живої музики. Їм потрібно суспільство, вони хочуть відчувати живий контакт, спілкуватися з іншими відвідувачами і мати можливість торкатися один одного. Онлайн формат заходів, як і дискотеки в автомобілях, не дають цих можливостей, а значить, це тільки тимчасове рішення — порахували нічні мери Вільнюса та Будапешта, Марк Адам і Деніель Немет.

Втім, Україна довела, що зголоднілі по концертам українці готові відвідувати їх навіть не виходячи з машин, причому дуже активно. БEZ ОБМЕЖЕНЬ стали першою і поки що єдиною українською групою, яка почала проводити концерти такого формату. Музиканти виступають вживу на сцені, при цьому глядачі залишаються в автомобілях. Звук вони можуть слухати з вікон або з радіоприймачів — зі сцени він передається через спеціальну частоту, за принципом автокінотеатру. Перший такий концерт БEZ ОБМЕЖЕНЬ провели у Луцьку, попереду ще 10-15 українських міст. Що стосується попиту на такий формат заходу, за словами директора групи, на перший концерт вони продавалися "нормально", а зараз — "взагалі супер". І не дивно, адже незвичайний формат, як мінімум, викликає інтерес. А на радість тим, хто і до карантину не любив близьких контактів, ще й залишає великий особистий простір.

концерти на карантині

БЕZ ОБМЕЖЕНЬ

З вибором місця для проведення концертів проблем не виникає — в Україні вистачає просторих зон, де можна помістити велику кількість автомобілів. БEZ ОБМЕЖЕНЬ також розглядає варіант проведення концерту у Києві. В якості локації вибрали аеропорт Бориспіль, який останнім часом почав користуватися популярністю саме як івент-майданчика.

Підтримка извнзовніе — чи є шанси отримати фінансування?

Якщо є кошти для проведення великих заходів після карантину — це, звичайно, велике везіння. Але що робити музикантам, які користуються меншою популярністю? Вихід є — благодійні фонди та організації. Однією з таких є "Ініціатива заради майбутнього", яка підтримує різні творчі проекти, в тому числі і у сфері музики. Ще одна організація — Bunnell Street Arts Center — шукає художні проекти, що демонструють об'єднання суспільства через мистецтво.

Додаткові кошти можна і надонатити проте є і більш робочий варіант для тих, кому необхідне фінансування або негрошова допомога. Краудфандинг — це колективне фінансування проекту, наприклад, випуску альбому. При цьому спонсор і музикант діють на взаємовигідних умовах — за пожертвувану суму благодійник отримує запрошення на концерт, мерч від музиканта, згадку — подяка може виражатися в будь-якому вигляді.

Поширювати інформацію про збір коштів можна у соціальних мережах — ідея допомогти творчості завжди подобається людям, і є шанс зібрати необхідну суму у стислі терміни. Можна це робити через спеціальні краудфандингові платформи — найвідоміший приклад — KickStarter, але є і українські аналоги, наприклад, HelpKarma або Спільнокошт.

3471

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: